ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Χιλιάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες – «Ξεπουλήσατε 2000 χρόνια αρμενικού πολιτισμού για αζέρικο αέριο»

Χιλιάδες Αρμένιοι, ταξιδεύοντας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της Ευρώπης μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι κάτοικοι του.

Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «εγκληματίες κατά του αρμενικού λαού, χύνουν το αίμα του αρμενικού λαού», είπε μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, η Ταλίνι Ταχντιάν, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από αυτοί νέους, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από τη Γαλλία, από άλλες περιοχές του Βελγίου, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Περίπου 50 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές από το Ιλ ντε Φρανς, όπου ζει μέρος της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουμάν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Συναισθηματικά φορτισμένοι και οργισμένοι, πολλοί από τους διαδηλωτές κατήγγειλαν την ενοχή, σύμφωνα με τους ίδιους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκλεισε τα μάτια μπροστά στο δράμα των Αρμενίων ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγοράζει το ευρωπαϊκό μπλοκ για να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ξεπουλήσατε 2000 χρόνια αρμενικού πολιτισμού για αζέρικο αέριο», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.

Για να καταδικάσουν τη συνενοχή της ΕΕ και τη σύμπραξη της με το Μπακού, ένα άλλο πλακάτ είχε μια φωτογραφία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάζει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές, οι οποίοι ήλεγχαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ επί τρεις δεκαετίες, συνθηκολόγησαν και συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα την προπερασμένη εβδομάδα, μετά από μια αστραπιαία επίθεση του αζέρικου στρατού για την ανακατάληψη αυτής της περιοχής.

Μέσα σε μια εβδομάδα ο θύλακας ερήμωσε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους κατοίκους του, καθώς περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στην Αρμενία υπό το φόβο αντιποίνων από το Αζερμπαϊτζάν.

«Δώστε πίσω αυτό που μας ανήκει!», είπε μια νεαρή διαδηλώτρια, η Ανίτα Κερβακιάν, 21 ετών, από την Ολλανδία.

Στην Αρμενία η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά γνωστοποίησε σήμερα ότι θα μεταβεί την Τρίτη στην Αρμενία, και από εκεί θα «επιβεβαιώσει την υποστήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας».

«Θα μεταβώ στην Αρμενία την Τρίτη», τόνισε σε σύντομη ανάρτησή της στο X.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ «με την ευκαιρία της επίσκεψης της θα επαναλάβει τη δέσμευση της Γαλλίας ότι βρίσκεται στο πλευρό της Αρμενίας» και «θα επαναβεβαιώσει τη στήριξη της Γαλλίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας και την ιδιαίτερη επαγρύπνηση του Παρισιού αναφορικά με τον σεβασμό αυτών», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, που είχε επισκεφτεί την Αρμενία στις 28 Απριλίου, θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

«Έπειτα θα συναντηθεί με τον Αρμένιο ομόλογό της, Αραράτ Μιρζογιάν, και θα συναντήσει Αρμένιους πρόσφυγες που έφυγαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου και μετά από εννέα μήνες παράνομου αποκλεισμού (του διαδρόμου του Λατσίν), υπό το συνένοχο βλέμμα της Ρωσίας», πρόσθεσε η γαλλική διπλωματία.

Η Κολονά θα εξετάσει ειδικότερα «μαζί με τις αρμενικές αρχές συγκεκριμένους τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια έκτακτη οικονομική βοήθεια του Παρισιού προς το Γερεβάν, ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ, ιδίως για τη «φροντίδα προσφύγων και θυμάτων από μια έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Taste Atlas: Το μπουγατσάδικο “Ιορδάνης” μέσα στα 100 εμβληματικότερα ζαχαροπλαστεία στον κόσμο

Ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός συνεχίζει να απονέμει τα δικά του βραβεία λίγο πριν ολοκληρωθεί το…

7 mins ago

Ο Ψηλορείτης και ο Ομαλός «ντύθηκαν» στα λευκά – Μαγευτικές εικόνες από το χιονισμένο τοπίο

Ένα εντυπωσιακό λευκό πέπλο κάλυψε τον Ψηλορείτη, αποκαλύπτοντας το φυσικό του κάλλος σε όλο του…

27 mins ago

«Ναι» του Οτσαλάν στην πρόταση Μπαχτσελί για την επίλυση του Κουρδικού

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μετά τη χθεσινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών…

32 mins ago

Ψυχική Υγεία: Χιλιάδες ασθενείς σε απόγνωση ενώ η κυβέρνηση διαλύει τις δομές και ανοίγει τον δρόμο στους ιδιώτες

Στην Ελλάδα οι αναδιαρθρώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας με την ταμπέλα της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» χρονολογούνται από…

54 mins ago

Aλ Τζολάνι για το μέλλον της Συρίας: «Εκλογές σε 4 χρόνια – Μέχρι τότε κυβερνώ εγώ» – Tι είπε για τις σχέσεις με τη Ρωσία

«Η διεξαγωγή εκλογών στη Συρία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια», δήλωσε σήμερα ο ντε φάκτο…

59 mins ago

Social media: Τη Δευτέρα η παρουσίαση του σχεδίου για την προστασία των ανηλίκων – Περνούν έως και 9 ώρες μπροστά από την οθόνη

Αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα…

1 hour ago

This website uses cookies.