Πλέον η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε όλο και παραπάνω χώρους όμως το κόστος για την αγορά των μασκών μετακυλύεται στον πολίτη, στον οποίο μάλιστα επιβάλλονται και τα πρόστιμα στην περίπτωση μη τήρησης του μέτρου.
Το κόστος είναι σημαντικό αφού η τιμή της κάθε μάσκας φτάνει τα 0.80 ευρώ με τον αριθμό των μασκών που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά να μπορούν να είναι παραπάνω από μία. Είναι ξεκάθαρο ότι αν μία οικογένεια έχει 4 μέλη και κάθε μέλος χρειάζεται δύο μάσκες ημερησίως, το κόστος μηνιαίως φτάνει τα 192 ευρώ.
Αυτή τη στιγμή, σε πάνω από 50 χώρες, οι πολίτες οφείλουν να κυκλοφορούν φορώντας μάσκες. Σε πολλές χώρες όμως το κράτος ή και επιχειρήσεις προσφέρουν δωρεάν τις μάσκες. Η προσφορά δωρεάν μασκών είχε τρομερά θετικά αντίκτυπο αφού η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα.
Στο Μεξικό, η τήρηση του μέτρου της χρήσης των μασκών εκτοξεύθηκε όταν οι αρχές άρχισαν να μοιράζουν δωρεάν μάσκες στους πολίτες. Στη Σιγκαπούρη, η χρήση των μασκών έφτασε το 90% από το 23% που βρισκόταν στις αρχές Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αρχίσει να τις μοιράζει δωρεάν. Υπό ένα τέτοιο πρίσμα, αποφασίστηκε και η επιβολή προστίμου εφόσον οι πολίτες δε φορούν μάσκες, όχι όπως στην Ελλάδα όπου οι πολίτες αναγκάζονται να φορούν μάσκες και να αναλαμβάνουν και όλο το κόστος της αγοράς τους.
Προφανώς, σε μία στρατηγική για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας δε μπορεί να είναι διαρκώς υπέυθυνο μόνο το άτομο. Η κυβέρνηση δε μπορεί να υπάρχει μόνο για να επιβάλλει πρόστιμα και απαγορεύσεις. Τα κόστη είναι σοβαρά και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα.