Την άποψη ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους νομοθέτες ως προϊόντα περίπου όσο επικίνδυνα όσο τα τσιγάρα και ο καπνός εξέφρασε ένα υψηλόβαθμο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς ανησυχεί για το αντίκτυπο που έχουν στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων.
Η Natasha Azzopardi Muscat, γιατρός και επικεφαλής του γραφείου Κρατικών Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας του ΠΟΥ, θεωρεί ότι πλέον υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τα προβλήματα που η υπερβολική έκθεση στα social media μπορεί να προκαλέσει στους εφήβους. Έτσι, προτείνει στα κράτη ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα εμπνευσμένα από άλλους τομείς που αφορούν την δημόσια υγεία, φέρνοντας ως παράδειγμα τους νόμους για την κατανάλωση καπνικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, η Azzopardi Muscat έχει πολλές ιδέες, από την εφαρμογή ηλικιακών ορίων και τον έλεγχο των τιμών τους, μέχρι και την ολική απαγόρευση των smartphones από συγκεκριμένους χώρους.
«Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε που είναι πρέπον να χρησιμοποιούμε ψηφιακές συσκευές και ίσως είναι η ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σε ποιους χώρους κάποιες ψηφιακές συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται».
Από τα λεγόμενα της, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι τα smartphones και άλλες παρόμοιες συσκευές είναι έμφητα προβληματικές, χαρακτηρίζοντας τα «εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποδοτικά, με τον σωστό τρόπο».
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση χρήζει προσοχής, καθώς «υπάρχει μία μερίδα του πληθυσμού που αναφέρει προβληματική χρήση και γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί, σε βάθος χρόνου, να επηρεάσει τις ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιδώσεις τους, αλλά και την ψυχική του υγεία».
Πιθανότατα η Azzopardi Muscat αναφέρεται σε μία πρόσφατη μελέτη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία το 13% των έφηβων κοριτσιών και το 9% των αγοριών θεωρούν ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την χρήση τους των social media και νιώθουν αρνητικές συνέπειες ως αποτέλεσμα. Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 280.000 άτομα ηλικίας 11-15 από την Ευρώπη, την κεντρική Ασία και τον Καναδά.
Η θεωρία που βλέπει σύνδεση ανάμεσα στην χρήση των social media και την δημιουργία ψυχολογικών προβλημάτων, ειδικότερα στις τάξεις των εφήβων, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα το φετινό καλαοκαίρι, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε «Την πρώτη, πανευρωπαϊκή έρευνα πάνω στο αντίκτυπο των social media στην ευημερία των νέων ανθρώπων».
Όσο για την Natasha Azzopardi Muscat, δηλώνει πώς θέλει να εξοπλίσει παιδιά και εφήβους με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να «ελέγχουν τον ψηφιακό κόσμο και να μην επηρεάζονται οι ζωές τους από αυτόν».
Με πληροφορίες από Politico
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.