Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες παράλληλης στήριξης μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία

Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες παράλληλης στήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες ζητά ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών ν. Χανίων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να καλύψει όλες τις ανάγκες παράλληλης στήριξης μαθητών με ειδικές ανάγκες. Η πρόσφατη ανακοίνωση (24-10-2014) του Υπουργείου τοποθετεί στα Χανιά μόλις 19 δασκάλους για παράλληλη στήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες, τη στιγμή που οι μαθητές που έχουν την ανάγκη παράλληλης στήριξης είναι 63, σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου, του ΚΕΔΔΥ.

Αποτελεί αδικία και διάκριση σε βάρος των μαθητών με ειδικές ανάγκες να παραμένουν χωρίς δάσκαλο παράλληλης στήριξης δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους. 63 μαθητές με ειδικά μαθησιακά προβλήματα, 63 οικογένειες κάνουν αυτή τη στιγμή έναν τιτάνιο αγώνα να ενταχθούν ομαλά στη σχολική και κοινωνική ζωή, σε ένα σχολείο γενικής αγωγής, ξεφεύγοντας από την απομόνωση και την περιθωριοποίηση. Η Πολιτεία, αντί να σταθεί αρωγός στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, άφησε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους, άφησε τα σχολεία υποδοχής τους, χωρίς την απαραίτητη παράλληλη στήριξη, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής.

Τώρα, δυο μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, γι’ άλλη μια φορά παρατηρούμε τη λογική των παζαριών και των εκπτώσεων στις πραγματικές ανάγκες μικρών μαθητών ειδικά μαθησιακά προβλήματα. Οι 19 δάσκαλοι δεν επαρκούν για τους 63 αυτούς μαθητές που είναι διασκορπισμένοι σε ισάριθμα περίπου σχολεία. Δεν πρόκειται απλώς για ενισχυτική διδασκαλία σε αδύνατους μαθητές (που κι αυτή έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση) αλλά για καθημερινή παράλληλη στήριξη μέσα στην τάξη από ειδικό δάσκαλο για μαθητές με σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, τα οποία έχουν διαγνωστεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Γι’ αυτό εδώ δε χωράνε εκπτώσεις και χρειάζεται να καλυφθούν οι ανάγκες όλων αυτών των παιδιών. Ειδάλλως, ο δρόμος της περιθωριοποίησης και του εξοβελισμού από το σχολείο τώρα κι από την κοινωνία αργότερα, είναι γνωστός: Το παιδί δεν καταλαβαίνει αυτό που λέει ο δάσκαλος, ο δάσκαλος δεν προλαβαίνει να το βοηθήσει γιατί έχει άλλα 23-24 στο τμήμα, το παιδί μένει πίσω, δεν μπορεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα, μένει στο περιθώριο κι αρχίζουν θέματα επιθετικότητας, ρατσισμού, απομόνωσης κοκ.

Ως δάσκαλοι που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων, ζητάμε από την Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο, να στηρίξει έμπρακτα αυτούς τους μαθητές αλλά και τους υπόλοιπους και το δάσκαλο, στέλνοντας όσους δασκάλους παράλληλης στήριξης απαιτούνται σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα (ΚΕΔΔΥ).

Επιπλέον, πρέπει η κυβέρνηση να θέσει τέρμα στην πολιτική άρνησης διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Η Ειδική Αγωγή δεν είναι έκτακτη ανάγκη για να διορίζονται αναπληρωτές (που χρειάζονται κι αυτοί) χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι να σταλεί- αν σταλεί- ο αναπληρωτής. Χρειάζεται διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών και κάλυψη όλων των αναγκών, αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα στο στοίχημα της ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο και την κοινωνία.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος: Φώτης Ποντικάκης
Ο γεν. γραμματέας: Αθανάσιος Σακελλαρίδης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

10 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

10 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

10 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

11 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

11 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

11 hours ago

This website uses cookies.