Δηλώσεις έκανε στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Νίκος Καλογήρου, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού στο Αριστοτελειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου η ομάδα ανέλαβε το πρόγραμμα για τα σκιάδια στον Ενετικό Λιμένα. Όπως είπε, οι προτάσεις έχουν προκύψει μετά από συζητήσεις τόσο με τους καταστηματάρχες όσο και με τους φορείς ενώ υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία σκιαδίων από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η όψη του παλιού λιμανιού θα αλλάξει.
Ανέφερε σχετικά με τη Μελέτη:
Είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ασχολείται πρώτα – πρώτα με έναν συνολικό περιβαλλοντικό σχεδιασμό της ζώνης των σκιαδίων του λιμανιού αναζητώντας τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες από την κλιματική άποψη, δηλαδή, να εξασφαλισθεί σκιασμός και άνεση στους καθήμερινους επισκέπτες με βάση βέβαια την οριοθέτηση που έχει κάνει το Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Χανίων.
Με αυτή την πρόταση έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μία προγραμματική σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο την οποία σήμερα παρουσιάζουμε τη δεύτερη φάση της, μετά από συζητήσεις που κάναμε με τους εργοδότες και τους φορείς που περιλαμβάνει μία τυπολογία στεγάστρων η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με την περιοχή και τον προσανατολισμό που έχει στο λιμάνι που έχει γενικά ένα βόρειο προσανατολισμό αλλά υπάρχουν και καταστήματα που έχουν ανατολικό, δυτικό και άλλους.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ο κατάλληλος τύπος στεγάστρου ώστε να διασφαλίζεται όσο το δυνατόν σωστός σκιασμός, υπάρχουν επίσης στοιχεία αδρανοπροστασίας και προτείνουμε μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή μετά από επιλογή, από την έγκριση μίας τοπικής μελέτης απο την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία και τους αρμόδιους φορείς.
Υπάρχει μία ελεγχόμενη ομοιομορφία, υπάρχουν πολλαπλοί τύπου σκιαδίων, οι οποίοι όλοι όμως ανταποκρίνονται στην αστική γεωμετρία και κάνουν τη δουλειά κατ’ αρχάς. Μερικοί από αυτούς είναι κυλινδρικές διατομές που παραπέμπουν στα κατάρτια των πλοίων, άλλες είναι με πιο απλές μεταλλικές διατομές, μερικές είναι επενδυμένες και με ξύλο. Είναι πολλοί τύποι. Είναι 57 πινακίδες που έχω παραδώσει, παραλλαγές στο θέμα που είναι 4 βασικοί τύποι επί 4, 5 φορές ανάλογα το πλάτος, το βάθος του χώρου, ή τον προσανατολισμό.
Επομένως υπάρχει αρκετή ποικιλία, όλα όμως έχουν μία ενότητα στη σύλληψη, είναι φτιαγμένα με παρόμοια υλικά ώστε να υπάρχει αυτή η ενότητα στην ποικιλία.
Η μελέτη μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Φυσικά εφόσον περάσουν από όλες τις εγκρίσεις όπως από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αυτά μετά μπορούν να εφαρμοστούν και αύριο. Είναι απλές εφαρμογές και σε πολύ λογικό κόστος. Και μπορούν να γίνουν είτε με πτυσσόμενες τέντες είτε με σταθερές τέντες, αυτό μπορεί να αφεθεί και στην επιλογή των καταστηματαρχών. Ωστόσο εμφανίζουμε μία σχετική ενότητα. Πιθανόν αν το σχεδίαζε κανείς συνολικά να είχε και καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Χώρια που έτσι εξασφαλίζεται μία σχετική ποικιλία στη θέση μίας ομοιομορφίας που έχει τα πλεονεκτήματα της αλλά έχει και κάποια προβλήματα.
Χρησιμοποιούμε στοιχεία προστασίας εκεί που χρειάζεται τα οποία είναι όμως σχετικά χαμηλού ύψους, 1,60 – 1,70 που εξασφαλίζουν από ένα μπουρίνι ή από ένα αέρα που έχει ιδίως στο βόρειο μέρος του λιμανιού, δεν είναι όμως για να γίνουν και κλειστά καταστήματα. Κάπως ένα ενδιάμεσο στάδιο. Στην ουσία αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι κτισμένες κατασκευές, ε αυτό δε νομίζω ότι είναι επιθυμητό.
Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…
Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…
Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
This website uses cookies.