Μυστήριο καλύπτει το ποιος τελικά παρέλαβε το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία. Ήταν ο συνταξιούχος Πρέσβης κ. Κλης ή ο νυν Πρέσβης κ.Χαλαστάνης; Επίσης, η λίστα Λαγκάρντ είναι μία ή πολλές;
Ποιος είναι ο Ηλίας Κλης;
Πρόκειται για συνταξιούχο διπλωμάτη, που υπήρξε από το 1998 και επί 4 χρόνια πρέσβης της χώρας μας στο Παρίσι. Αποχώρησε από τη θέση αυτή το 2002. Κατόπιν τοποθετήθηκε στη Μόσχα μέχρι το 2008 και έπειτα συνταξιοδοτήθηκε.
Ο ίδιος ο κ. Κλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» υποστήριξε ότι έχει να πάει στο Παρίσι από το 2004. Ωστόσο, το όνομα του εμπλέκεται στην πρώτη παράδοση του αρχικού CD της λίστας Λαγκάρντ, παρότι η παράδοση εκείνη έγινε «περί τα μέσα του έτους 2010» όταν δηλαδή ο κ.Κλης είχε βγει στη σύνταξη.
Δύο διαφορετικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όμως έχουν καταθέσει ενόρκως στον Εισαγγελέα Πεπόνη, ότι ο κ. Κλης παρέλαβε το 2010 το CD.
Καταρχήν, στην ένορκη κατάθεση του το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος ο οποίος μαζί με άλλα δύο στελέχη παρέλαβε επισήμως στις 20 Δεκεμβρίου 2012 το νέο αντίγραφο του CD με τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε ότι «στο αρμόδιο γραφείο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Έλληνα Πρέσβη κ.Κλη».
Ωστόσο το κείμενο της παραπομπής Παπακωνσταντίνου από ΠΑΣΟΜ- ΝΔ – ΔΗΜΑΡ, που αναφέρει την κατάθεση Φλωράτου, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «κατόπιν έρευνας που διεξήχθη» το όνομα του κ.Κλη αναφέρεται «προφανώς εκ παραδρομής».
Εδώ ανακύπτει ένα ερωτηματικό, αφού ο κ.Φλωράτος ως απλός στέλεχος του ΣΔΟΕ δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το όνομα ενός συνταξιούχου παλιού πρέσβη, και να το αναφέρει στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα ακόμα και «εκ παραδρομής»! Η διατύπωση της κατάθεσής του μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι οι Γάλλοι του είπαν ότι η παράδοση του CD έγινε στον κ.Κλη.
Ο Πλασκοβίτης έλεγε ότι έκανε συνεννόηση με τον Κλη!
Επιπλέον, το ίδιο ακριβώς πράγμα -ότι ο κ.Κλης εμπλέκεται στην παράδοση του αρχικού CD- φέρεται να έχει καταθέσει δύο μήνες πριν στις 10 Οκτωβρίου 2012, και ο τότε γενικός γραμματέας Ηλίας Πλασκοβίτης. Ο κ.Πλασκοβίτης υποστήριξε ότι «περί τα μέσα του φθινοπώρου του 2010» ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε ότι η Λαγκάρντ θα έδινε λίστα με Έλληνες καταθέτες σε ελβετική τράπεζα και του ζήτησε να κάνει τις συνεννοήσεις με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών για να έρθει το αρχείο αυτό στην Αθήνα. Όπως λέει: «έγινε τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και συμφωνήσαμε να παραδοθεί το αρχείο σε διπλωματικό υπάλληλο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί πρέσβη κ.Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην ελληνική πρεσβεία και μεταφέρθηκε στο γραφείου του κ.Παπακωνσταντίνου με διπλωματικό σάκο».
Ο κ. Κλης δεν ήταν τότε ο Πρέσβης μας στο Παρίσι. Ο κ.Πλασκοβίτης όμως κατέθεσε ότι η συνεννόηση έγινε με αυτόν.
Επομένως, δύο διαφορετικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταθέσει ότι η παράδοση του αρχικού CD από τις γαλλικές αρχές έγινε στον κ.Κλη.
Ο ίδιος ο κ. Κλης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το «Ποντίκι», που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2013, διέψευσε κατηγορηματικά όλα όσα ακούγονται γύρω από το όνομά του και υποστήριξε ότι έχει να επισκεφθεί το Παρίσι από το 2004.
