Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Να γιατί οι πρόσφυγες δεν ταξιδεύουν “νόμιμα με το διαβατήριό τους

Του Βασίλη Ντόβρου

Ενδιαφέρουσες απαντήσεις και συμπεράσματα.

1. Γιατί οι πρόσφυγες δεν ταξιδεύουν “νόμιμα” με το διαβατήριό τους;

Γιατί λόγω πολέμου η απώλεια ή η δυσκολία έκδοσης είναι το πιο σύνηθες φαινόμενο, εκτίμηση μόνο το 1/5 έχει διαβατήριο.

2. Αυτοί/ές που έχουν διαβατήριο, γιατί δεν παίρνουν ένα καράβι -αεροπλάνο της γραμμής για να εισέλθουν στην Ευρώπη;

Για να ταξιδέψουν στην πλειονότητα των κρατών και ειδικά σε χώρες Σέγκεν χρειάζεται VISA, η οποία εκδίδεται από τις πρεσβείες των εκάστοτε χωρών με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους (πλήθος δικαιολογητικών κτλ, καθώς θεωρούνται υψηλού κινδύνου αιτήματα), και φυσικά όχι στη Συρία, όπου οι περισσότερες πρεσβείες έχουν αναστείλει τις λειτουργίες τους.

3. Υποχρεούται ένας – μία πρόσφυγας να έχει Visa;

Σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης (που έχει υπογραφεί από την Ευρώπη) όχι! Αναγκάζεται να μπει σε άλλη χώρα για να ξεφύγει πχ. από τον πόλεμο και μπορεί να αιτηθεί άσυλο, εξασφαλίζοντας τη διαμονή της και τη μη απέλασή του.

4. Πώς όμως μπορεί να ταξιδέψει σε Μη γειτονικές χώρες, μπαίνοντας σε Αεροπλάνο ή πλοίο χωρίς Visa με προοπτική να αιτηθεί άσυλο στη χώρα που θα φτάσει;

ΔΕ γίνεται! Οι χώρες Σενγκεν-ΕΕ, δημιούργησαν ένα πλέγμα κυρώσεων για τις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν Εν δυνάμει Πρόσφυγες, καθώς για οποιαδήποτε επιβάτιδα που δε θα λάβει τελικά άσυλο, αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμα και να στείλουν πίσω τον συγκεκριμένο επιβάτη. Έτσι οι εταιρείες γενικά (για να μη ρισκάρουν) δε δέχονται καμία επιβάτιδα χωρίς ήδη εξασφαλισμένη visa!

5. Μήπως θα μπορούσαν να αιτηθούν άσυλο οι πρόσφυγες στις πρεσβείες των χωρών που θέλουν να φτάσουν στην Τουρκία;
Τα κράτη της ΕΕ, με τη “διαδικασία προστατευόμενης εισόδου” PEP, συζητούν να επιτρέψουν σε 20.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο (όταν μπαίνουν 5.000 κάθε μέρα στην Ελλάδα) να εγκρίνεται μέσω πρεσβειών η διαδικασία Ασύλου, αλλά λόγω Δουβλίνου 2 και απροθυμίας αρκετών μελών, δεν έχει προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω, τον φράκτη του Εβρου και τη μαφία-δυσκολίες-κινδύνους των συνόρων Τουρκίας-Βουλγαρίας, Αλβανίας, είναι απόλυτα κατανοητό πως η μοναδική διέξοδος των προσφύγων είναι διαμέσου των τουρκικών παράλιων με μεγάλο κόστος τόσο οικονομικό όσο και σωματικό.

Η Ευρώπη ισχυρίζεται πως θέλει λύση με ανθρωπιστικό περιεχόμενο.

Άρα:
Α. Δε θα μπορούσε να υπάρχει ειδική κατηγορία Visa -Πρόσφυγας;
Β. Δε θα μπορούσαν τα κράτη μέλη να μίσθωναν κατευθείαν αεροσκάφη (βλ. Καναδά), να έλεγχαν ποιοι και ποιές δικαιούνται άσυλο και τις υπόλοιπες να τις επαναπροωθούσαν, χωρίς να ρίχνουν το μπαλάκι στις εταιρείες;

Γ. Δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί ασφαλές πέρασμα ξηράς διαμέσου του Έβρου εξαλείφοντας οριστικά πνιγμούς και αισχροκέρδεια για αυτούς τους ανθρώπους;

Αντί κάποιων από τα παραπάνω, δίνει 6 ΔΙΣ (!) στην Τουρκία για την ανάσχεση των Προσφυγικών ροών, και σε πνεύμα παζαριού θα δέχεται 1 κανονική πρόσφυγα απευθείας από την Τουρκία, για κάθε 1 “παράτυπη μετανάστρια” που επαναπροωθείτε στην Τουρκία!

Δε νομίζω να χρειάζεται άλλη απόδειξη, από τα παραπάνω πως η Ευρώπη ουσιαστικά δε θέλει κανένα πρόσφυγα στο σπίτι της (Κεντρική Ευρώπη), προσπαθεί να τις περιορίσει με κάθε τρόπο έξω από την αυλή της (Ελλάδα) και όσοι πρόλαβαν και μπήκαν σε αυτή τις κρατάει με αντίσκηνα εκεί, ενώ ενισχύει τη μάντρα της (frontex-Nato) με την βοήθεια της γείτονος (Τουρκία) έναντι αδράς αμοιβής, ώστε να απομακρύνει όσο το δυνατόν το πρόβλημα από μπροστά της…σαν να είναι απορρίμματα που δε θέλει να βλέπει.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής O ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζοντας την…

4 hours ago

Νίκι Χιλτζ: Το πρώτο τρανς – non Binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το Νίκι Χιλτζ είναι το πρώτο τρανς -non binary πρόσωπο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην…

4 hours ago

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήματος Δυτικής Κρήτης,…

4 hours ago

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης Ανθούσης αναφέρεται στον σχεδιασμό για καταργήσεις…

5 hours ago

“Νικήσαμε!”: Αθώωση του ΣΕΠΕ Χανίων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων

Ανακοίνωση Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων: Νικήσαμε! Προχωράμε μπροστά με δύναμη και αισιοδοξία! Συνάδελφοι…

5 hours ago

Σκληρή απάντηση Νίκου Πλακιά σε Γεωργιάδη – «Δεν θα χτιστούν καριέρες στα παιδιά τα δικά μου»

Νίκος Πλακιάς, που έχασε τα δίδυμα κορίτσια του στα Τέμπη, δίνει ηχηρή απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος…

5 hours ago

This website uses cookies.