Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα ορατά πλέον σημάδια της κλιματικής αλλαγής έχουν δυσκολέψει κατά πολύ το έργο της μέλισσας, αλλά και την οποιαδήποτε εκτίμηση από την πλευρά των μελισσοκόμων. Η εικόνα βέβαια διαφέρει κατά τόπους, ωστόσο οι μειωμένες παραγωγές της άνοιξης σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, σε μία όψιμη χρονιά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αντίθετα, καλύτερη φαίνεται η παραγωγή της Κρήτης, μετά από μία τριετία αναποδιών.
Εξαφανισμένη η Μαρχαλίνα από τη Θάσο
Μετά τη μηδενική παραγωγή της άνοιξης, οι παραγωγοί της Θάσου, έστω και καθυστερημένα, ευελπιστούν να βελτιωθεί η εικόνα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος και παρατεταμένος καύσωνας. Κυνηγώντας την όψιμη άνοιξη στους ορεινούς όγκους, οι παραγωγοί του νησιού εκδηλώνουν την ανησυχία τους για την απόδοση του πεύκου.
«Έπρεπε αυτή την εποχή να είχε δώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Κοπανούδης, μελισσοκόμος εδώ και πέντε δεκαετίες και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών. «Με την απουσία του “εργάτη” (Marchalina hellenica – Μαρχαλίνα η ελληνική) από πέρυσι το φθινόπωρο, το πευκόμελο της Θάσου την άνοιξη δεν πήγε καθόλου καλά, και τώρα καθυστερημένα ευελπιστούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος, ζητώντας τη συνδρομή της επιστήμης για την εξήγηση του φαινομένου. Τα αδύναμα πλέον μελίσσια προκαλούν την ανησυχία των παραγωγών για το εάν θα μπορέσουν να εργαστούν, ακόμη και με ένα όψιμο ξεκίνημα.
Κρατάνε μικρό καλάθι για το δασόμελο στη Β. Ελλάδα
Με δυσκολίες εξελίσσεται η παραγωγή της Χαλκιδικής, αλλά και στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, αφού οι περσινές ξηρασίες και ο δύσκολος χειμώνας μείωσαν τα μελισσοσμήνη κατά 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Μελιού και του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού «Σίθων», Αχιλλέα Παπαστεργίου.
Ανθόμελο, πορτοκάλι και έλατο εμφανίζουν πτώση κατά 70% σε σύγκριση με μία καλή χρονιά. Οι μελισσοκόμοι της περιοχής αναμένουν τώρα ανθόμελα από βαμβάκι, δρυ (που έρχεται όψιμη), καθώς και από πεύκο και θυμάρι, μήπως βελτιωθεί η εικόνα. «Αυτήν τη στιγμή, η μελισσοκομία είναι στα βουνά». σχολίασε ο κ. Παπαστεργίου, ευχόμενος η φετινή χρονιά να μην εξελιχθεί όπως οι δύο προηγούμενες. Ωστόσο, από το μέγεθος της βροχής θα εξαρτηθεί και το μέλι που θα τρυγήσουν.
Ο καύσωνας δυσκολεύει το έργο της μέλισσας στη Φθιώτιδα
Με δρυ, ανθόμελα, λυγαριές και βαμβάκια συνεχίζει η Φθιώτιδα, η οποία ταλαιπωρήθηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης που κράτησαν έως και τον Μάιο, γονατίζοντας τα μελίσσια, ενώ και ο καύσωνας το τελευταίο διάστημα δεν διευκολύνει την κατάσταση, στεγνώνοντας τις νεκταροεκκρίσεις.
«Εδώ και τέσσερα χρόνια οι νομές είναι πολύ περιορισμένες χρονικά, κόβουν γρήγορα και απουσιάζει η λογική ροή», δήλωσε στην «ΥΧ» η Δώρα Λάππα, επί χρόνια μελισσουργός. Αυτή η νομή απαιτεί γνώσεις και ιδιαίτερους χειρισμούς από τους παραγωγούς, όπως επεσήμανε.
