Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιάταξη του εσωκομματικού τοπίου στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διπλή διάσπαση αλλά και με φόντο το επικείμενο συνέδριο του Φεβρουαρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται πως διεξάγεται ένας παρασκηνιακός «πόλεμος», στον οποίο πρωταγωνιστές είναι τόσο ο Νίκος Παππάς -ο οποίος όπως ανέφερε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το tvxs δείχνει να έχει το «πάνω χέρι» αυτή τη στιγμή στην Κουμουνδούρου- αλλά και ο Παύλος Πολάκης. Τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κατά το -σχετικά πρόσφατο- παρελθόν να είχαν συντονίσει τα πολιτικά τους βήματα, όμως αμέσως μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τον Χανιώτη βουλευτή να μην στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, επιλέγοντας να μπει «μπροστάρης» για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.
Η στήριξη που πρόσφερε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ενόψει του δεύτερου γύρου στον μετέπειτα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν «γεφύρωσε το χάσμα» με τον πόλεμο ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα να εντείνεται μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» αλλά και της ομάδας «6+6».
Η «ομάδα Πολάκη» με επίκεντρο την στήριξη Κασσελάκη
Ο νυν υπερσυντονιστής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με άλλα στελέχη που είχαν στηρίξει εξαρχής την υποψηφιότητα Κασσελάκη, όπως ο Γιώργος Τσίπρας, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη και ο Πέτρος Παππάς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω στελεχών έχει αναλάβει κορυφαίους θεσμικούς ρόλους στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ φέρεται να βρίσκονται πίσω από την επιθετική ρητορική και στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως η ιδέα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη, Τζουμάκα προήλθε από τους «κόλπους» της συγκεκριμένης ομάδας.
Οι στόχοι της «συμμαχίας» Παππά-Σπίρτζη
Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς κινείται προσεκτικά στο εσωκομματικό πεδίο, φροντίζοντας να διαχωρίζει ενίοτε διακριτικά την θέση του από επιλογές της ηγεσίας που θεωρεί υπέρμετρα συγκρουσιακές.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για όσους γνωρίζουν τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου αποτελεί η «συμμαχία» με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έκανε εσχάτως την επανεμφάνισή του στα κομματικά δρώμενα. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών φέρεται να έχει ακόμη καλή πρόσβαση στην «πασοκογενή» πτέρυγα, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο ενόψει του Συνεδρίου.
Στόχος της «συμμαχίας» Παππά-Σπίρτζη δείχνει να είναι ο έλεγχος των εσωκομματικών συσχετισμών με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν αποκλείεται να αποτελέσει την θρυαλλίδα για ραγδαίες εξελίξεις. Αρκετοί πιθανολογούν δε πως σε περίπτωση μιας νέας οδυνηρής ήττας να μπει πρώτα απ’ όλα στο στόχαστρο η ηγετική ομάδα, με τον Παύλο Πολάκη να βρίσκεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά κύριο λόγο στο «κάδρο των ευθυνών».
Οι «ουδέτεροι» και η περίπτωση Τεμπονέρα
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει μια ακόμη ομάδα κορυφαίων στελεχών του κόμματος, η οποία διατηρεί «διαύλους» και με τα δύο στρατόπεδα αποφεύγοντας όμως την προσέγγιση με κάποιο από αυτά. Σε αυτή την ομάδα εντάσσονται ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, οι γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο Γιάννης Μπουρνούς και ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί προφανώς αυτή του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος έχει φροντίσει να διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση του από τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας τον κύριο εκφραστή της νέας εσωκομματικής αντιπολίτευσης.