Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ: «Η ανωγειανή μουσική παράδοση και ο Νίκος Ξυλούρης» | Βίντεο

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την μουσική παράδοση των Ανωγείων με πυλώνα την μουσική προσφορά στην κρητική μουσική από τα πολύ πίσω χρόνια έως και σήμερα, δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο ο δήμος Ανωγείων. (VIDEO)

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την μουσική παράδοση των Ανωγείων με πυλώνα την μουσική προσφορά στην κρητική μουσική από τα πολύ πίσω χρόνια έως και σήμερα, με αρκετές αναφορές στην πορεία του Νίκου Ξυλούρη, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, με στόχο τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη, αλλά και τη γνωστοποίηση της καλλιτεχνικής ταυτότητας των μουσικών των ορεσίβιων ρεθύμνιων κρητικών και της παρακαταθήκης που άφησαν στους νεότερους.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ διάρκειας 20 λεπτών είναι: «Η ανωγειανή μουσική παράδοση και ο Νίκος Ξυλούρης» και πρόκειται για μία παραγωγή του δήμου Ανωγείων.

Στην συγκεκριμένη παραγωγή απεικονίζεται και αποτυπώνεται η φυσιογνωμία των Ανωγείων, η κουλτούρα του τόπου και η σημαντική του ιστορία, περνώντας μπροστά από τον θεατή όλοι οι καλλιτέχνες της ορεινής αυτής γωνιάς της Κρήτης που κατεγράφησαν τα τελευταία 100 χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτούς λυράρηδες του 19ου αιώνα όπως οι Γιάννης και Βασίλης Σταμάτης, ο Βασίλης Ξημέρης, οι Μιχάλης και Αντώνης Σκουλάς, ο Πασπαράκης, αλλά και ο αγαπημένος Αητός του Ψηλορείτη όπως πολύ τον αποκαλούν Νίκος, Νίκος Ξυλούρης. Οι αναφορές στο ντοκιμαντέρ φτάνουν μέχρι και το σήμερα της κρητικής μουσικής με καταγραφή για όλα τα κρητικά μουσικά όργανα.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης που τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στα Ανώγεια αποτυπώνοντας σε κάθε ευκαιρία, στιγμές της ιστορίας του τόπου και των γύρω περιοχών. Και όπως ακούγεται στο ντοκιμαντέρ για την ανάγκη των Ανωγειανών να αφήνουν το αποτύπωμα τους στη μουσική της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας ακόμα και μέσω των μαντινάδων…: «Το τραγούδι, η μαντινάδα, η μουσική και ο χορός είναι και σήμερα βασικά συστατικά στοιχεία της καθημερινής ζωής των Ανωγειανών. Δεν είναι μόνο η ανάγκη για έκφραση και ψυχαγωγία. Αλλά όπως λέει ο Γιώργης Καλομοίρης, ο Γιοργαντό: Μ’ αυτά στέλνουν οι Ανωγειανοί τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν….”

ΑΠΕ – ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Καφέ Κήπος στην εκδήλωση του ΚΚΕ με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Κ. Κούνεβα και τον Γ. Στεφανάκη

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαϊου η σύσκεψη της Τ.Ε…

19 mins ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καντάνου – Σελίνου για την πυροπροστασία

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου -…

33 mins ago

40 χρόνια μετά, η περιβαλλοντική απειλή επιστρέφει στον Σταλό ως φωτοβολταϊκό πάρκο: Έντονη αντίδραση των κατοίκων – Ζητούν άμεση παρέμβαση των αρχών

Κάτοικοι του Άνω Σταλού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε…

33 mins ago

Θρήνος για τον θάνατο του Διονύση Μαργαρώνη, ενός εκλεκτού Χανιώτη επιχειρηματία

Με βαριά θλίψη, η κοινωνία των Χανίων αποχαιρετά τον Διονύση Μαργαρώνη, έναν εκλεκτό επιχειρηματία και…

42 mins ago

Αδιανόητες απειλές από τον αρχηγό κατασκοπείας του Ισραήλ σε εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, φέρεται να απείλησε μια γενική εισαγγελέα…

43 mins ago

Υπέγραψαν την σύμβαση για παρεμβάσεις στο κατακόρυφο βράχο στον Πλατανιά

Υπογράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες η σύμβαση, από το Δήμαρχο Πλατανιά κο Μαλανδράκη Ιωάννη και εκπρόσωπο…

46 mins ago

This website uses cookies.