Σημεία ομιλίας στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά για την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Οικονομικών Βουλευτής Ηρακλείου χαρακτήρισε την Ελληνική Προεδρία φοβική, χωρίς εθνική στρατηγική, που ακολουθεί την τακτική του «καλού μαθητή» για να μην ενοχλήσει τους ισχυρούς της Ευρώπης και η οποία έχει μετατρέψει την Αθήνα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη απαγορεύοντας αντισυνταγματικά κάθε είδους συνάθροιση και διαμαρτυρία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δανειστών.
Το πλήρες απόσπασμα της σχετικής σημερινής ομιλίας του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, γιατί πραγματικά αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν είναι τόσο πολύ σημαντική όσο ήταν. Δεν παύει, όμως, να είναι μια πολύ συγκεκριμένη, ιστορική θα έλεγα, στιγμή, την οποία η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.
Η αξιοποίηση αυτή, όμως, σημαίνει αξιοποίηση όλων των δυνάμεων. Σημαίνει ότι ήδη θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων στη Βουλή, προκειμένου με πανηγυρικό τρόπο να ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και ταυτόχρονα να ακούσει τις απόψεις των υπολοίπων κομμάτων, ούτως ώστε να διαμορφωθεί πραγματικά μια εθνική στρατηγική με αφορμή την Προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα μας. Διότι μόνο έτσι μπορεί κανείς να προχωρήσει.
Αντ’ αυτού βλέπουμε φιέστες. Ακόμη και η μικρή Λιθουανία, η Λιθουανία που πρόσφατα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε τις διαδικασίες της Προεδρίας της μέσα στην ίδια τη Βουλή της Λιθουανίας. Και είχαμε την ευκαιρία ορισμένοι από εμάς να μεταβούμε με αφορμή την «Κοζάκ», τη συνάντηση δηλαδή των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη Λιθουανία, όπου όλες οι συναντήσεις και συζητήσεις έγιναν μέσα στο Κοινοβούλιο της Λιθουανίας.
Αυτό, λοιπόν, είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα από πλευράς Κυβέρνησης, η οποία αντί να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες, μπαίνει στην κλασική λογική του «καλού μαθητή», που δεν θέλει να ενοχλήσει καθόλου τους ισχυρούς της Ευρώπης.
Στην ίδια λογική, τη φοβική λογική, αντί να αξιοποιήσει ακόμη και τις διαμαρτυρίες, τις νόμιμες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις που ενδεχομένως θέλουν να οργανώσουν πολίτες σε αυτή τη χώρα απέναντι στην πολιτική της τρόικας, αντιμετωπίζει εχθρικά τους πολίτες που διαμαρτύρονται και με απόφαση του Αττικάρχη απαγορεύει οποιαδήποτε συγκέντρωση ή συνάθροιση σήμερα στην Αθήνα.
Πέραν του ότι πρόκειται για ένα συνταγματικό ατόπημα μιας και η εν λόγω απαγορευτική απόφαση είναι αντισυνταγματική, πέραν του ότι η κυβέρνηση αρνείται στους πολίτες το στοιχειώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα να εκφραστούν στο συγκεκριμένο θέμα, η ίδια η Κυβέρνηση αν θέλετε δεν αξιοποιεί καν το γεγονός ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού αντιτίθεται στην στη δράση της τρόικας, της Ευρώπης των δανειστών, της Ευρώπης του «Διευθυντηρίου», της γερμανικής Ευρώπης.
Αντί, λοιπόν, να δει θετικά τις αντιδράσεις αυτές, όπως, επίσης, αντί να δει θετικά και τη συμμετοχή των υπολοίπων κομμάτων, αυτοαπομονώνεται σε φιέστες, σε μια αστυνομοκρατούμενη Αθήνα, που δίνει ένα μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη μιας φοβικής πρωτεύουσας και όχι μιας πρωτεύουσας ευρωπαϊκής, η οποία θα μπορούσε να στείλει στέλνει μήνυμα δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής αλληλεγγύης και διεκδικήσεων. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.
Η δεύτερη παρατήρηση -το είπα και χθες εδώ στην Ολομέλεια της Βουλής- είναι η εξής: Αντί να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι έστω και αργά το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφυπνίζεται και κάνει έλεγχο για τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, στέκεται εχθρικά και στο ζήτημα αυτό.
Πρώτον, κανόνισε εάν και εφόσον ερχόταν η Επιτροπή των Ευρωπαίων Βουλευτών -που δεν έρχεται τελικά – για τον έλεγχο της τρόικας, να γίνει η συνάντηση σε επίπεδο προεδρείων των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου μας και όχι σε επίπεδο ολομέλειας των Επιτροπών αυτών προκειμένου να μπορούμε έτσι να συμμετέχουμε οι βουλευτές όλων των κομμάτων.
Δεύτερον, το γεγονός ότι δεν έρχονται οι ευρωελεγκτές, ας τους πούμε έτσι, είναι άσχημο, διότι στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή την Τετάρτη, συζητείται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πώς θα γίνει ο έλεγχος της τρόικας και δεν έχουν ακουστεί οι απόψεις της χώρας μας.
Γι’ αυτό κι εγώ -και αυτήν την έννοια είχε η αίτηση ολιγοήμερης αδείας στο εξωτερικό- θα μεταβώ τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο όπου θα ενημερώσω τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές, την πολιτική ομάδα με την οποία συνεργαζόμαστε ως Ανεξάρτητοι Έλληνες, για το τι έχει συμβεί με την τρόικα και τα μνημόνια στην Ελλάδα, ούτως ώστε να τα έχουν υπόψη τους στην τοποθέτηση και τη συζήτηση που θα κάνουν οι ίδιοι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη που μας έρχεται.
Επομένως, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς στο διεθνές πεδίο θα ενημερώσουμε δυνάμεις οι οποίες πρέπει να ενημερωθούν.
Φαντάζομαι ότι το ίδιο κάνουν και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. και όχι φοβικά, αξιοποιώντας, δηλαδή, θετικά τις δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλο τα επίπεδα και σε επίπεδο κομμάτων και πολιτών οι οποίοι πρέπει επιτέλους να έρθουν στο προσκήνιο με παρεμβάσεις, με τοποθετήσεις, με διαδηλώσεις, με συγκεντρώσεις.»