14.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει – “Πόλεμος Τουρκίας σε Ελλάδα, εμφύλιος στις ΗΠΑ”

Ημερομηνία:

Πανδημία covid-19, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, κλιματική κρίση, οι ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι και λίγες. Ο αμερικανός οικονομολόγος και “προφήτης της καταστροφής”, όπως τον έχουν αποκαλέσει, Νουριέλ Ρουμπινί, περιγράφει στο νέο του βιβλίο δέκα “μεγα-απειλές” που αναδύονται στην παγκόσμια κοινότητα και που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια εποχή χάους. Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ουσιαστικά ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τον Ρουμπινί.

Γεννημένος στην Τουρκία, ο αναλυτής έχει ζήσει στο Ιράν, το Ισραήλ και την Ιταλία πριν εγκατασταθεί τελικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και σήμερα διδάσκει στο NYU Stern School of Business. Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί σε όλα όσα έχει προβλέψει, διατηρεί το ψευδώνυμο του “Dr. Doom”. Άλλωστε, είχε μιλήσει για την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αρκετό καιρό πριν φτάσουμε στο “σημείο μηδέν”. Επιπλέον, προέβλεψε ένα κραχ στην παγκόσμια οικονομία ακριβώς στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού. Τώρα, ο ίδιος επανήλθε στις δυσοίωνες αναλύσεις του, μιλώντας στο γερμανικό Spiegel με αφορμή το βιβλίο του MegaThreats.

Θα προτιμούσε το “Dr. Realist”

Σχολιάζοντας τη ταμπέλα του “Dr. Καταστροφή” που “κουβαλά”, λέει πως “οι απειλές για τις οποίες γράφω είναι πραγματικές. Μεγαλώνοντας δεν ανησυχούσα για έναν πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή για έναν πυρηνικό χειμώνα, καθώς είχαμε ύφεση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Δεν άκουγα τότε τις λέξεις κλιματική αλλαγή ή παγκόσμια πανδημία. Και κανείς δεν ανησυχούσε μήπως τα ρομπότ θα αναλάβουν τις περισσότερες δουλειές. Είχαμε πιο ελεύθερο εμπόριο και παγκοσμιοποίηση, ζούσαμε σε σταθερές δημοκρατίες, ακόμα κι αν δεν ήταν τέλειες. Το χρέος ήταν πολύ χαμηλό, ο πληθυσμός δεν ήταν σε τέτοιες διαστάσεις, τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης απέδιδαν. Σε έναν τέτοιο κόσμο μεγάλωσα. Και τώρα πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά τα πράγματα – όπως και όλοι οι άλλοι”.

Αναφέρει πως δεν αισθάνεται ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω, καθώς τα ίδια θέματα απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. “Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, ο οικονομικός ιστορικός Niall Ferguson είπε σε μια ομιλία του εκεί, ότι θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως τη δεκαετία του 1970 – και όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούσαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του Ιράν με το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Και μόλις σήμερα το πρωί, διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν, νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στο διαδίκτυο”.

Νουριέλ Ρουμπινί: Ο Γ' Παγκόσμιος έχει ξεκινήσει -

Ο Ρουμπινί σχολιάζει πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η Ουκρανία και ο εκεί πόλεμος, καθώς και ο πληθωρισμός με την παγκόσμια ύφεση. “Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και νομίζω ότι θα είναι μακρά και άσχημη”, λέει. Σχολιάζει πως τα πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι χειρότερα, ενώ ως κορυφαία απειλή ονοματίζει την κλιματική κρίση “που επιταχύνεται”. Αναφέρει δε πως η μετανάστευση για κλιματικούς λόγους θα οξυνθεί και εντός των ΗΠΑ.

Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα Midwest ή στον Καναδά

“Αυτό το καλοκαίρι, υπήρξαν ξηρασίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κοντά στο Λας Βέγκας, η ξηρασία είναι τόσο κακή που πτώματα μαφιόζων από τη δεκαετία του 1950 έχουν εμφανιστεί στις ξεραμένες λίμνες. Στην Καλιφόρνια, οι αγρότες πωλούν τώρα τα δικαιώματά τους για το νερό επειδή είναι πιο κερδοφόρο από το να καλλιεργούν οτιδήποτε. Και στη Φλόριντα, δεν μπορείτε πλέον να ασφαλιστείτε για σπίτια στην ακτή. Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα Midwest ή στον Καναδά. Αυτό είναι επιστήμη, όχι εικασίες”.

Διαβλέπει πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν, με ποιες συμμαχίες. “Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να είναι και με την Κίνα και με τις ΗΠΑ”, λέει.

Για τη Γερμανία λέει πως έκανε λάθος να βασιστεί τόσο πολύ στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και πως τώρα επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα. “Η Κίνα πουλάει σε όλο τον πλανήτη τεχνολογίες 5G που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Ρώτησα τον πρόεδρο μιας αφρικανικής χώρας γιατί παίρνει τεχνολογία 5G από την Κίνα και όχι από τη Δύση. Μου είπε, είμαστε μια μικρή χώρα, οπότε κάποιος θα μας κατασκοπεύσει ούτως ή άλλως. Οπότε, η κινεζική τεχνολογία είναι φθηνότερη. Η Κίνα αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε όλο τον πλανήτη”, λέει ο Ρουμπινί.

Η επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν και οι εθνικοί “Σωτήρες”

Συγκρίνοντας την οικονομία της δεκαετίας του 1970 με σήμερα, ο Ρουμπινί λέει πως “σήμερα είναι χειρότερα. Τότε δεν είχαμε το ίδιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια τώρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα φτάσουμε σε χρεωκοπία πολλών εταιρειών, σκιωδών τραπεζών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Σήμερα τα γεωπολιτικά σοκ είναι περισσότερα, κάτι που επηρεάζει την πετρελαϊκή κρίση. Απλά φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό παγκόσμιο σοκ. Σήμερα βασιζόμαστε περισσότερο στους ημιαγωγούς παρά στο πετρέλαιο”.

Σημειώνεται πως ο ηγέτης της Κίνας Xi Jinping, στο συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται δύο φορές ανά δεκαετία, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία, εδραίωσε την εξουσία του και είπε ότι δεν θα αποποιηθεί ποτέ το δικαίωμα του έθνους του να χρησιμοποιήσει βία επί της Ταϊβάν.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε στο Der Spiegel, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο. Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να “εξαφανιστούν” και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενοι μια ύφεση.

“Εάν ο πληθωρισμός πάει από 2 σε 6 τοις εκατό, τότε τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να πάνε από 4 σε 8 τοις εκατό για να συνεχίσουν να έχουν την ίδια απόδοση, και το κόστος δανεισμού ιδιωτικού δανεισμού για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ακόμη υψηλότερο. Αυτό το καθιστά πολύ πιο ακριβό για πολλές εταιρείες, επειδή πρέπει να προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή. Έχουμε τόσο μεγάλο χρέος αυτή τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική οικονομική, χρηματοπιστωτική και νομισματική κατάρρευση”.

Ο Ερντογάν θα μπορούσε του χρόνου να επιτεθεί στην Ελλάδα

Στη συνέχεια ο Ρουμπινί αναφέρεται σε ζητήματα δημοκρατίας. “Ανησυχώ πολύ”, λέει. “Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Θα μπορούσαμε να δούμε κλιμακούμενη βία και στις ΗΠΑ και έναν πραγματικό εμφύλιο.

Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν. Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά οικονομικά και ο κόσμος ψηφίσει περισσότερο τη δεξιά αντιπολίτευση;”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρήκαν τον επικίνδυνο οδηγό με τα 8άρια και τον …περιποιήθηκαν με πρόστιμα

Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν,...