Με ιδιαίτερο προβληματισμό αναλύουν στην κυβέρνηση τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων της Opinion Poll και της Metron Analysis για το πόσο έχει κοστίσει στο κυβερνών κόμμα η πολιτική διαχείριση στην τραγωδία των Τεμπών.
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, το 70% δεν είναι ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διαλεύκανση των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών. Στη Νέα Δημοκρατία δε όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι φτάνουν το 42%.
Στην Metron Analysis, το 88% πιστεύει ότι το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν κινηθεί αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες. Στους κεντροδεξιούς και στους δεξιούς τα ποσοστά φτάνουν το 75% και 82% .
Από αυτά τα δύο δεδομένα προκύπτει ότι υπόθεση των Τεμπών έχει προκαλέσει φθορά και ρωγμές και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και κατά συνέπεια μπορεί να επηρεάσει την ψήφο των ευρωεκλογών, πολύ περισσότερο αφού στα ευρήματα και των δύο δημοσκοπήσεων οι πολίτες απαντούν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ψήφο των ευρωεκλογών για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.
Ήδη υπάρχουν οι πρώτες φωνές σε κυβερνητικά στελέχη που αναφέρουν ότι «δεν γίνεται να πάμε έτσι στις ευρωεκλογές με αυτό το κλίμα κάτι πρέπει να γίνει» και προσθέτουν ότι αυτό το κάτι θα αφορά την κυβέρνηση ή τον πρώην υπουργό μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχει γίνει κατανοητό ότι οι χειρισμοί που υπήρξαν στην λειτουργία και την εξέλιξη της εξεταστικής επιτροπής ήταν το λιγότερο ατυχείς. Ο τερματισμός των εργασιών πριν κληθούν και οι υπόλοιποι μάρτυρες που ζητούσε η αντιπολίτευση έδωσαν την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα να μιλούν για συγκάλυψη κάτι που όπως φαίνεται ενστερνίζεται και η κοινή γνώμη.
Η ντρίπλα του Μάκη Βορίδη στη Βουλή προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «γιατί δεν καταθέτετε πρόταση για προανακριτική επιτροπή άρα δεν έχετε επαρκή στοιχεία για να κατηγορείτε τον Κώστα Καραμανλή», μπορεί πρόσκαιρα να λειτούργησε, όλοι όμως αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν αύριο μεθαύριο κάποιος εισαγγελέας στείλει την έρευνα της δικαιοσύνης στη Βουλή γιατί πολύ απλά έπεσε πάνω σε τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού ή και άλλων πολιτικών. Θα αρνηθεί εκ νέου η Νέα Δημοκρατία την σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Θα είναι πολύ δύσκολη μία τέτοια εξέλιξη γιατί η αντιπολίτευση με ακόμα πιο ισχυρή φωνή θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για συγκάλυψη αφού πια θα αρνείται και την δικαστική έρευνα.
Ήδη μία μήνυση τραυματία από το δυστύχημα των Τεμπών έχει φτάσει στη Βουλή. Τι θα γίνει εάν υπάρξει ομαδική μήνυση από συγγενείς νεκρών κατά πολιτικών προσώπων;
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο σχολές σκέψης. Η μία εκφράστηκε και από τον Άδωνι Γεωργιάδη σε μακροσκελή προχθεσινή ανακοίνωση του. Όσοι ασπάζονται αυτή τη λογική λένε ότι δεν γίνεται να υποχωρήσουμε στο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που χωρίς επαρκή στοιχεία ζητά την παραπομπή του Καραμανλή στην δικαιοσύνη ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να τον αποκαλούν και δολοφόνο. «Αν υποχωρήσουμε τώρα αυτή ιστορία δεν θα έχει τελειωμό», προσθέτουν.
Η δεύτερη σχολή σκέψης που φαίνεται να κερδίζει τις τελευταίες μέρες αρκετούς οπαδούς και στην κυβέρνηση είναι αυτή που λέει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο δράμα, έστω και με μια θυσία.
Μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χθες ότι «δεν γίνεται η Άννα Ασημακοπούλου επειδή έστειλε κάποιες επιστολές μέσω e-mail σε απόδημους έλληνες να αποπέμπεται από το ευρωψηφοδέλτιο κι εμείς να συζητάμε ακόμα για το αν θα πρέπει ένας υπουργός που επί των ημερών του έγινε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα να αφεθεί στον έλεγχο της δικαιοσύνης».
Σε αυτή τη λογική τα ίδια στελέχη λένε ότι ενδεχομένως θα πρέπει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής να πάρει κάποια πρωτοβουλία όχι μόνο για να λήξει το δράμα που υφίσταται αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία αλλά και για να λήξει και το δικό του δράμα προκειμένου να μπορεί με γενναιότητα να «καθαρίσει» το όνομα του, αφού χωρίς καμιά αμφιβολία αυτή τη στιγμή ο πρώην υπουργός δέχεται επικρίσεις και βάρος ίσως περισσότερο από αυτό που στην πραγματικότητα του αναλογεί λόγω της στάσης που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Επιπροσθέτως θυμίζουν την φράση που είπε 8 Μαρτίου 2023 ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει για το αν θα πρέπει ο κ. Καραμανλής να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές. Αφού θύμισε ότι ο ίδιος επέλεξε να μην είναι υποψήφιος προκειμένου να καθαρίσει το όνομα του πρόσθεσε τότε «υπάρχουν στιγμές στην πολιτική που κραυγάζεις και δεν σε ακούει κανείς και στιγμές ψιθυρίζεις και σε ακούνε όλοι. Αυτή είναι μία από τις στιγμές που μπορεί και να κραυγάζεις και να μη σε ακούει κανείς. Όσα δίκια και να έχεις δεν υπάρχει περίπτωση να σου αναγνωριστεί το όποιο δίκιο».
Όσοι λοιπόν ασπάζονται αυτή την σχολή σκέψης θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να προβεί σε μία κίνηση απελευθερωτική και για εκείνον και για την παράταξη προσθέτοντας πως σε διαφορετική απόφαση η Νέα Δημοκρατία εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί στην πορεία να συναινέσει στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής αλλά τότε θα έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μάλιστα θυμίζουν μία ακόμα φράση του κ. Ρουσόπουλου στη συνέντευξη που έδωσε πέρυσι τέτοιο καιρό: «Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό που είναι τραγωδία να γίνει κρίση δημοκρατίας».
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.