ΤΟΠΙΚΑ

Νέο ρεκόρ στον τουρισμό της Κρήτης το 2023

Πάνω από πέντε εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέφτηκαν τον 2023 την Κρήτη για τις διακοπές τους, το μεγαλύτερο προορισμό της χώρας για την καλοκαιρινή περίοδο και δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Αθήνα σε όρους ολόχρονης λειτουργίας.

Τα δύο διεθνή αεροδρόμια του νησιού υποδέχθηκαν τουρίστες από πάνω από 35 χώρες, με το μεγαλύτερο αυτό του Ηρακλείου να καταγράφει άνοδο στις διεθνείς αφίξεις του κατά σχεδόν 5%, και 3,6 εκατ. τουρίστες. Στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 1,4 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%.

Σε αντίθεση με σχεδόν το σύνολο των προορισμών στην υπόλοιπη χώρα, η Γερμανική αγορά είναι πρώτη σε αφίξεις στην Κρήτη, αφήνοντας τους Βρετανούς δεύτερους, με μεγάλη διαφορά που φτάνει το 50%. Η αύξηση των καταλυμάτων όλων των τύπων και οι οικονομίες που έκαναν φέτος οι ταξιδιώτες στα έξοδα τους, ήταν οι βασικοί λόγοι που δημιούργησαν αυτή την εικόνα, αναφέρει το news247.gr.

Τα νούμερα όμως δεν χωρούν αμφισβήτηση. Σύμφωνα με τα τελικά επίσημα στοιχεία του αερολιμένα του Ηρακλείου, οι συνολικές αφίξεις εσωτερικού και εξωτερικού ολόκληρο το 2023 ανήλθαν σε 4,32 εκατ., αντί τεσσάρων εκατ. το 2022. Ένας σημαντικός αριθμός τουριστών φτάνουν στο νησί με εσωτερικές πτήσεις, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να καταγραφούν ως διεθνείς αφίξεις. Το 2019 οι συνολικές αφίξεις του αεροδρομίου ήταν 3,94 εκατ.

Το αεροδρόμιο των Χανίων που διοχετεύει τουρίστες κυρίως στα δυτικά του νησιού, υποδέχτηκε 1,8 εκατ. ταξιδιώτες, με το 1,4 να είναι τουρίστες με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

Ποιες χώρες έστειλαν τους περισσότερους τουρίστες

Οι Γερμανοί κρατούν καλά την πρώτη θέση σε αφίξεις στην Κρήτη και το 2023 δεν αποτέλεσε εξαίρεση αν και ήρθαν λίγες χιλιάδες λιγότεροι από ότι το 2022, όμως στο σύνολο τους πέρασαν το 1,15 εκατομμύριο. Δεύτεροι ήταν οι Βρετανοί τουρίστες που αυξήθηκαν λίγο το 2023 έναντι του ‘22 και ανήλθαν σε 780.000. Οι Γάλλοι κράτησαν την 3η θέση με σχεδόν 440.000 αφίξεις – αυξημένοι σε σχέση με το ’22 – για να ακολουθήσουν οι Ολλανδοί με λίγο πάνω από 220.000 τουρίστες τη σεζόν που μας πέρασε και παρέμειναν σταθεροί. Κατά πόδας ακολουθούν οι Πολωνοί ταξιδιώτες που σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, ενώ τα νούμερα τους διπλασίασαν και οι Ρουμάνοι που ανήλθαν σε πάνω από 95.000. Αύξηση κατέγραψαν και οι Αυστριακοί.

Οι χώρες που έστειλαν λιγότερους τουρίστες

Μειωμένοι ήταν το 2023 για την Κρήτη οι Ελβετοί τουρίστες, ενώ όλες οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες έμειναν στα νούμερα του 2022. Φυσικά οι αφίξεις από τη Ρωσία ήταν μηδενικές.

Πάντως από τις 35 χώρες που «έστειλαν» τουρίστες στην Ελλάδα το 2023, τους λιγότερους υποδέχτηκε το νησί από το Λίβανο μόλις 4, από την Κροατία μόλις 21 και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 44. Η Ισλανδία στέλνει μόνο μέσω Χανίων μερικές χιλιάδες τουρίστες, σημαντικό καθώς είναι μια πολύ μικρή χώρα. Μέσω Ηρακλείου ήρθαν 1.500 τουρίστες από την Πορτογαλία, περίπου 3.800 τουρίστες από τη Σλοβενία, καθώς και 2.700 από την Τουρκία. Κάτω από 10.000 τουρίστες έστειλαν το 2023 στην Κρήτη χώρες όπως η Βουλγαρία, η Μάλτα και η Ιρλανδία.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι που αυτές οι χώρες στέλνουν λίγους τουρίστες στην Κρήτη είναι πολλοί και διάφοροι, όπως η αεροπορική συνδεσιμότητα, κλπ.

Φωτογραφία από Lusia από το Pixabay

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δήλωση-βόμβα για τα απανωτά συμβάντα με τα τρένα: «Οι ευθύνες που δεν αποδόθηκαν στα Τέμπη έφεραν χαλαρότητα»

Με μία δήλωση «βόμβα» σχολίασε τα απανωτά συμβάντα στον ελληνικό σιδηρόδρομο ο πρόεδρος του Συνδικάτου…

9 hours ago

Συγκλονίζει ο Ολυμπιονίκης Κρις Χόι: «Έχω το πολύ 4 χρόνια ζωής. Έπαθε κι η γυναίκα μου σκλήρυνση κατά πλάκας»

Πρόσφατα, ο 48χρονος Κρις Χόι αποκάλυψε ότι νοσηλευόταν για έναν απροσδιόριστο τύπο καρκίνου και ήταν…

9 hours ago

Σοκ στις ΗΠΑ: Άνδρας εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε ενώ του αφαιρούσαν τα ζωτικά όργανα

Σοκαριστικό γεγονός σημειώθηκε στο Κεντάκι των ΗΠΑ όπου ένας εγκεφαλικά νεκρός την ώρα που του αφαιρούσαν τα…

9 hours ago

Κρήτη: Ήταν λήπτρια οργάνων, χάρισε η ίδια ζωή με τον θάνατό της!

Από λήπτρια οργάνων, χάρισε η ίδια ζωή με τον θάνατό της! Ο λόγος για μία…

9 hours ago

Intrum: Όταν η μεγαλύτερη εισπρακτική κάηκε από τα χρέη της – Πώς έκλεισαν απότομα τα φώτα στο πάρτι των εισπρακτικών της Ευρώπης

Όταν ο μεγαλύτερος εισπράκτορας χρεών (και δευτερευόντως διαχειριστής επισφαλών δανείων) της Ευρώπης «καίγεται» από τα…

9 hours ago

H γενιά Sandwich είναι ίσως η πιο εργατική: Πώς έμεινε χωρίς χρήμα και χρόνο και με τεράστιο στρες;

H Wall Street Journal παρουσιάζει σε ένα εκτενές ρεπορτάζ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι ανήκουν…

9 hours ago

This website uses cookies.