Επιμέλεια: Γιάννης Αγγελάκης | Τα βλέμματα όλου του κόσμου, τον Μάιο του 1941, είχαν στραφεί σε αυτό το νησί στο νότο της Μεσογείο που συγκρουόταν με τον αήττητο κατακτητή.
Και η New York Times, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 23 Μαϊου 1941 και πολυσέλιδο ρεπορτάζ και αναλύσεις, αναφέρονται διεξοδικά στις εξελίξεις της Μάχης που δόθηκε στην Κρήτη.
Γράφουν χαρακτηριστικά:
“Οι επιχειρήσεις των τελευταίων τεσσάρων ημερών δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία σύγκρουση ισχύος μεταξύ του Στόλου της Μεσογείου και της Γερμανικής Αεροπορία… Πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να παραδεχτούμε την ήττα μας και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι δε μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις απώλειές μας ούτε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σταματήσουμε τις επιθέσεις στην Κρήτη. Είναι ένα μελαγχολικό συμπέρασματα, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Όπως πάντα φοβόμουν, ο έλεγχος που ο ασκεί ο εχθρός από αέρος δε μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με τον αιφνιδιασμό”
Οι στόχοι επαναπροσαρμόζονται: “Εάν ο Στόλος μπορεί να αποτρέψει από το να φτάσουν ενισχύσεις και εφόδια, τότε ίσως ο Στρατός κατορθώσει να αντιμετωπίσει τους αλεξιπτωτιστές. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε μία επιχείρηση από θαλάσσης τις επόμενες δύο ημέρες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει περαιτέρω απώλειες για τον Στόλο μας”.
Καθώς η ένταση των γεγονότων αυξανόταν, το εξής τηλεγράφημα στάλθηκε στον Πρόεδρο Ρούσβελτ για τη Μάχη της Κρήτης:
“Η Μάχη της Κρήτης είναι άγρια, γιατί, δίχως να έχουμε αεροδρόμια σε κοντινή απόσταση, δε μπορούμε να φέρουμε αεροπορικές δυνάμεις στη σύγκρουση, είτε για να βοηθήσουμε την άμυνα ή για να προστατέψουμε τις μονάδες μας. Σήμερα 4 πλοία μας καταστράφηκαν. Όμως, έχουμε κι εμείς καταστρέψει πολλές ελίτ μονάδες των ναζί και έχουμε βουλιάξει ένα μεταφορικό”.
Ενώ σε ανταπόκριση του από το Λονδίνο ο δημοσιογράφος David Anderson αναφέρει:
Η “πολύ περίεργη και άγρια μάχη” για την Κρήτη συνεχίζεται δίχως να έχει κριθεί τίποτα μετά από τρεις γεμάτες ημέρες κατά τις οποίες και οι δύο πλευρές μάχονται με τα περιθώρια μεταξύ της νίκης και της ήττας να είναι πολύ μικρά, είπε ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Βουλή χθες.
Η Γερμανία συνεχίζει να πλημμυρίζει με στρατεύματα το νησί της Κρήτης και ψάχνουν για ανοίγματα στην άμυνα του Βρετανικού Ναυτικού για να μπορέσουν να εφοδιάσουν τα στρατεύματά τους. Οι επιτιθόμενοι πέτυχαν κάποιες επιτυχίες, μεταξύ άλλων με την κατάληψη κτιρίων στην πόλη του Ηρακλείου και με την κατάληψη του αεροδρομίου του Μάλεμε, περίπου 10 μίλια νοτιοδυτικά των Χανίων.
Ο κ. Τσώρτσιλ είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος που να έχει τον έλεγχο στη Μάχη της Κρήτης.
Από τη δικιά τους πλευρά, οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι έχουν εξολοθρεύσει την πλειοψηφία των αλεξιπτωτιστών, έχουν τον έλεγχο των ακτών και γενικά αντιστέκονται στους εισβολείς.
Όμως, η πιο αρνητική εξέλιξη για τους αμυνόμενους ήταν η απόφαση για την απόσυρση της Βρετανικής Αεροπορίας από την Κρήτη επειδή τα αεροδρόμια της Κρήτης δε μπορούσαν να προστατευθούν επαρκώς
Δείτε σε φωτογραφίες το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times και τα αναλυτικά δημοσιεύματα στις εσωτερικές σελίδες:
Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…
Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…
Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…
Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…
Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
This website uses cookies.