Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία

Όχι στη διάλυση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ

Κάθε διάλογος μεταξύ των απλών λαϊκών ανθρώπων , αφού εξιστορήσουν τα βάσανα που τους προκαλεί η ανεργία, η φτώχεια, τα ατελείωτα χαράτσια κ.λ.π., συνήθως καταλήγει με ένα  ” ε  υγεία να έχουμε”.για να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλο, να αντέξουν , να παλέψουν, να τα ξεπεράσουν.

Σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Το ξέρουν όλοι , το κατανοούν όλοι. Πως θα παλέψεις χωρίς υγεία, πως θα ζήσεις χωρίς υγεία?

Η υγεία κερδίζεται με την πρόληψη για όλους και στη συνέχεια με την ιατροφαρμακευτική παρέμβαση, θεραπεία και νοσηλεία όπου απαιτείται.

Ορισμένα απαραίτητα στοιχεία για την πρόληψη είναι ο καθαρός αέρας, καθαρό νερό, επαρκής υγιεινή διατροφή, θέρμανση, καλές συνθήκες διαμονής κ.λ.π. Όλα τα παραπάνω αγαθά που θα υποστηρίξουν την υγεία, παρέχονται στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Άρα προϋπόθεση είναι να υπάρχει εισόδημα από ΕΡΓΑΣΙΑ- ΣΥΝΤΑΞΗ, ικανό να καλύψει αυτές τις στοιχειώδεις ανάγκες.

Όταν η επίσημη ανεργία φτάνει στο 27%. Όταν οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις έχουν κατρακυλήσει σε βαθμό που δεν καλύπτουν τις βασικές , τις στοιχειώδεις ανάγκες. Όταν η φοροληστεία και τα χαράτσια αποτελειώνουν και αυτό το πενιχρό εισόδημα. Όταν δεν μπορούν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και πόσο μάλλον οι άνεργοι να πληρώσουν τους λογαριασμούς του μήνα ,τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, να αγοράσουν πετρέλαιο να ντυθούν και να σιτιστούν επαρκώς ,για ποια πρόληψη υγείας μιλάμε?

Σήμερα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αύξησης της νοσηρότητας τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής, ενώ παράλληλα πέφτει το μέσο προσδόκιμο ζωής. Με λίγα λόγια θα πεθαίνουμε μια ώρα αρχύτερα από τις επιπτώσεις της φτωχοποίησης .

Τα γεγονότα εξελίσσονται ακόμα χειρότερα Οι ιμπεριαλιστές – δανειστές  και η κυβέρνηση για την εξοικονόμηση, όπως λένε, μερικών δις διαλύουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Φορτώνουν στις πλάτες του λαού ,ή στις άδειες τσέπες του, .ένα μεγάλο μέρος από τα έξοδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εκατομμύρια άνθρωποι, άνεργοι, ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να μείνουν εκτός συστήματος αλλά και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους.

Ήδη η κατάσταση ήταν τραγική σε όποιον ερχόταν σε επαφή με το υγειονομικό σύστημα .  Υπήρχαν ελλείψεις σε στοιχειώδη υλικά (γάζες οινόπνευμα κ.λ.π.), μηχανήματα  που συχνά δεν λειτουργούσαν (αξονικοί κ.λ.π.) . Επίσης υποστελέχωση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού με απλήρωτες εφημερίες. Κατάργηση δομών και υποδομών. Όλα τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα των πετσοκομμένων κονδυλίων που δεν επαρκούν πια ούτε για τα στοιχειώδη.

