Φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες του αγροτικού και πολιτικού χώρου στην βιασύνη τους να επιδείξουν το υψηλό ενδιαφέρον τους για τις ζημιές που έχει υποστεί φέτος η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης απο τους καύσωνες της άνοιξης, επιστρατεύουν τις δικές τους «περί φυτών αιτίων» γνώσεις για να κάνουν δηλώσεις επικοινωνιακά αρεστές για τους θιγόμενους αλλά τεχνοκρατικά άστοχες!
Έτσι με περισσή ελαφρότητα χρησιμοποιούν όρους όπως «σχινοκαρπία», «ακαρπία» κ.α. σαν αίτια των ζημιών και όχι σαν αποτελέσματα που είναι πραγματικά.
Προσφέρουν έτσι, την ευκαιρία σε παράγοντες του ΕΛΓΑ να απαντούν με στόμφο ότι η «σκινοκαρπία» δεν αποζημιώνεται γιατί δεν αναφέρεται στον Κανονισμό! Πράγμα που ασφαλώς συμβαίνει, αφού πράγματι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγράφει τις ονομασίες των ζημιών και μάλιστα όπως στην λαϊκή γλώσσα αποκαλούνται, αλλά αναφέρει (άρθ. 6) τα φυσικά αίτια των οποίων οι βλαπτικές συνέπειες αποζημιώνονται.
Ωστόσο η «σκινοκαρπία» όπως ονομάζεται στην γλώσσα των παραγωγών το φαινόμενο της παραγωγής καρπών πολύ μικρών, χωρίς πυρήνα, όπως του σκίνου, είναι συνέπεια (και όχι αίτιο) που προκαλείται απο ανωμαλες φυσικές συνθήκες, όπως οι υψηλές θερμοκρασίες, κατά τα στάδια της πρώτης ανάπτυξης του καρπού. Άρα γίνεται μετά την κομπόδεση αφού προϋποθέτει την ύπαρξη καρπού. Το ίδιο και η καρπόπτωση. Άρα ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ απο τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ όπως αναφέρεται σε υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ και του ΣΠΑΚΕ!
Επομένως ο ΕΛΓΑ και ειδικά οι επιστήμονες του πρεπει να αναγνωρίσουν την αλήθεια και να μην συνεχίζουν τις δήθεν «τεχνοκρατικές δικαιολογίες» ότι δεν αποζημιώνονται επειδή δεν αναφέρονται στον Κανονισμό, οι λέξεις σκινοκαρπία, καρπόπτωση κλπ. Αυτές δεν είναι ζημιογόνα αίτια είναι επιπτώσεις και αποτελέσματα των αιτίων !
Οσο αφορα την ανθοπτωση, ασφαλως θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Κανονισμος ώστε να καλύπτεται και αυτή στην περιπτωση που προκαλειται από καυσωνα, όπως ακριβως και για τον παγετό. Διαφορετικα η Ν. Ελλαδα και η Κρητη μεροληπτικα τιθενται σε δευτερη μοιρα σε σχεση με την Β. Ελλάδα!
Βέβαια, οι διαμαρτυρίες φορέων συνεχίζονται. Μετά τον ΣΕΔΗΚ και ο ΣΠΑΚΕ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης Κρητικού Ελαιολάδου) που είχε προ ήμερων Γ.Σ. στα Χανιά, πηρέ απόφαση για επαναφορά του θέματος με νέο υπόμνημα το οποιο θα υποβαλλει, ενώ ανάλογα υπομνήματα υποβλήθηκαν πρόσφατα απο Βουλευτές και απο την Λακωνία την Εύβοια κ.α
Ωστόσο, το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο να αναφερει με δηλώσεις της ηγεσίας του τις ζημιές στην Ελαιοκαλλιεργεια ως «ζημιές από ακαρπία – κακή καρπόδεση» και ότι παρακολουθεί την εξελιξη του φαινόμενου…. ωστε να υποβάλλει αίτημα αποζημίωσης τους απο τις λεγόμενες Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) στις αρχες του νεου ετους μαζι με ολες τις καλλιεργειες το οποιο πρεπει να εγκρινει η ΕΕ.
Με άλλα λόγια παραπέμπει στις καλένδες το όλο θέμα και επι πλεον το εμπλέκει σε αγνωστες διαδικασίες που θα βασιστούν όχι σε πραγματικές εκτιμήσεις αλλά μαλλον στα στοιχεία των ελαιοτριβείων! Έλεος!
Δρ Νίκος Μιχελάκης
(Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ)
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.