Το παρέλαβε ο Χαλαστάνης λένε το ΥΠΕΞ και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ
Στο κείμενο της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου σημειώνεται πως περί τα μέσα του 2010 «το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών, παρέδωσε στον Έλληνα Πρέσβη στο Παρίσι, κο Κωνσταντίνο Χαλαστάνη, ψηφιακό δίσκο CD στον οποίο περιέχονταν 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία» με τα ονόματα των ελλήνων μεγαλοκαταθετών της HSBC Γενεύης. Όπως αναφέραμε, το κείμενο μιλάει για λάθος «εκ παραδρομής» του κ.Φλωράτου.
Το ίδιο αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση και το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας και στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον κ.Κλη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τον Σεπτέμβριο 2010, Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία ήταν ο Πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, καθήκοντα τα οποία συνεχίζει να ασκεί. Με αφορμή δημοσιεύματα, σημειώνεται ότι ο Πρέσβης ε.τ. Ηλίας Κλης, διετέλεσε Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία την περίοδο 1998-2002».
Το περίεργο είναι όμως ότι ακόμα και σε αυτήν την ανακοίνωση υπάρχει κάποιο σκοτεινό σημείο, αφού αναφέρεται ως επίμαχος μήνας ο Σεπτέμβριος ενώ ο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι παρέλαβε το CD τον Οκτώβριο…
Εμπλέκει τον Κλη ο ΣΥΡΙΖΑ
Το μυστήριο με την εμπλοκή του συνταξιούχου πρέσβη στην παράδοση του αρχικού CD υπογραμμίζεται και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου όπου αναφέρεται ότι ο κ. Κλης είναι πλέον σύμβουλος δημοσίων σχέσεων του ΣΕΒ και «πρόσφατα εκπροσώπησε τον κ.Σαμαρά σε συνάντησή με αντικείμενο πολιτιστικά θέματα στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας» προφανώς ως παλιός πρέσβης στη Μόσχα.
Πότε παραδόθηκε το αρχικό CD;
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το μυστήριο με το ποιος και πότε παρέλαβε τελικά το αρχικό CD με τα 2.062 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ περιπλέκεται ακόμα περισσότερο αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους (Παπακωνσταντίνου, Πλασκοβίτης) αλλά και το ίδιο το κείμενο της παραπομπής δεν αναφέρει πουθενά την ακριβή ημερομηνία της παράδοσής του. Ο κ.Πλασκοβίτης είπε ότι ενημερώθηκε από τον Παπακωνσταντίνου «περί το φθινόπωρο», ο κ.Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι το παρέλαβε στο γραφείο του «τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου». Το κείμενο της παραπομπής του όμως λέει ότι «περί τα μέσα του έτους 2010». Μέσα του έτους είναι ο Ιούνιος, άντε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Μέχρι τον Οκτώβριο μεσολαβούν 4-5 μήνες… Και τέλος η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών μιλάει για το Σεπτέμβριο του 2010. Αλαλούμ.
Μία ή δύο λίστες;
Σε αυτό το αλαλούμ για το ποιος παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ και πότε, έρχεται να προστεθεί και το σημερινό δημοσίευμα του HOT DOC και του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ουσιαστικά ότι τα αρχεία στο στικάκι που έχει στα χέρια του έχουν ημερομηνία εγγραφής τον Αύγουστο του 2010 και ονόματα της μορφής B1234567890.xls. Αντίθετα, όπως γράφει ο ίδιος, στο στικάκι που έχει στα χέρια του ο Εισαγγελέας Πεπόνης τα αρχεία έχουν ονόματα διαφορετικής μορφής: BUT.1234567890.xls.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός η ημερομηνία εγγραφής των αρχείων της λίστας που έχει ο κ.Πεπόνης είναι η 8η Ιουλίου, αφήνει την υπόνοια ότι είτε υπάρχουν δύο διαφορετικές λίστες είτε κάποιος μετονόμασε σε κάποιο σημείο τα αρχεία για να μπορεί να τα αναγνωρίζει.
Πηγή: iefimerida.gr
Για τη νέα δομή των ενόπλων δυνάμεων και για τους δύο θόλους (iron dome), ενημέρωσε…
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
This website uses cookies.