ΕΛΛΑΔΑ

Ντ. Μπακογιάννη: “Δεν έχω ξαναδεί καμία άλλη κυβέρνηση να στελεχώνει τις κυβερνητικές θέσεις με τόσο αξιοκρατικά κριτήρια”

Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της υπόθεσης Novartis, καθώς και στο Μακεδονικό, τοποθετείται για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και για τον τρόπο επιλογής προσώπων σε κρίσιμα πόστα από την κυβέρνηση, ενώ σχετικά με το προσφυγικό σχολιάζει την εξαγγελία για αύξηση της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με στόχο την αποτροπή.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσε τον Αλ. Τσίπρα ως «ενορχηστρωτή σκευωρίας», αναφορικά με την υπόθεση Novartis, τελικά τον άφησε εκτός κάδρου, αποφασίζοντας προανακριτική μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η αλλαγή στάσης;

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στάσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε καθαρά ότι τους πρωθυπουργούς για τις πολιτικές τους ευθύνες τους καταδικάζει ο λαός.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας καταδικάστηκε από τους πολίτες για το σύνολο της πολιτικής του και, μεταξύ άλλων, για τον εκφυλισμό των θεσμών αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Από κει και πέρα υπάρχει μια δικαστική έρευνα, η οποία θα τρέξει για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Εάν από αυτήν προκύψει οποιοδήποτε στοιχείο, το οποίο αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, εδώ είμαστε για να το ερευνήσουμε.

• Στο Μακεδονικό, προεκλογικά κυριάρχησε η πιο σκληρή ρητορική με την πρωτοκαθεδρία συγκεκριμένων στελεχών του κόμματός σας. Τώρα βλέπουμε να έχουν πέσει οι τόνοι, υπουργοί της κυβέρνησης να δηλώνουν ότι αν η συμφωνία «εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον», ενώ ήδη και στελέχη που είχαν πρωτοστατήσει στον «Μακεδονικό Αγώνα» τώρα έχουν υποστείλει τις σημαίες, έχοντας υποχωρήσει στη γραμμή της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας. Θεωρείτε ότι δικαιώνεται η δική σας άποψη, η οποία κινούνταν πάντα στο πλαίσιο της εθνικής γραμμής υπέρ της σύνθετης ονομασίας;

Εμείς δεν είπαμε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό. Εξακολουθούμε και λέμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δομικές αδυναμίες, τις οποίες κατά κόρον αναδείξαμε στην προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να ισχυριστεί ότι δεν είχαμε πει, σε όλους τους τόνους, ότι αν αυτή η συμφωνία υπογραφεί και κυρίως ψηφιστεί από τη Βουλή δεν υπάρχει κανένας τρόπος αλλαγής της. Τι σημαίνει αυτό;

Οτι άπαξ και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε τη σεβόμαστε και προσπαθούμε διά της πιστής εφαρμογής της, με τη δική μας ερμηνεία της εφαρμογής, να μειώσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις. Εν όψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά μας, ξεκινώντας βέβαια από τα μακεδονικά προϊόντα.

• Βέβαια παρόλο που σήμερα μπορεί να μην προβάλλονται, υπάρχουν απόψεις στο εσωτερικό του κόμματός σας που είναι ενάντια στην πιστή εφαρμογή της συμφωνίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι οι επόμενες -από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ελληνικές κυβερνήσεις «θα αναγκαστούν –αργά ή γρήγορα– να αποδεσμευτούν αναπόφευκτα» από όλες τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, πλην αυτής της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Πώς θα αντιμετωπίσει η Ν.Δ. τις απόψεις αυτές;

Δεν γνωρίζω αυτή την άποψη του κ. Σαμαρά. Πάντως θέλω να ξεκαθαρίσω ότι μη εφαρμογή της συμφωνίας δεν μπορεί να υπάρξει από καμία πλευρά. Επαναλαμβάνω, είχαμε τονίσει ότι δεν έπρεπε να υπογραφεί η συμφωνία, όμως άπαξ και υπογράφηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, καμία ελληνική κυβέρνηση ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον, δεν μπορεί να πράξει κάτι διαφορετικό από το να την εφαρμόσει.

• Υπάρχει η κριτική που λέει ότι ενώ η Ν.Δ. ήρθε στην εξουσία επικαλούμενη την αξιοκρατία και την αριστεία, ήδη με τις πρώτες κινήσεις της φαίνεται ότι προωθεί σε κρίσιμα πόστα πρόσωπα που δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται και που είναι οι απολύτως ημέτεροι. Με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του Διοικητή της ΕΥΠ. Τι λέτε;

Λέω ότι είναι μια πολύ άδικη κατηγορία και το γνωρίζουν όλοι όσοι προσπαθούν να κατασκευάσουν τέτοιου είδους κατηγορίες. Η πραγματικότητα είναι ότι στα πολλά χρόνια που είμαι βουλευτής δεν έχω ξαναδεί καμία άλλη κυβέρνηση να στελεχώνει τις κυβερνητικές θέσεις με τόσο αξιοκρατικά και τεχνοκρατικά κριτήρια όσο αυτή η κυβέρνηση.

