Της Κατερίνας Μυλωνά
Η κλιματική αλλαγή είναι η αιτία του κακού, ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν από τις ευθύνες του!
Το παραπάνω τονίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος.
Για παράδειγμα, αν ένα αντιπλημμυρικό έργο σχεδιαζόταν πριν χρόνια για να αντέξει Χ ποσότητα νερού, πλέον πρέπει να αντέχει τετραπλάσια ποσότητα και είναι ευθύνη των τοπικών αρχών να κάνουν ανάλογα έργα.
Μετρήσεις που έχουν γίνει κυρίως στην Αθήνα τα τελευταία 20 χρόνια δείχνουν πως το 50% του νερού που πέφτει είναι εν μέσω έντονων καιρικών φαινομένων, κάτι που έγινε το περασμένο Σάββατο και στην Κρήτη, μέσα σε λίγα λεπτά είχαμε ποσότητα βροχής ενός χρόνου!
Πέρα από τα προβλήματα που προκαλούνται στις υποδομές, υπάρχει και η άλλη παράμετρος, το νερό χάνεται, καταλήγει στη θάλασσα και αυτό δημιουργεί ξηρασία, κάτι που ταλανίζει κυρίως την Ανατολική Κρήτη.
Ο κ. Μιχαλόπουλος αναφέρει πως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κυρίως του μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, όπως έγινε με τον «Ζορμπά», στη Μάνδρα, σε τοπικό επίπεδο στον Δήμο Χερσονήσου πριν από δύο χρόνια. Ο λόγος είναι πως η θάλασσα είναι ακόμα ζεστή, όχι, όμως και η ξηρά, αυτή η διαφορά δημιουργεί τους υδροσίφωνες και τα έντονα φαινόμενα.
Ο καθηγητής αναφέρει πως πρόκειται για ένα έντονο φαινόμενο που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και θα εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά.
Από τη δεκαετία του ’90 ως σήμερα, τόσο στην ξηρά όσο και τη θάλασσα, έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου, καθόλου αμελητέα, αν σκεφτεί κανείς πως ό,τι αλλαγές είχαμε μέσα σε χιλιάδες χρόνια τώρα συντελούνται σε διάρκεια δεκαετιών.
Συνεπώς, τα όποια έργα γίνονται δεν πρέπει να ακολουθούν την πεπατημένη αλλά οι μελέτες να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Ακόμα, είναι καίρια να εκπαιδεύεται ο κόσμος στο τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση εμφάνισης ενός τέτοιου έντονου καιρικού φαινομένου, όπως γνωρίζουμε πώς να αντιδράσουμε σε περίπτωση σεισμού. Πρέπει να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις και να πάμε όσο πιο ψηλά μπορούμε.
Τα παιδιά μας είναι η γενιά, στην οποία πρέπει να ποντάρουμε. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι πρωτοπόρο σε αυτό το κομμάτι καθώς εκπονεί πρόγραμμα Erasmus + με επικεφαλής την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, κ. Μαρία Κανακίδου, όπου εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι για το τι πληροφορία πρέπει να περνάνε στα παιδιά για την κλιματική αλλαγή.
Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Μαργαρίτες του…
Ο πρώην υπουργός άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Ivor Caplin συνελήφθη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου αφού…
Η παραλία της Νέας Χώρας γέμισε ζωή την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης…
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σχετικά με την απαγορευτική διάταξη…
Πολλές συζητήσεις αλλά και εκ νέου αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του…
This website uses cookies.