12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ντιμπέιτ στις ΗΠΑ: Τα καθοριστικά σημεία της τηλεμαχίας και ποιος κέρδισε τελικά

Ημερομηνία:

Σε συγκρουσιακό κλίμα διεξήχθη το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη το πρώτο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Κατ’ αρχάς, μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα «ποιος κέρδισε;»: σύμφωνα με αναλυτές και στατιστικολόγους, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών ήταν αυτή που κατάφερε να πάρει τους περισσότερους «πόντους» έναντι του πρώην πρόέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Ακόμα και στο Fox News, το οποίο στηρίζει ανυπερθέτως τον Τραμπ, τα σχόλια μετά το τέλος της τηλεμαχίας κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση ενώ μια δημοσκόπηση εξπρές του CNN έδειξε ότι το 67% όσων παρακολούθησαν το debate θεωρούν ότι η Χάρις κέρδισε. Τέλος η πτώση που κατέγραψε η τιμή του Bitcoin σηματοδοτεί ότι ο Τραμπ δεν κατάφερε να κερδίσει.

Τραμπ εκτός ελέγχου

Πώς, όμως, έγινε αυτό; Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις από την τηλεμαχία, η Χάρις κατάφερε εξαρχής να… τσιγκλίσει τον Τραμπ, ο οποίος έπεσε στην παγίδα της και εκνευρίστηκε, χάνοντας «πόντους» ακόμα και μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων. Είπε στον Τραμπ ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες γελούσαν μαζί του και οι στρατιωτικοί ηγέτες τον αποκαλούσαν «ντροπή». Αποκάλεσε τον Τραμπ «αδύναμο» και υποστήριξε ότι απολύθηκε από 81 εκατομμύρια ψηφοφόρους – ο αριθμός που ψήφισε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το 2020. «Είναι σαφές ότι δυσκολεύεται πολύ να το επεξεργαστεί αυτό», είπε.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ ήταν συχνά εκτός ελέγχου. Επέμενε επανειλημμένα ότι ένα σωρό ψέματα ήταν αληθινά. Ο πρώην πρόεδρος επανέλαβε τα ψέματα περί εκτεταμένης απάτης στις εκλογές του 2020. Αναπαρήγαγε μια θεωρία συνωμοσίας για μετανάστες που τρώνε κατοικίδια ζώα και είπε ψέματα για τους Δημοκρατικούς που υποστηρίζουν τις αμβλώσεις μετά τη γέννηση των μωρών – κάτι που είναι φόνος και πρακτικά αδύνατο. Περιέγραψε μια φρικτή εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, που θύμιζε την «αμερικανική σφαγή» για την οποία είχε προειδοποιήσει κατά την ορκωμοσία του το 2017 και ισχυρίστηκε ότι «έχουμε ένα έθνος που πεθαίνει».

ΜΜΕ: Νίκησε η Χάρις

«Η Χάρις κέρδισε το ντιμπέιτ – κι ούτε καν οριακά», αποφάνθηκαν πέντε δημοσιογράφοι του Politico, που παρακολούθησαν την τηλεμαχία. «Ένα ντιμπέιτ που ξεκίνησε με ερώτημα που θεωρητικά θα ευνοούσε το Τραμπ – αν οι Αμερικανοί τα πάνε καλύτερα οικονομικά απ’ ό,τι προ τετραετίας – γρήγορα στράφηκε κατά του πρώην προέδρου. Ακόμη κι όταν η τηλεμαχία επέστρεψε στο φιλικό τερέν της μετανάστευσης η Χάρις έστησε παγίδα στον Τραμπ, αναγκάζοντάς τον να μιλά για το μέγεθος του πλήθους στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και για fake news με απαχθέντα κατοικίδια και κατέστη γρήγορα σαφές ότι γνώριζε πώς τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως εκείνος ήθελε», σχολίασε ένας εξ’ αυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το BBC με την ανταποκρίτριά του στην Ουάσιγκτον, ΚόρτνεΪ Σαμπμαράνιαν να σημειώνει ότι «μολονότι είναι ασαφές κατά πόσον οι τηλεθεατές έμαθαν περισσότερα για τις πολιτικές της, η Χάρις κατάφερε με μια σειρά επιθέσεων να βγάλει εκτός εαυτού τον Τραμπ. Το επιτελείο της Χάρις θα είναι ικανοποιημένο που οι τηλεθεατές είδαν μια εκδοχή ενός εξόφθαλμα οργισμένου Τραμπ, που δεν είχαν δει στο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν».

«Όνειδος»

Μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες της Χάρις αφορούσε στο status του Τραμπ ανά τον κόσμο: «Έχω ταξιδέψει ανά την υφήλιο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και παγκόσμιοι ηγέτες γελάνε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Έχω μιλήσει με στρατιωτικούς ηγέτες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μαζί σας και λένε ότι είστε όνειδος» του πέταξε. Κι είπε ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

Ενδιαφέρον είχε και η σύγκρουση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Τραμπ, – που σταμάτησε να σημειώνει ότι γνωρίζει «πολύ καλά τον Πούτιν» – να λέει ότι «η Ρωσία δεν θα είχε εισέλθει ποτέ στην Ουκρανία» επί των ημερών του. «Θα τα καταφέρω πριν καν γίνω πρόεδρος», πρόσθεσε ο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η εκλογή του θα επαναφέρει τη γεωπολιτική κατάσταση και, σχεδόν εξ ορισμού, θα οδηγήσει σε μια συμφωνία για το τέλος του πολέμου. Η Χάρις απάντησε ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να βάλει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο – συνθηκολογώντας με τον Πούτιν. Και με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, θέτοντας σε κίνδυνο την Πολωνία στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Από την πλευρά του, ο Τραμπ «πάτησε» πάνω στην πολιτική του Μπάιντεν για το μεταναστευτικό: «Άφησαν να μπουν μέσα εγκληματίες, πολλά πολλά εκατομμύρια εγκληματιών. Άφησαν τρομοκράτες. Κατέστρεψαν τον ιστό της χώρας μας», είπε και επανέλαβε θεωρία συνωμοσίας λέγοντας ότι «στο Σπρίνγκφιλντ (σ.σ. του Οχάιο), τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν, τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή».

Στο τέλος του debate o Τραμπ ισχυρίστηκε ότι αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση που σημείωσε ποτέ σε τηλεμαχία κατηγορώντας τους δυο συντονιστές του ABC ότι δεν φάνηκαν αμερόληπτοι, πως επέλεξαν πλευρά. «Πιστεύω πως αυτό ήταν το καλύτερο μου debate (…) ακόμη περισσότερο διότι ήταν τρεις εναντίον ενός!», είπε μέσω του Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