• Η εφαρμογή των εξαγγελιών του νόμου και της τάξης, ειδικά στα Εξάρχεια, μέχρι στιγμής αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, με την έννοια ότι δεν συλλαμβάνονται έμποροι ναρκωτικών ή εγκληματίες, αλλά προσάγονται πρόσφυγες, μανάδες και μωρά παιδιά. Πώς το σχολιάζετε;

Καταρχήν διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό σας «αντιπαραγωγική». Είναι αποτελεσματική και παραγωγικότατη. Διότι για πρώτη φορά οι άνθρωποι στα Εξάρχεια νιώθουν ότι υπάρχει κράτος, νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια, νιώθουν ότι δίπλα τους δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι του κατέβει.

Δεν μπορεί όποια ομάδα θέλει να καταλαμβάνει σχολεία, κτίρια και χώρους και να δημιουργεί συνθήκες άβατου για τους κατοίκους. Αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν είναι ύβρις για τον ελληνικό πολιτισμό. Δεν μας φτάνει η Μόρια έπρεπε να έχουμε αυτή την κατάσταση και στο κέντρο της Αθήνας; Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας στοιχειωδώς ευαίσθητος πολίτης, ο οποίος να διαφωνεί με την πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση και ο δήμος στο θέμα των Εξαρχείων, η οποία θα ξαναδώσει ζωή σε μια από τις ωραιότερες και ιστορικότερες γειτονίες.

• Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό αυξάνοντας την παρουσία των ενόπλων δυνάμεων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με στόχο την αποτροπή. Πιστεύετε ότι αυτό θα προσφέρει λύση στη μείωση των προσφυγικών ροών ή μήπως οδηγούμαστε σε πολιτική Σαλβίνι;

Ξέρετε το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και οι λύσεις δεν είναι άσπρο- μαύρο. Αυτή τη στιγμή η πολιτική στο προσφυγικό πρέπει να είναι εκ των πραγμάτων συνδυασμός κινήσεων, οι οποίες θα γίνουν ταυτόχρονα. Πρέπει να έχουμε μια πολιτική, η οποία και θα φυλάξει τα σύνορα, διότι δεν υπάρχει καμία χώρα η οποία να έχει τη λογική του ξέφραγου αμπελιού και επίσης θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Οτι, δηλαδή, οι μετανάστες -υπάρχει διαφορά μεταξύ προσφύγων και μεταναστών- που δεν δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα η Ευρώπη οφείλει να παίρνει πραγματικούς πρόσφυγες από την Τουρκία και να τους μοιράζει αναλογικά στα κράτη-μέλη. Επίσης η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει τις δικές της οικονομικές δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας. Εύκολες αναγνώσεις ότι η φύλαξη του συνόρου ταυτίζεται με τον Σαλβίνι είναι κατώτερη του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος και σίγουρα δεν βοηθούν στη λύση του.

efsyn.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο: Μηχανή συγκρούστηκε με ΙΧ – Στη ΜΕΘ νεαρός αναβάτης

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (2/10) στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου…

43 seconds ago

Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων: Δεύτερη μέρα / 13 Οκτωβρίου με τον Νίκος Κυπουργό

Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Aθήνα το 1952. Σπούδασε Θεωρητικά της μουσικής και σύγχρονες τεχνικές…

9 mins ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης μέχρι τις 10 Οκτώβρη στο Ωδείο Χανίων – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

10 mins ago

Όταν η βία στα σχολεία γίνεται content για τα social media

Του Γιάννη Αγγελάκη Θα πρέπει λίγο να σκεφτούμε τα πράγματα ως έχουν. Τα περιστατικά βίας…

24 mins ago

Πολάκης: Είναι και δικό μου λάθος ο Κασσελάκης | Βίντεο

Τους λόγους που τον ώθησαν στην υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία…

1 hour ago

Ιωνάς Καρούσης: «Γεννήθηκε στο Ισραήλ. Ήταν μοναχοπαίδι, το καλύτερο παιδί που υπάρχει – Τον γάζωσαν με τέσσερις σφαίρες στο στήθος»

Συγκλονισμένοι είναι οι συγγενείς και οι φίλοι του 26χρονου Ιωνά Καρούση που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στον…

1 hour ago

This website uses cookies.