11.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Ν. Λυγερός: Η Κρήτη θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά, θα γίνει ενεργειακός κόμβος όχι μόνο πέρασμα

Ημερομηνία:

«Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα. Θα δούμε επίσης ανάπτυξη του νότιου μέρους της με τη δημιουργία ενός ενεργειακού λιμανιού με τις υπηρεσίες του, αλλά επίσης και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου», τονίζει σε συνέντευξη του στον Γιώργο Μυσιρλάκη και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο στρατηγικός αναλυτής, ερευνητής Νίκος Λυγερός.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η ελληνική ΑΟΖ έχει ύψιστη σημασία για την Ελλάδα και παίζει ένα ρόλο κλειδί στον ενεργειακό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση»,

Ο κ. Λυγερός -σύμφωνα με βιογραφικό, που δημοσιεύεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιo Αθηνών, όπου και εργαζόταν ως επιστημονικός συνεργάτης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, είναι ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (189 στην κλίμακα Standford-Binet)» και «ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο»– είχε παραβρεθεί πρόσφατα στο Ηράκλειο για το 2ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου ανέπτυξε το θέμα «Υψηλή Στρατηγική Ελληνικής ΑΟΖ».

Με αφορμή το συνέδριο ο κ. Λυγερός στη συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι «η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος».

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να λέμε συνεχώς ότι έχουμε χρέος, αλλά ότι έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας», τονίζει.

Παράλληλα, ο κ. Λυγερός εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά μας και εκτιμά πως το νησί θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα.

PETRELAIO-FYSIKO-AERIO

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λυγερού στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

– Τι σημασία έχει για τη χώρα, η ελληνική ΑΟΖ και κατ’ επέκταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ελληνική ΑΟΖ έχει ύψιστη σημασία για την Ελλάδα και παίζει ένα ρόλο κλειδί στον ενεργειακό άξονα της Ανατολικής Μεσογείου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Για ποιο λόγο θεωρείτε ως «κλειδί» την ΑΟΖ;

Η ΑΟΖ δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα που ποτέ δεν είχε κι είναι ικανή να προσφέρει ανάκαμψη λόγω των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

– Πόσο μπορεί να συμβάλει η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, και στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο;

Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι το απαραίτητο νομικό βήμα, διότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα και δεν λειτουργεί ab initio. Με την ΑΟΖ της, η Ελλάδα θα είναι από τους σημαντικούς παίκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι απλώς ένα κράτος που ακολουθεί.

– Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θεωρείται ως κορυφαίο αντίδοτο στη σημερινή κρίση για να μπορέσουμε να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη στη συνέχεια;

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Ελλάδας είναι η μοναδική δυνατότητα που έχουμε για ανάκαμψη της πατρίδας, διότι τα μεγέθη της είναι πολλαπλάσια από κάθε χρέος. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι να λέμε συνεχώς ότι έχουμε χρέος, αλλά ότι έχουμε καθήκον να αξιοποιήσουμε την ΑΟΖ μας.

– Ποιες κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στον ενεργειακό τομέα;

Η θέσπιση, οι οριοθετήσεις με τα φιλικά κράτη, τα νέα σεισμικά νότια της Κρήτης, ο νέος γύρος αδειοδότησης, η προσέλκυση δυνατών στρατηγικών παικτών στον τομέα, κι ουσιαστικά ν΄ ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου που κατάφερε να φέρει την Exxon-Mobil στην ΑΟΖ της.

– Σε πρόσφατη ημερίδα στο Ηράκλειο γνωστοποιήθηκε η διενέργεια νέων «σεισμικών» καταγραφών από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων. Τι σηματοδοτεί αυτή ενέργεια;

Είναι μια αλλαγή φάσης, αφού τώρα συμφωνούμε όλοι επιτέλους ότι η Κρήτη θα παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο στα ενεργειακά μας.

– Ποια είναι τα εκτιμώμενα αποθέματα νότια της Κρήτης σε υδρογονάνθρακες;

Τα αποθέματα σε κοιτάσματα ψαμμιτικά είναι της τάξης του 1,7 δισ., αλλά εκείνα των ασβεστολιθικών κοιτασμάτων είναι πολύ μεγαλύτερα.

– Τι αναπτυξιακές προοπτικές διαμορφώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο ενεργειακό, όχι μόνο στο θέμα των υδρογονανθράκων αλλά και του καλωδίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου;

Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακός κόμβος κι όχι μόνο πέρασμα. Θα δούμε επίσης ανάπτυξη του νότιου μέρους της με τη δημιουργία ενός ενεργειακού λιμανιού με τις υπηρεσίες του, αλλά επίσης και την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου.

FYSIKO-AERIO2

– Η Κρήτη είναι έτοιμη για τη νέα ενεργειακή πραγματικότητα;

Η Κρήτη προετοιμάζεται και η Περιφέρεια Κρήτης δίνει το παράδειγμα με τον ενεργειακό της σχεδιασμό.

– Οι μεγάλοι κολοσσοί έχουν στραφεί προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το ενδιαφέρον τι σημαίνει;

Η Ανατολική Μεσόγειος με τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα έχει γίνει πόλος έλξης και η ανάπτυξή της θα είναι θεαματική, κι αυτό ισχύει και για την ελληνική ΑΟΖ και την κυπριακή ΑΟΖ. Οι μεγάλοι κολοσσοί δεν είναι μόνοι τους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Exxon-Mobil που έχει την απόλυτη υποστήριξη των ΗΠΑ, πράγμα το οποίο θα φανεί ακόμα και στην υπογραφή της σύμβασης με την Κύπρο.

– Έχετε μιλήσει κατά καιρούς για το σπάνιο ορυκτό ζεόλιθος και πώς αυτό μπορεί να απογειώσει τον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Σε τι ορίζοντα μπορεί να προσδιορισθεί;

Η εξόρυξη του ελληνικού ζεόλιθου άρχισε τώρα, μετά από πολλές και δύσκολες προσπάθειες. Η αξιοποίησή του στην Κρήτη θ΄ αλλάξει τα δεδομένα και ποσοτικά και ποιοτικά και αυτό γίνεται ήδη από τώρα και στο εξής.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πούτιν σε Βρυξέλλες – Κίεβο: «Πηγαίνετε να ξυριστείτε. Ζήστε χωρίς το αέριό μας»

Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραταθεί η σύμβαση για την...

Η «παράξενη» περίπτωση του λαού της Γάζας

Του Γιώργου Ρήγα Αν κοιτάξει κανείς ψυχρά την κατάσταση μετά...

Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Έγινε η κλήρωση – Πώς θα δείτε αν κερδίσατε έως 100.000 ευρώ

Από 100.000 ευρώ μοίρασε σε 12 τυχερούς η Ανεξάρτητη Αρχή...