ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια – Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε πως ο πολιτικός ηγέτης του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κάνει λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

«Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, ο αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου», της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ανέφερε η Χαμάς.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, μίλησε για «άνανδρη ενέργεια» του Ισραήλ, η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στο κίνημα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, άλλο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, που διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτύχει τους στόχους της.

Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης -επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας-, σύμφωνα με ιρανικό μέσο ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Άλλα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αναφέρουν πως οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, γνωστοποίησαν πως ο Ισμαήλ Χανίγια και σωματοφύλακάς του δολοφονήθηκαν στην ιρανική επικράτεια.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, που εξελέγη πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017, ζούσε μεταξύ του Κατάρ και της Τουρκίας.

Τον περασμένο Απρίλιο η Χαμάς είχε ανακοινώσει πως σκοτώθηκαν τρεις γιοι και τέσσερα εγγόνια του Χανίγια σε αεροπορικό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, στην πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου επισκέπτονταν συγγενείς, την πρώτη ημέρα του εορτασμού του Έιντ αλ Φιτρ, της ολοκλήρωσης του ιερού μήνα του ραμαζανιού.

«Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», είχε δηλώσει ο Χανίγια, ο οποίος έχει την έδρα του στη Ντόχα, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

«Ο εχθρός έβαλε στο στόχαστρο όχημα στο οποίο επέβαιναν».

«Ο εχθρός νομίζω πως μπορεί να σπάει τη βούληση του λαού μας και να να ωθήσει τους ηγέτες να κάνουν παραχωρήσεις (…) Μπορεί να ονειρεύεται! Το αίμα που χύθηκε θα μας κάνει ακόμα πιο ανυποχώρητους», είχε σημιεώσει ο ηγέτης της Χαμάς.

«Οι διεκδικήσεις μας είναι ξεκάθαρες και δεν θα τις εγκαταλείψουμε. Αν ο εχθρός πιστεύει πως βάζοντας στο στόχαστρο τους γιους μας στην κορύφωση των διαπραγματεύσεων, και προτού η Χαμάς δώσει την απάντησή της, θα ωθήσει το κίνημα να αλλάξει θέση, απατάται», είχε προσθέσει.

Αμπάς: «Άνανδρη δολοφονία»

Ανακοίνωση Τύπου, με την οποία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, εξέδωσε και ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ κάνει λόγο για «άνανδρη δολοφονία».

«O πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σθεναρά τη δολοφονία του επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς, του μεγάλου ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια, και τη θεώρησε μια άνανδρη πράξη και μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τις μάζες και τις δυνάμεις του λαού μας να ενωθούν, να είναι υπομονετικοί και σταθεροί απέναντι στην ισραηλινή κατοχή», ανέφερε η WAFA.

Καταδικάζουν Ιράν, Τουρκία και Ρωσία

Την έντονη αντίδραση του Ιράν, της Τουρκίας και της Ρωσίας προκάλεσε η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη από ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Συγκεκριμένα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, Νασέρ Καναάνι, ανέφερε ότι «το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο», προσθέτοντας ότι «ο θάνατος του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι η δολοφονία του Χανίγια «ήταν μια κατάπτυστη πράξη και ότι οι δράστες της θα λάβουν την απάντησή τους».

Από την πλευρά του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του σε υψηλούς τόνους αναφέρει ότι «καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε μια ειδεχθή επίθεση στην Τεχεράνη.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό που έχει εκατοντάδες χιλιάδες μάρτυρες όπως ο Χανίγια προκειμένου να ζήσει ειρηνικά στην πατρίδα του υπό τη στέγη του δικού του κράτους.

Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει καμία πρόθεση να επιτύχει την ειρήνη. Η επίθεση αυτή αποσκοπεί επίσης στην εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο.

Αν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δήλωσε ότι η δολοφονία Χανίγια «είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων».

Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη

Μια από τις πλέον γνωστές ηγετικές φυσιογνωμίες της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγιαδολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου, μετά από αεροπορική επίθεση, κατά πάσα… βεβαιότητα προερχόμενη από το Ισραήλ.

Ο Χανίγια ήταν 62 ετών, είχε είχε γεννηθεί σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980 κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα. Ο 62χρονος ανέβαινε σταδιακά στην ιεραρχία της Χαμάς, καθώς η οργάνωση ενίσχυε την επιρροή της στους Παλαιστίνιους, έναντι της Φατάχ.

Διορίστηκε μέλος μιας μυστικής «συλλογικής ηγεσίας» το 2004 και στη συνέχεια διορίστηκε πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής το 2006 στη Λωρίδα της Γάζας. Το 2017 έγινε αρχηγός της Χαμάς και αμέσως χαρακτηρίστηκε «παγκόσμιος τρομοκράτης» από τις ΗΠΑ και αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους στόχους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών.

Συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και συναντήθηκε με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι και του Κινέζου διπλωμάτη Γουάνγκ Κετζιάν νωρίτερα φέτος.

Σημειώνεται πως τον Απρίλιο έχασε τρεις από τους γιους του στη Γάζα, σε μια από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Ο ίδιος διεμήνυε πως ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

2 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

3 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

3 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

3 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

4 hours ago

This website uses cookies.