Ένα βραβείο μαζί με ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο για να συνεχίσει την έρευνα της κατάφερε να κερδίσει η Ελευθερία Περβολαράκη η οποία έχει την καταγωγή της από το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας, στα ετήσια βραβεία Lush της Αγγλίας που προωθούν την ιδέα της απαγόρευσης της χρήσης πειραματόζωων από ερευνητές και εταιρίες.
Η Ελευθερία Περβολαράκη κόρη του Σταύρου και Μαρίας Περβολαράκη (το γένος Τζωρτζακάκη), μπορεί να μην έχει μεγαλώσει στην Ιεράπετρα, αφού ο πατέρας της είναι στρατιωτικός και έτσι μεγάλωσε σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, όμως έχει μεγάλη αγάπη για τις ρίζες της και επισκέπτεται τακτικά την Ιεράπετρα και το χωριό της.
Η νεαρή ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Λιντς, με πτυχίο στη Μοριακή Βιολογία, μεταπτυχιακό στη Μοριακή Γενετική και διδακτορικό στις Νευροεπιστήμες και Βιοπληροφορική, ασχολείται με την καρδιακή φυσιολογία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη της καρδιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με την συγκεκριμένη έρευνα που ήταν υποψήφια για το βραβείο Νεαρού Ερευνητή έδειξε πως τα αποτελέσματα των πειραμάτων σε ζώα δεν είναι πάντα κατάλληλα για την κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης κάτι που όπως λέει στο Ράδιο Λασίθι μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικά με έρευνες σε ανθρώπους.
Η έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Λιντς,σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Σέφιλντ, επικεντρώνεται στην καρδιακή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας ανθρώπινους εθελοντές και χρήση μοντέλων σε υπολογιστή. Στόχος της είναι να γίνει κατανοητή η ανάπτυξη της καρδιάς του εμβρύου, οι παράγοντες που οδηγούν σε καρδιακά προβλήματα και οι τρόποι με τους οποίους η επιστήμη μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα νωρίς, ώστε να μην χρειαστούν μακροχρόνιες ιατρικές επεμβάσεις στα βρέφη.
Όπως μας λέει η κ. Περβολαράκη, το 2013 ανακάλυψε ότι η χρήση πειραματόζωων δεν είναι η καλύτερη για την συγκεκριμένη έρευνα. Πειραματόζωα, όπως το κουνέλι, ο αρουραίος, το γουρούνι κ η κατσίκα, δεν δίνουν αποτελέσματα τα οποία να είναι απολύτως ανάλογα με τους ανθρώπους. Έχουν διαφορετική κύηση (χρονικά, δεν διαρκεί 9 μήνες), έχουν διαφορετική καρδιακή αρχιτεκτονική και λειτουργία.
Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν δεδομένα από ανθρώπους και μοντέλα «χτισμένα» σε υπολογιστή. Με τη βοήθεια ερευνητών από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και Σέφιλντ, χρησιμοποιήθηκαν εγκυμονούσες από την αρχή της κύησης μέχρι το τέλος, και με την χρήση υπερήχων, μαγνητικών και ενός ειδικού μηχανήματος το οποίο μετράει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου, το οποίο ανέπτυξαν μόνοι τους, κατάφεραν να ακολουθήσουν την ανάπτυξη της ανθρώπινης καρδιάς για 9 μήνες σε ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών. Μια μεγάλη σειρά επιστημονικών άρθρων έχουν δημοσιευθεί με τα αποτελέσματα, ενώ η ίδια έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοντέλο, με την βοήθεια υπολογιστών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κλινικούς ιατρούς κ να προβλέψει εάν η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου είναι η ενδεδειγμένη η εάν έχει κάποιο πρόβλημα.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει το βραβείο και το έπαθλο των 10.000 λιρών για την αντικατάσταση των πειραματόζωων στην ιατρική έρευνα , και όπως αναφέρει μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αντικατάσταση των ζώων με ανθρώπους, να μην γίνεται μόνο στο εργαστήριο της, αλλά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ίδια πάντως υπογραμμίζει πως δεν θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα πειραματόζωα. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός και πολύτιμος στην ιατρική έρευνα, όμως η δική της έρευνα έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα από την χρήση δεδομένων τα οποία προέρχονται από ανθρώπους και όχι ζώα.
Τα βραβεία διοργανώνονται από το 2012 από την εταιρία φρέσκων χειροποίητων καλλυντικών Lush. Φέτος σε συνέδριο που θα διοργανωθεί στις 10 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, 55 έρευνες και ερευνητές από 21 χώρες του κόσμου θα μοιραστούν 350.000 λίρες αποκλειστικά για την χρηματοδότηση των ερευνών τους.
radiolasithi.gr
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…
Ακόμα πιο «τσουχτερό» αναμένεται φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όπως επιβεβαιώνει η μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο…
Ο Δήμος Χανίων πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει…
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…
Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…
This website uses cookies.