Να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση

Συνέντευξη Τύπου χθες στο Ηράκλειο, για τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομία.
Μεσοπρόθεσμο: Άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στη βιωσιμότητα.
Γυμνό το πολιτικό σύστημα, «μιας χρήσης» η χθεσινή ψήφος εμπιστοσύνης

Τους βασικούς άξονες της πράσινης πρότασης για την οικονομία και τη διέξοδο από την κρίση, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις, παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι σε Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε χθες στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην αίθουσα του δημαρχείου, η τοπική Πολιτική τους Κίνηση.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή δείχνει την απομόνωση της κυβέρνησης, που διεκδίκησε ψήφο εμπιστοσύνης «μιας χρήσης» χωρίς πια κοινωνική νομιμοποίηση, ουσιαστικά μόνο για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι γυμνό, καθώς δε μπορεί ούτε συναινέσεις να δώσει, ούτε όμως και ρήξεις ικανές να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην κοινωνία. ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έχουν κοινές στρατηγικές, συνήθως για τα χειρότερα: εμπόδιο στην προσέγγισή τους δεν είναι τόσο οι προγραμματικές διαφορές, όσο οι υπολογισμοί  για το πολιτικό κόστος. Από το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», η κυβέρνηση έχει πια περάσει στο επιβραβεύουμε ό,τι χειρότερο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη σχεδιαζόμενη απαλλαγή από φορολογικούς ελέγχους όσων καταθέσεων επαναπατριστούν από το εξωτερικό. Ζητούμενό μας για τις πρόωρες εκλογές είναι μια θετική διέξοδος, όχι μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το πολιτικό σύστημα».

Μιλώντας για την οικονομία, υπογράμμισε ότι «βασική φιλοσοφία των Οικολόγων Πράσινων είναι να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, με προτεραιότητες τη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη, την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών ως αντίβαρο στις απώλειες της αγοραστικής μας δύναμης, την ανάπτυξη θεσμών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η πρότασή μας βρίσκεται στον αντίποδα της λογικής του Μνημονίου για τυφλές περικοπές και ύφεση μέχρις εσχάτων, λογική που ακολουθεί ακόμη πιο έντονα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε ότι άλλο δημοσιονομική εξυγίανση, άλλο επίθεση στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα χρήματα που λείπουν θα πρέπει να καλυφθούν κυρίως με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δίκαιη φορολόγηση της Εκκλησίας και δραστικότερες περικοπές σε τομείς όπως οι στρατιωτικές δαπάνες, όπου το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 4 φορές λιγότερες περικοπές από ό,τι στην υγεία. Ποσά που θα εξοικονομηθούν από ορθολογικότερη οργάνωση στην παιδεία και την υγεία θα πρέπει να επανεπενδυθούν εξ ολοκλήρου στους ίδιους τομείς. Στη δημόσια περιουσία χαράζουμε «κόκκινες γραμμές» απέναντι στη βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος, στην έμμεση εκχώρηση της χάραξης πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, στην ιδιωτική διαχείριση κρίσιμων φυσικών πόρων όπως το νερό.

Η Ελλάδα είναι όντως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, όμως το πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή τα σαθρά θεμέλια του ευρώ, που χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις. Με το «Σύμφωνο για Βιώσιμη Ευημερία» οι Πράσινοι καταθέτουν μια ριζικά διαφορετική αντιπρόταση, που μπορεί να δώσει λύση και στο ελληνικό πρόβλημα».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Μόσχα προειδοποιεί για μοιραία τραγωδία αν οι Δυτικοί υποτιμήσουν την αποφασιστικότητά της

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι αν η Δύση υποτιμήσει την…

4 hours ago

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης: Ο Κρητικής καταγωγής σοβιετικός θρύλος των αιθέρων του οποίου τη γέννηση υπενθύμισε η Ρωσική πρεσβεία

"Σαν σήμερα το 1904 γεννήθηκε ο Σοβιετικός πιλότος δοκιμών Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ειδικευόμενος σε πτήσεις μεγάλου…

4 hours ago

Σε ποιες περιοχές στα Χανιά απογορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ για ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ, σύμφωνα με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη…

4 hours ago

MyCoast: «Βροχή» καταγγελιών στην πλατφόρμα για τις αυθαιρεσίες σε παραλίες – 150 καταγγελίες στα Χανιά

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για παράνομες ξαπλώστρες και όχι μόνο στην πλατφόρμα «myCoast». Κυκλάδες, Χαλκιδική, Πρέβεζα, αλλά και…

5 hours ago

Πόσο πιο υποτελής μπορεί να γίνει η δημοτική αρχή των Χανίων;

Τι κατάντια είναι πια αυτή! Τα Χανιά, μία πόλη που κάποτε είχε ένα πολύ ισχυρό…

5 hours ago

Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης έκλεισε για να γίνει η απόβαση των Αμερικάνων

Το κέντρο των Χανίων μπλόκαρε για να εξυπηρετηθούν οι αμερικάνοι στρατιώτες του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ. Πιο…

5 hours ago

This website uses cookies.