Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας κήρυξε την Τρίτη έκτακτο στρατιωτικό νόμο στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αντικρατικές δραστηριότητες, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν. Άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.
Ο πρόεδρος Γιούν Σουκ Γέολ δήλωσε ότι θα ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου.
«Για να προστατεύσουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία… Κηρύσσω με το παρόν έκτακτο στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιούν σε ζωντανή τηλεοπτική ομιλία.
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές δραστηριότητες στη Βουλή και στα κόμματα, απαγορεύονται. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο μπορούν να συλληφθούν χωρίς ένταλμα. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευόμενων γιατρών, έχει διαταχθεί να επιστρέψει στην εργασία του εντός 48 ωρών.
Όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.
Ο Γιούν – του οποίου το ποσοστό αποδοχής σημειώνει βουτιά τους τελευταίους μήνες – δυσκολεύεται να προωθήσει την ατζέντα του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022.
Το συντηρητικό Κόμμα People Power του Γιούν έχει εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Επίσης, έχει απορρίψει εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα που αφορούν τη σύζυγό του και ανώτατους αξιωματούχους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ. Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI…
Σημαντική ακαδημαϊκή διάκριση για τους καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και Μιχάλη Δούμπο, καθώς το άρθρο με…
Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Γιώργος Δασκαλάκης, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια έδινε μάχη με…
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο νεαρός άνδρας είχε βίαια ξεσπάσματα εναντίον του πατέρα…
Από τον Σεπτέμβριο του 2026 εισάγεται πιλοτικά το Διεθνές Απολυτήριο – International Baccalaureate σε τουλάχιστον πέντε Πρότυπα…
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, με την ανομβρία να απειλεί…
This website uses cookies.