Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο του 2010 και το πώς τα Ζάππεια και τα αντί-μνημόνια του πρώην Πρωθυπουργού καταδίκασαν τη χώρα και τη ΝΔ
Για τη Νέα Δημοκρατία Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς είναι σαν το γιν και το γιαν: πορείες αντίστροφες και αντιπαραθετικές.
Ετσι τώρα, με τον κ. Σαμαρά να έχει διαγραφεί μετά τα όσα είπε και στη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», τα όσα έχει να πει η κυρία Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός και, φυσικά, αδελφή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη, αποκτούν ξεχωριστή πολιτική σημασία.
Η κυρία Μπακογιάννη μίλησε στα «Νέα Σαββατοκύριακο», στον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη, σε μια συνέντευξη που έμοιαζε κάπως σαν απολογισμός–άλλωστε ετοιμάζει την αυτοβιογραφία της. Και είχε να πει κάποια πράγματα για τον Σαμαρά, ιδίως για το πώς ο ίδιος έγινε πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης το 2009 και κυρίως για τη στάση του το 2010, όταν αρνήθηκε να στηρίξει το Μνημόνιο, καταδικάζοντας – όπως πιστεύει η ίδια – τη χώρα στην αντί-μνημονιακή υστερία και συρρικνώνοντας εν τέλει την εκλογική απήχηση της ΝΔ.
Η κυρία Μπακογιάννη είχε διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος το 2009, μετά την παραίτηση του Κώστα Αλ. Καραμανλή. Απέναντί της ήταν ο κ. Σαμαράς. Και η ίδια στη συνέντευξη της αναγνωρίζει πώς ήταν μεγάλο της λάθος που είχε δεχτεί να γίνει εκλογή αρχηγού από τη βάση και όχι από συνέδριο του κόμματος.
Στην ερώτηση αν θα είχε κερδίσει και θα είχε εκείνη γίνει Πρωθυπουργός, απάντησε: «Πιθανότατα».
Στη δε επακόλουθη ερώτηση αν η μοίρα της χώρας θα ήταν διαφορετική, η κυρία Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική:
«Δεν μου αρέσουν οι μεγαλοστομίες. Εάν ομως η ΝΔ –ο Σαμαράς δηλαδή– ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο… “Σε παρακαλώ”, του είπα, “ξέχνα ποια είμαι, άκου μόνο το επιχείρημά μου: πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ! Είναι φρικτό το Μνημόνιο, είναι απαίσιο, είναι λάθος, δεν έχει ωστόσο άλλη επιλογή. Και για να πετύχει το Μνημόνιο χρειάζεται μια ευρύτατη πολιτική στήριξη”.
“Οχι” μου είπε ο Σαμαράς. “Εγώ δεν θα κάνω το Κομμουνιστικό Κόμμα αξιωματική αντιπολίτευση”.
“Εχεις λάθος” του απάντησα. “Κόμματα του 3%, του 5%, του 8% δεν επιβάλλουν πολιτική. Τα μεγάλα κόμματα χαράζουν κατευθύνσεις!”. »
Ποιο το αποτέλεσμα; Εμείς δημιουργήσαμε το αντί-Μνημόνιο, με τα Ζάππειο και υπόλοιπα.
Μα ο κόσμος δεν ήρθε σε εμάς. Πήγε στον Τσίπρα, που ήταν πολύ πιο γνήσιος λαϊκιστής. Εμείς καταποντιστήκαμε στο 18%, ο Καμμένος πήρε 11%, η Χρυσή Αυγή θέριεψε και ο Τσίπρας έγινε αξιωματική αντιπολίτευση!».
Κι αν η ΝΔ είχε στηρίξει το 2010 το Μνημόνιο;
«Θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα από το Μνημόνιο. Οπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία…».
Protagon.gr