ΘΕΣΕΙΣ

Νεοφιλελευθερισμός, ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ανάπτυξη – Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος

Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Παγκόσμια, σήμερα, στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη μας έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη αποαναπτυξης. Όμως, ακόμα, και σε λιγότερες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, τουλάχιστον στο χώρο της Αριστεράς, η συζήτηση αφορά την ήπια, βιώσιμη, ισόρροπη, μακροχρόνια ανάπτυξη. Σημαντικός πυλώνας και προπομπός σε αυτή τη πορεία  θεωρούνται οι δημόσιες επενδύσεις και οι επενδύσεις επιχειρήσεων με δημόσια συμμετοχή.

Η Ελλάδα, μετά από 7 χρόνια μνημονίων και συνεχούς πτώσης του ΑΕΠ, εισέρχεται  σε μια φάση αναιμικής ανάπτυξης που οι αριθμοί – στόχοι, συνεχώς αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερο.  Οι στόχοι των δανειστών  για οικειοποίηση,  μεγάλου μέρους της δημόσιας περιουσίας, έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί και είναι έτοιμοι πια να αρχίσουν να συλλέγουν τους καρπούς των επενδύσεων τους.  Έτσι είναι βασικά δικό τους συμφέρον η Ελλάδα να εισέλθει σε μια εποχή ανάπτυξης των αριθμών. Δηλαδή, η αναιμική ανάπτυξη του ΑΕΠ, που παρουσιάζεται φέτος, ήταν προγραμματισμένη και επιθυμία των δανειστών και όχι επιτυχία της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα οι δημόσιες επενδύσεις έχουν ελαχιστοποιηθεί, και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις με δημόσια συμμετοχή έχουν περιοριστεί, και έχουν περάσει ουσιαστικά σε ιδιωτικό έλεγχο. Έτσι η ατμομηχανή της ανάπτυξης, δημόσιες επενδύσεις και επενδύσεις από δημόσιες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει. Οι επενδύσεις που προχωρούν ή σχεδιάζονται αφορούν  κύρια φαραωνικά έργα ιδιωτικών επενδύσεων. Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, η επένδυση στο Ελληνικό με τους πρώτους ουρανοξύστες στην Αττική, γιγάντιες επενδύσεις σε 5-στερα ξενοδοχεία που εντάσσονται κατά προτεραιότητα στον αναπτυξιακό νόμο, γιγάντιες επενδύσεις σε φαραωνικά έργα Α.Π.Ε., φαραωνικά έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, η νέα μεγάλη ιδέα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Κρήτη και αλλού, που παραχωρούνται με λεόντειες συμβάσεις στους ιδιώτες. Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά τη μεγάλη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, στο σύνολο σχεδόν των παραπάνω επενδύσεων. Νέοι, μεγάλοι ενεργειακοί αγωγοί σχεδιάζονται, επηρεάζοντας τη γεωπολιτική στρατηγική της χώρας μας, όπως π.χ. στη περίπτωση με το Ισραήλ. Δηλαδή μετά τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας, προωθούνται τάχιστα πολύ μεγάλες, με μεγάλο περιβαντολογικο αποτύπωμα, επενδύσεις σε ενέργεια, τουρισμό προς όφελος αποκλειστικά των δυνάμεων του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι σημαντικό, μάλιστα, να επισημάνουμε ότι η αναμενομένη αναιμική ανάπτυξη του ΑΕΠ  συνοδεύεται από μεγάλη μετανάστευση, κατά κύριο λόγο πτυχιούχων, ραγδαία αύξηση της υποαπασχόλησης και των ελαστικών μορφών εργασίας. Η μορφωμένη, πια, νεολαία  μας έχει να επιλέξει μεταξύ της μετανάστευσης και της γενιάς των 400 ευρώ, που υποαπασχολείται και ετεροαπασχολειται. Ταυτόχρονα οι οικογενειάρχες εργαζόμενοι, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της ανεργίας, με πολύ δυσκολία, απλά επιβιώνουν. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας φτωχοποιειται, ανήμπορο να καλύψει βασικές επιτακτικές ανάγκες.

Ολες οι θεωρίες για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, έχουν πεταχτεί στο «κάλαθο των αχρήστων» από τη σημερινή κυβέρνηση. Νόμος πια είναι το συμφέρον του επενδυτή, ενώ κάθε ιδέα για προστασία του περιβάλλοντος μεταφέρεται αόριστα στο μακρινό μέλλον. Προσωπικά, η σημερνή Ελλάδα μου θυμίζει την Ελλάδα, ψωροκώσταινα, χρεωμένη στου ξένους, οι οποίοι προσπαθούν μόνο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και το ντόπιο πολιτικό προσωπικό, πάντα πρόθυμο να ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους.

Σε αυτό το περιβάλλον και στο νέο δικομματισμό που πολύ έντεχνα στήνεται για τις επόμενες εκλογές από το επιτελείο του κ. Τσίπρα, η Αριστερά πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση.  Οφείλει να:

  • Καταγγείλει τις μνημονιακες πολιτικές ως ακατάλληλες για να επιλύσουν τα υπαρκτά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας,
  • Αναδείξει την πολιτική της σημερνής κυβέρνησης ως νειφιλελευθευρη και να
  • Διαχωρίσει τη θέση της από το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Σήμερα, πιο πολύ από την εποχή του, είναι επίκαιρο για την Αριστερά το σύνθημα «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νετανιάχου: Στήριξη σε Μασκ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…

1 hour ago

Τέμπη: Επί έξι μήνες δεν δίνουν τους φακέλους για τους ιατροδικαστές στην Μαρία Καρυστιανού

Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…

1 hour ago

Για την επέτειο της πυρπόλησης το 1897 των Χανίων – Δύο μαθήματα από τον βίο και την πολιτεία ενός μαθηματικού

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας  διδάσκει…

1 hour ago

Η πρωτοβουλια του Κισσαμίτη βενζινοπώλη γίνεται τροπολογία στη Βουλή – Καύσιμα πλέον στα μηχανάκια μόνο με κράνος!

Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…

2 hours ago

«Σπανακόπιτα και Φλουρί» για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου – Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Χανιωτών

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…

3 hours ago

Η υπόθεση που για ογδόντα χρόνια «στοιχειώνει» το πολιτικό μας σύστημα

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Είναι από όλους αποδεκτό το ότι, για να αντιμετωπιστούν τα κυρίαρχα…

3 hours ago

This website uses cookies.