«Ας αφήσουμε τους φτωχούς ανθρώπους – Σύμφωνα με τον Κοτζιά οι Έλληνες θέλουν να πληρώσουν το χρέος» αναφέρει στον τίτλο της η εφημερίδα παραθέτοντας την δήλωση του υπουργού ότι «εντός της εβδομάδας η Ελλάδα πρόκειται να καταβάλει την δόση των 450 εκατομμυρίων Ευρώ προς το ΔΝΤ».
«Τα περασμένα πέντε χρόνια -προσθέτει ο κ. Κοτζιάς- παρά την μεγάλη κρίση τα πληρώσαμε όλα. Μερικά κράτη- μέλη της ΕΕ και ορισμένα θεσμικά κοινοτικά όργανα όπως για παράδειγμα η ΕΚΤ είχαν μεγάλα οφέλη. Αυτές οι χώρες πάντα παραπονιούνται: «ότι χάνουμε τα χρήματά μας και δίνουμε πολλά στους Έλληνες. Όχι, όχι δεν δώσανε πολλά. Δάνειο μας παραχώρησαν το οποίο εμείς αποπληρώνουμε με επιτόκιο 4 ή 5%».
Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε τη διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών σε δύο σκέλη, της πολιτικής και του χρέους, τονίζοντας ότι «η πολιτική των αυστηρών μέτρων δεν έχει μέλλον» γεγονός που κατά την άποψή του «αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στο 109% επί του ΑΕΠ, ενώ σήμερα έχει φθάσει στο 178% σε συνδυασμό και με την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας».
Συναντήσεις Ν. Κοτζιά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και τον ΥΠΕΞ της Σερβίας
Στη Βουδαπέστη, τα θέματα ενεργειακής πολιτικής και συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Volkan Bozkir. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της πενταμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα οι δύο υπουργοί προέβησαν σε μία επισκόπηση των διμερών σχέσεων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών και από κοινού με τις άλλες συμμετέχουσες στη διάσκεψη χώρες, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ο Ν. Κοτζιάς, είχε σήμερα συνάντηση επίσης και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ivica Dacic, με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων καθώς και την πορεία της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και για ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος.