Νέες φωτογραφίες από το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες-ντοκουμέντα από το ασφυκτικά γεμάτο αλιευτικό σκάφος με μετανάστες λίγο πριν την τραγωδία.
Το σκάφος μοιάζει με καρυδότσουφλο να πλέει κυριολεκτικά με στοιβαγμένους τον ένα πάνω στον άλλον.
Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι διασωθέντες μετανάστες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 – 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.
Οι περισσότεροι είναι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έως τώρα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 79 ενώ οι διασωθέντες σε 104.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης (13/6). Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Ακόμα, δεν φέρεται να είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα. στο πλοίο.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Υπήρξαν περαιτέρω επικοινωνίες αλλά και πάλι δεν ζητήθηκε βοήθεια. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος και προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Έπειτα, αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Οι αρχές συλλέγουν μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.
Η ΕΡΤ μετέδωσε επίσης πως οι διασωθέντες εκτιμούν ότι στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα, καθώς και ότι ισχυρίζονται πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε κοντά στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, σε μια τάφρο που ονομάζεται Φρέαρ των Οινουσσών και το μέγιστο βάθος είναι γύρω στα 5.269 μέτρα. Οι συντεταγμένες του είναι 36°34′N 21°8.
Το πλοίο που βούλιαξε για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έξω από την Πύλο, βρέθηκε σε εκείνο το σημείο καθώς είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης με κατεύθυνση προς την Ιταλία.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα.
Το Φρέαρ των Οινουσσών βρίσκεται περίπου στο σημείο της κόκκινης κουκίδας
Μετά το ναυτικό ατύχημα που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
This website uses cookies.