Μετρά πληγές και η Πελοπόννησος
Με την παραγωγή του θυμαριού να βρίσκεται στο τέλος της, μέτρια χαρακτηρίζεται η χρονιά για την Αργολίδα. Η καλή εικόνα των πρώιμων θυμαριών ανετράπη από τον συνεχή αέρα και τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τον μελισσοκόμο, Κώστα Καμπόσο. Μειωμένη στο ήμισυ εκτιμάται και η παραγωγή του πορτοκαλιού για την περιοχή, καθώς χαμηλές θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις ήρθαν σε αντίθεση με την επιθυμητή ανθοφορία. Οι αρχικές προσδοκίες φαίνεται ότι τελικά δεν ικανοποιήθηκαν ούτε για τους παραγωγούς του Μαίναλου. «Οι παραγωγικές ημέρες ήταν μόνο 3-5», αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο των Μελισσοκόμων Αρκαδίας, Σταύρο Δημάκο, «το χαλάζι που έπεσε κατέστρεψε τα πάντα».
Ανάσα η φετινή χρονιά για την παραγωγή της Κρήτης
Παρά τις έντονες βροχοπτώσεις της άνοιξης, η Μεγαλόνησος φαίνεται να διανύει μία καλή χρονιά. Ο τρύγος έχει ξεκινήσει για λίγα πρώιμα θυμάρια, ενώ σε ένα δεκαήμερο περίπου υπολογίζεται ότι θα μπουν περισσότεροι παραγωγοί, για να συνεχίσουν με τα όψιμα τέλος του μήνα, αλλά και το πευκοθυμαρόμελο τον Αύγουστο.
Τα ανθόμελα έδειξαν καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, αλλά και το ανοιξιάτικο πεύκο, με την παρουσία του Marchalina hellenica την άνοιξη να προμηνύει καλό «δεύτερο και τρίτο βάρεμα», δηλαδή καλές αποδόσεις τον Αύγουστο και τους Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, εξήγησε ο Νικόλαος Μπιρλιράκης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης.
Φυτοφάρμακα και ελληνοποιήσεις ζαχαρώνουν το μέλι των παραγωγών
«Οι ελληνοποιήσεις εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, ζητώντας τη βούληση της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Δεν είναι μόνο ότι χάνω εγώ ως μελισσοκόμος» επεσήμανε από την πλευρά του ο Ηλίας Χαλακατεβάκης, μέλος ΔΣ της ΟΜΣΕ και της Διεπαγγελματικής, «χάνει και ο καταναλωτής διότι δεν παίρνει την ποιότητα που νομίζει, ενώ δυσφημείται και το ίδιο το προϊόν».
Ταυτόχρονα, πρόβλημα σε επίπεδο παραγωγής αποτελεί και η παρουσία των φυτοφαρμάκων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης. «Πέρυσι, δεν μπορούσα να ηρεμήσω τα μελίσσια μου, τα οποία για πρώτη φορά περνούσαν νευρικό κλονισμό εξαιτίας των φυτοφαρμάκων», δήλωσε η κα Λάππα, εξηγώντας ότι η μέλισσα ως «πρώτος καθαριστής» απορροφά τις ουσίες θυσιαζόμενη, ώστε να μην περάσουν στο μέλι, εφιστώντας την προσοχή των γεωργών.
Ο Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε στην πόλη Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 1934. Οι γονείς του,…
Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη ξεναγήθηκε στη βίλα του…
Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η "Νύχτα των Ευχών" στην…
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για τη συνέχιση της κατάθεσής του στην…
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι η τρίτη κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να προληφθεί στις ΗΠΑ, μετά το…
Το Ιράν, το οποίο έχει για δεκαετίες τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι…
This website uses cookies.