Ο υπουργός υγείας τροϊκανότερος των τροϊκανών , όπως αυτάρεσκα υποστηρίζει ο ίδιος, αποφάσισε και έκλεισε οκτώ νοσοκομεία πανελλαδικά (πέντε σε Αθήνα τα  ” Αμαλία Φλέμιγκ”, Πολυκλινική, Πατησίων, Σπηλιοπούλειο , Αγία Βαρβάρα και τρία σε Θεσσαλονίκη τα ´Παναγία”, Δερματολογικό , Χρονίων Παθήσεων) μαζί και το ινστιτούτο Νασημάτων Θώρακος στην Αθήνα. Κάποιους μήνες νωρίτερα είχαν κλείσει και πέντε θεραπευτήρια του Ι.Κ.Α. Έχει ήδη προαναγγελθεί δεύτερο κύμα κλεισίματος δεκάδων νοσοκομείων στην επαρχία καθώς και τρίτο κύμα ξανά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

Η αναλγησία και η απανθρωπιά αυτών που αποφασίζουν και εκτελούν έφτασε στο κλείσιμο και ψυχιατρείων. Προβλέπεται να κλείσουν τα δύο μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία των Αθηνών” Δαφνί” και” Δρομοκαΐτειο ” τους πρώτους μήνες του 2014. Αν απαιτηθεί θα τα κλείσουν με ”ξαφνικό θάνατο ” τύπου Ε.Ρ.Τ.!!!!! Αυτό θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτά και κυρίως στους ίδιους τους ασθενείς. Οι διάφορες παράλληλες δομές που θα υποκαταστήσουν τα ψυχιατρεία (ξενώνες, οικοτροφεία κ.λ.π.) πέραν του ότι δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες που δημιουργούνται με το κλείσιμο, μένουν και χωρίς τους κοινοτικούς πόρους που τα στήριζαν ως τώρα.

Όσο για τα επαρχιακά νοσοκομεία οι πολιτικοί σχεδιασμοί έχουν σαν στόχο το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων με το επιχείρημα ότι είναι αρκετό ένα σε κάθε πρωτεύουσα νομού. Αν κάποιος ασθενής δεν θα προλαβαίνει να φτάσει  σε αυτό μικρή σημασία έχει για την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  είναι της Ιεράπετρας, του Ρεθύμνου και της Ικαρίας.

Οι καθολικές αντιδράσεις και οι μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των κάτοικων αυτών των περιοχών έχουν καταφέρει μέχρις στιγμής να αποτρέψουν το κλείσιμο των νοσοκομείων τους.

Από τις 25 Νοέμβρη απεργούν οι γιατροί και το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ αντιδρώντας στο κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και στην απόλυση τριών χιλιάδων γιατρών στο βωμό της τρόικας. Οι επιπτώσεις για τους ασφαλισμένους θα είναι τραγικές.

Εν κατακλείδι ποια ”υγεία νάχουμε”?

Κυβέρνηση και Τρόϊκα στήνουν το λαό στο απόσπασμα και τον θανατώνουν μέσω της διάλυσης της δημόσιας και  δωρεάν υγείας . Η βούληση των δυνάμεων του συστήματος είναι  δεδομένη θα προχωρήσουν στην επίθεσή τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό.

Καμιά αυταπάτη για αυτό που ετοιμάζουν. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να συσπειρωθούμε όλοι μαζί στον αγώνα για την υπεράσπιση της ΥΓΕΙΑΣ- ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.. Γιατί η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής  αφορά τις πλατιές λαϊκές μάζες και όχι μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.

Είναι απόλυτα αναγκαία η συγκρότηση μαζικού κινήματος ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

  • ·Για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ενάντια στην πολιτική της κατάργησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των δομών της
  • ·Για τον ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ όλων, ώστε να μην περάσουν οι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ.
  • ·Για ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ενάντια στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο των νοσοκομείων.
  • ·Για ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ υπεράσπισης του δικαιώματος για όλους στη δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης χωρίς προϋποθέσεις.
  • ·ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΕΣ.
  • ·ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !

ΑΡΧΟΛΕΩΝ ΑΡΤΕΜΙΟΣ  γιατρός
μέλος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑΣ  ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ  ΧΑΝΙΩΝ

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

12 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

13 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

13 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

13 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

13 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

15 hours ago

This website uses cookies.