13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Νίκος Χουντής: «Τεράστια υποκρισία της Κομισιόν για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ»

Ημερομηνία:

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο δεν μπορεί να αρνηθεί την κάλυψη του κόστους εξετάσεων και νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής σε εθνικά νοσοκομεία, απαντά η Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή. Παράλληλα, ενώ χθες στην Ουάσιγκτον, μαζί με το ΔΝΤ, απαιτούσε το απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, απαντώντας σε αίτημα του Ν.Χουντή να εξαιρεθεί το ΕΣΥ από την απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο, δηλώνει υποκριτικά ότι δενέχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του,ζητούσε να εφαρμοσθεί επί της ουσίας η Οδηγία 24/2011ΕΚ για τη διασυνοριακή περίθαλψη,που προβλέπει την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας σε νοσοκομεία του εξωτερικού όταν οι λίστες αναμονής στα εθνικά νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην περίθαλψη. Επιπλέον, ο Ν. Χουντής, αφού ανέφερε ότιτο σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει λόγω των μνημονίων, με αποτέλεσμα 1 στους 10 Έλληνες το 2013 να μη λάβει θεραπεία λόγω κόστους και ασθενείς με σοβαρές ασθένειες (καρκινοπαθείς) να βρίσκουν ραντεβού μετά από 2-8 μήνες, ζητούσε να διευκολυνθεί η εφαρμογή της Οδηγίας στην Ελλάδα και να εξετάσει η Επιτροπή το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς στις προσλήψεις.

Η Κομισιόν στην απάντησή της, τονίζει μεταξύ άλλων:

– «Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασηςστην υπόθεση C-372/04.» Και συνεχίζει, «σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό».

– Ταυτόχρονα, η Κομισιόν, ενώ μέσω των μνημονίων έχει επιβάλλει ασφυκτικούς περιορισμούς στις προσλήψεις και ενώ, μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι, μαζί με το ΔΝΤ,πιέζουν, μεταξύ άλλων, για απόλυτο «πάγωμα» των προσλήψεων, δηλώνει προκλητικά στην απάντησή της ότι, «βάσει της Συνθήκης (άρθ. 168), δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις» (!!!)

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση:

E-014577/2015

Απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής

«Η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη αποσαφηνίζει τα δικαιώματα των ασθενών που βασίζονται στην ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών και τα οποία έχουν αποτελέσει το αντικείμενο διαφόρων αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης στην υπόθεση C-372/04.

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας, τα έξοδα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης επιστρέφονται έως το επίπεδο των εξόδων που θα είχε καλύψει το κράτος μέλος ασφάλισης εάν η υγειονομική αυτή περίθαλψη είχε παρασχεθεί στο έδαφός του, χωρίς να υπερβαίνονται τα πραγματικά έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης που έλαβε ο ασθενής. Το ίδιο άρθρο της οδηγίας επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να προσφέρουν επιστροφή πέρα από το επίπεδο αυτό.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα υπέφερε από σοβαρές αδυναμίες, ήδη πριν από την κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής έχουν εστιάσει στη βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων, στη βελτίωση της σύναψης συμβάσεων προμηθειών, στην καλύτερη διαχείριση της ζήτησης για φαρμακευτικά προϊόντα και στην ανάθεση καθηκόντων υγειονομικής περίθαλψης σε ιδιωτικούς φορείς με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Τα μέτρα αυτά είχαν ως στόχο να ελέγχονται οι δαπάνες κατά τρόπο που δεν θα διακυβεύεται η ποιότητα και να βελτιωθεί η πρόσβαση για ολόκληρο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, σε προσιτή σε όλους και βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απομένουν.

Βάσει της Συνθήκης, η Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων από τους περιορισμούς όσον αφορά τις προσλήψεις ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...