Νέο ΔΣ και αλλαγές στο καταστατικό του ΣΕΔΗΚ

Πραγματοποιήθηκε  η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης – ΣΕΔΗΚ κατά την οποία έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τροποποιήσεις του καταστατικού του καθώς και προτάσεις για σημαντικά επίκαιρα θέματα της ελαιοκομίας όπως οι επιπτώσεις από τους παγετούς, η αποτελεσματικότερη οργάνωση της δακοκτονίας και τρόποι διάδοσης της Κρητική Διατροφής.
Το νέο ΔΣ που αναδείχτηκε και του όποιου η θητεία θα είναι περιορισμένη και θα διαρκέσει μέχρι ότου επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο η τροποποίηση του καταστατικού αποτελείται από τους: Μαρινάκη Γιώργη – Δήμαρχο Ρεθύμνου, Σημαντήρα Στέφανο- Δήμαρχο Αμαρίου, Αμπαδιωτάκη Ελευθ. Αντιδ/ρχο Χανίων, Μιχελάκη Στελ. Αντιδ/ρχο Αποκορωνου, Τσικριτσάκη Γεωργ.- Αντιδήμαρχο Φαιστού, Αφορδακό Νίκο- Αντιδ/ρχο Αγ. Νικολάου, Χαλακατεβακη Ηλία Δημ. Σύμβουλο Πλατανιά, Λαζαρίδη Αλέξανδρο- Δημ. Σύμβουλο Ηρακλείου, Κοκολογιάννη Αρχοντω- Δημ. Σύμβουλο Μυλοποτάμου και Αναπληρωματικό Μακράκη Γεωργ. Αντιδήμαρχο Χερσονήσου.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ για την περίοδο 2007-11, και τον προγραμματισμό 2012, παραδίδοντας στους αντιπροσώπους ένα καλαίσθητο έγχρωμο Δελτίο Δραστηριοτήτων για να ενημερώσουν και τους Δήμους τους.

Οι δραστηριότητες

Οι βασικές δραστηριότητες, που παρουσιαστήκαν, αφορούσαν τον τομέα της παραγωγής και τον τομέα της διάθεσης.

Στον τομέα της παραγωγής κύριες δράσεις του ΣΕΔΗΚ αφορούσα παρεμβάσεις και υπομνήματα προς υπουργεία που αφορούσαν, την βελτίωση της ποιότητας και του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των ζημιών από χιονοπτώσεις και παγετούς, την διενέργεια της Δακοκτονίας, τις συσκευασίες ελαιολάδου, τις τιμές, την ιδιωτική αποθεματοποίηση, αλλά και ενημερωτικές δράσεις για τους παραγωγούς σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας στους ελαιώνες με υψίκορμα δέντρα κ.α.

Στον τομέα της διάθεσης, οι δράσεις που έγιναν περιελάμβαναν Εκστρατείες προβολής του Κρητικού ελαιολάδου στο εξωτερικό και εσωτερικό, σειρά πολλών ενεργειών για την αναγνώριση του ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη, δράσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς στην Κρήτη, περιηγητικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικών, Εκδηλώσεις ανάδειξης των Μνημειακών ελαιοδέντρων, δράσεις, διαγωνισμούς και εκδόσεις ανάδειξης της Κρητικής διατροφής, Εβδομαδιαία έκδοση του Δελτίου τιμών ελαιολάδου με αποστολή του στους Δημους και ανάρτηση του στην Ιστοσελίδα, συμμετοχή του ΣΕΔΗΚ σε εκδηλώσεις Δήμων, εισηγήσεις μέτρων για αύξηση της κατανάλωσης, ανάπτυξη δράσεων «Γνωρίζω την Ελιά» στα Σχολεία, Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.

Προγραμματισμός

-Έκδοση Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής (Π.Κ.Δ.)

-Εκδηλώσεις Βράβευσης των διακριθέντων σε Διαγωνισμούς Π.Κ.Δ.

-Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής (ΠΚΔ) σε άλλες Περιοχές

-Δράσεις διάδοσης της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής και αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου στις ταβέρνες των Τουριστικών Δήμων.

-Οργάνωση Δικτύου Κοινής Εμπορίας Ελαιόλαδου (ΔΕΚΕΕ)

– Έκδοση ειδικού οδηγού και οργάνωση σεμιναρίων για ελαιοτριβεία- τυποποιητηρια

-Οργάνωση Δικτύου «οι Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη»

-Συνέχιση προσπάθειας για αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη

-Συνέχιση και βελτίωση λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αγοράς ελαιολάδου με συλλογή και δημοσίευση τιμών παραγωγού

-Παρακολούθηση προβλημάτων παραγωγής και ζημιών της από ακραίες καιρικές συνθήκες

-Δημιουργία βάσης δεδομένων στο επίπεδο της παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου σε συνεργασία με τους Δήμους.

Οι τροποποιήσεις

Στην Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν και προτάσεις για τροποποιήσεις του Καταστατικού που στοχεύουν στην εναρμόνιση του με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στους Δήμους με την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του «Καλλικράτη» και την ενεργότερη διασύνδεση των Δήμων με τον ΣΕΔΗΚ μέσω επιστημονικών συνεργατών που θα ορίσουν οι Δήμοι. Μεταξύ των τροποπαύσεων κυριότερες ήταν:

Η σύνθεση του Δ.Σ. προτάθηκε να περιλαμβάνει 4 τουλάχιστον Δημάρχους ή Αντιδημάρχους ενώ οι υπόλοιποι 5 μπορούν να είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στους στόχους του Καταστατικού προτάθηκε να περιληφθεί η δημιουργία βάσης ποσοτικών και τεχνικών δεδομένων στους Δήμους για την ελαιοκαλλιέργεια, την μεταποίηση, την τυποποίηση, την παραγωγή και την διάθεση του ελαιολάδου και των άλλων ελαιοκομικών προϊόντων.

Έδρα του Συνδέσμου ορίζεται ο Δήμος Ρεθύμνου αλλά Γραφεία του ιδρύονται και σε άλλους Δήμους που προσφέρουν στέγαση και διοικητική η τεχνική υποστήριξη.

Οι Δήμοι ορίζουν υπάλληλους τους ΠΕ η ΤΕ ως επιστημονικούς συνεργάτες του ΣΕΔΗΚ και υπευθύνους για τα ελαιοκομικά θέματα της περιοχής του Δήμου τους.

Τρεις από αυτούς ορίζονται ως συντονιστές σε επίπεδο ΣΕΔΗΚ στα αντικείμενα: α/Παραγωγής και μεταποίησης, β/Τυποποίησης και διάθεσης, γ/Ανάδειξης και προβολής

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

2 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

3 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

3 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

4 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

4 hours ago

This website uses cookies.