Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Να εφαρμοστεί το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων ζητά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης

Να εφαρμοστεί η κειμνη νομοθεσία για το ακατάσχετο γων αγροτικών επιδοτήσεων ζητά ο Χρ. Μαρκογιαννάκης με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ αναφέρει: Στο άρθρο 11 του Κανονισμού (ΕΚ) 1290/2005 περί χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής αναφέρεται ότι «εκτός αντιθέτων διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας, τα ποσά που αντιστοιχούν στις χρηματοδοτήσεις βάσει του παρόντος κανονισμού ή στη δημόσια χρηματοδοτική συμμετοχή στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους».

Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά την εθνική νομοθεσία, στο άρθρο 242, παρ. 4(α) του Ν. 4072/2012 ορίζεται ότι «Οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α., […] και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση αυτή, παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις  περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης».

Επιπλέον, στο εν λόγω άρθρο ρητώς αναφέρεται ότι, «από την υποχρέωση προσκόμισης-κατά την πληρωμή-αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας απαλλάσσονται οι δικαιούχοι: α) άμεσων ενισχύσεων, στους οποίους οι ενισχύσεις καταβάλλονται βάσει έκτασης, ζώων ή παραγωγής, και ειδικών μέτρων στήριξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ), που χορηγούνται εν όλω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, β) ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), στους οποίους οι ενισχύσεις καταβάλλονται βάσει έκτασης, ζώων ή παραγωγής και γ) […], εφόσον δε πρόκειται για ποσό, που για κάθε εγκεκριμένη πληρωμή ανά δικαιούχο δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ, σύμφωνα με τα άρθρ. 19 και 58 του ν. 3863/2010, οι υπηρεσίες που εγκρίνουν τις πληρωμές στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας δεν θα απαιτούν από τους δικαιούχους να προσκομίζουν ασφαλιστική ενημερότητα από τον Ο.Γ.Α και θα προχωρούν στην καταβολή της σχετικής επιδότησης.

Ωστόσο, παρά τη ρητή, κατά τα ανωτέρω, απαγόρευση παρακράτησης, για οποιαδήποτε αιτία, των πάσης φύσεως γεωργικών και κτηνοτροφικών ενισχύσεων, τόσο κατά την κοινοτική, όσο και κατά την εθνική νομοθεσία, τείνει να καταστεί  κανόνας η κατάσχεση και η απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση οφειλών προς αυτό ή τα ασφαλιστικά ταμεία, των ποσών που έχουν μεταφερθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων κοινοτικών ενισχύσεων.

Η πέραν πάσης νομιμότητος αυτή συμπεριφορά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, κατά την οποία οι αγρότες έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα και έχουν φθάσει πολλοί απ’ αυτούς στα όρια της εξαθλίωσης, πρέπει να εκλείψει.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αν προτίθενται να προβούν στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει η ως άνω περιγραφομένη παρανομία.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

13 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

15 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

16 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

18 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

18 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

18 hours ago

This website uses cookies.