Δεν είναι μόνο γνωστοί οικονομολόγοι, αρθρογράφοι διεθνών μέσων και διεθνείς οργανισμοί που προκρίνουν πως ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο.
Η έκθεση επικαλείται απόψεις από εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο και τις αγορές αναφέροντας πως πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής αναδιάρθρωση στο μέλλον, η οποία είναι πιθανό να περιλαμβάνει τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας (OSI).
Εκτιμάται ότι ένα PSI-2, θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, επειδή η Ελλάδα συμφώνησε να αλλάξει τη νομική δικαιοδοσία που διέπει τα περισσότερα των ομολόγων της από το ελληνικό στο βρετανικό δίκαιο. «Με τον τρόπο αυτό η χώρα έχει απωλέσει σημαντική ευελιξία και ένα ευρύ φάσμα επιλογών», αναφέρεται. Αναμένεται υψηλό χρέος για δεκαετίες και τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα για να περιοριστεί και να γίνει βιώσιμο.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι παρά την επιτυχία του PSI και τη συμφωνία για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, στοιχεία αβεβαιότητας παραμένουν τόσο από οικονομική όσο και από και πολιτική άποψη σύμφωνα με το ΕΚ. Έτσι, «μπορεί να μην είναι εύκολη η προσέλκυση νέων ιδιωτικών κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις, ανάπτυξη ανταγωνιστικότητα και απασχόληση».
Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, εκτιμάται ότι «θα προσθέσουν ένα ακόμη στοιχείο πολυπλοκότητας στην κατάσταση της Ελλάδας. Ο ηγέτης των Συντηρητικών, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι θα τηρηθεί το σχέδιο, αλλά δήλωσε ότι θα μπορεί να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτούν κάποια μέρη από το πακέτο διάσωσης».
Κεντρικό στοιχείο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο η υπερκατανάλωση, την οποία η τρόικα «αντιμετωπίζει» με μείωση μισθών, δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων. Ωστόσο, αναφέρει ότι τα μέτρα δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν, καθώς μέρος του πληθυσμού μπορεί να κρατήσει σχετικά υψηλά την κατανάλωση από αναλήψεις καταθέσεων και με δάνεια. Έτσι, εκτιμά ότι απαιτείται ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει, θα περιοριστεί και το πρόβλημα φυγής κεφαλαίων, καθώς «οι ελληνικές τράπεζες πληρώνουν σήμερα τους καταθέτες τους με χαμηλά επιτόκια που δεν συνιστούν κίνητρο».
Το άλλο «κλειδί» εξόδου από την κρίση είναι η ανταγωνιστικότητα. Να μειωθούν οι τιμές για να «ανακατευθύνει ελληνική ζήτηση από το εξωτερικό στα εγχώρια προϊόντα και να στηριχθεί ο τουρισμός», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Νέα μέτρα
Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για το νέο πακέτο μέτρων στο δημόσιο. Αναφέρεται ότι ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις έως το 2015 στοχεύει στη μείωση του εργατικού δυναμικού στον δημόσιο τομέα έως τότε κατά περίπου 150.000.«Αριθμοί δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά μπορεί να υποτεθεί ότι οι περικοπές στους προϋπολογισμούς και στη λειτουργία των διαφόρων οργάνων διοίκησης θα συνεπάγεται και απολύσεις».
Ανεργία
Αναφορά γίνεται και στην ανεργία, αλλά και στον αριθμό των λουκέτων εταιρειών που από την αρχή του 2010 φτάνουν στις 68.000 και εκτιμάται ότι θα γίνουν άλλες 53.000 στο άμεσο μέλλον. «Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας στην Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανεργία» αναφέρεται.
Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, γίνεται λόγος για «δευτερογενείς επιπτώσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως σύνολο, σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνίας γενικότερα»
Τα Χανιά θα γιορτάσουν με λαμπρότητα την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα…
Η απόφαση για αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως τα Airbnb, κατά 533%…
Ενημερωτική εκδήλωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα…
Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων - μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση…
Με την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα απαιτητικής φετινής αντιπυρικής περιόδου το Σωματείο Πυροσβεστών Ηρακλείου «Οι τρείς…
Στο χειρότερο σημείο ίσως όλων των εποχών βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.…
This website uses cookies.