12.8 C
Chania
Saturday, January 25, 2025

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Βάζει θέμα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη

Ημερομηνία:

Με νέο παραλήρημα νεο-οθωμσνισμού ξαναχτυπά ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, μετά την αμφισβήτηση της Συνθήκη της Λωζάνης βάζει τώρα και θέμα… δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά επικαλέστηκε απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1920 για να υποστηρίξει ότι τα σύνορα της Τουρκίας («κατά ορισμένους ιστορικού», όπως είπε) περιλαμβάνουν επίσης τη… Θεσσαλονίκη, την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, τη Μοσούλη, το Χαλέπι, το Κιρκούκ και τη Βάρνα.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν και, με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης, είπε πως η χώρα του «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

«Τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, σε ομιλία του στο Ρίζε, είπε ότι το 1920 η τότε τουρκική Εθνοσυνέλευση έλαβε απόφαση περί του «εθνικού συμβολαίου», το οποίο περιλάμβανε τα σύνορα της Τουρκίας, και τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν, σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος, βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

«Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου», κατέληξε, στο νέο παραλήρημά του, ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση της Αθήνας στις νέες προκλήσεις του Ερντογάν

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει στην απάντηση του στις νέες προκλήσεις Ερντογάν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», καταλήγει η ανακοίνωση της Αθήνας.

Ντ. Μπακογιάννη: “Η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο”

Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».

Το Ποτάμι: Ο κατήφορος του κ. Ερντογάν

Με ανακοίνωσή του “Το Ποτάμι” αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. Οι διεθνείς συμφωνίες όμως δεν μπορεί να είναι παιγνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του. Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν. Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Προκαλεί ο Ερντογάν»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις νέες άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη» που αμφισβητούν ευθέως τη νομική υπόσταση της Ελληνικής Θράκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τις ακραίες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος μετά την αμφισβήτηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί και ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου  προκαλεί και πάλι.

Τώρα αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης.

Και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τις περασμένες μέρες που αμφισβητούσαν  την Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και κατ΄ επέκταση το Διεθνές Δίκαιο ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα με ακόμη πιο προκλητικές και  άκρως επιθετικές δηλώσεις.

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Προφασιζόμενος δε μία απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 περί «εθνικού συμβολαίου» το οποίο περιλάμβανε τα τότε σύνορα της Τουρκίας, τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της ελληνικής περιοχής της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πως κρίνει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου;

-προτίθεται να συμπεριλάβει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην επόμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία;

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