Ερώτηση Ν. Χουντή στην Κομισιόν
Ενώ ο σημερινός Τύπος αναφέρεται στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματικές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που καταργούσαν το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε διαιτησία, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής καταγγέλλει με ερώτησή του την Κομισιόν, ότι κρύβεται πίσω από μια αδύναμη και απολύτως ελεγχόμενη από την Τρόικα κυβέρνηση και αρνείται να συζητήσει σειρά αποφάσεων Ανώτατων Δικαστηρίων της Ελλάδας που έχουν αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα.
Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού αναφέρεται σε δύο προηγούμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις α) για την αναδρομική μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και β) για τις προβλέψεις του νόμου 4093/2012 για συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου τομέα, μεταξύ των οποίων και η αύξηση των ορίων ηλικίας, κατηγορεί την Κομισιόν ότι αρνείται να αναλάβει ευθύνες και την καλεί να σεβαστεί την ελληνική συνταγματική τάξη.
Η πλήρης ερώτηση του Ν. Χουντή έχει ως εξής:
«Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Συνεδρίαση 23/2/2013) έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναδρομική μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, που είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια του Μνημονίου.
Στην ερώτησή μου (E-000302/2013) που αφορούσε προηγούμενη απόφαση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε επίσης αντισυνταγματικές προβλέψεις του νόμου 4093/2012 για τα συνταξιοδοτικά θέματα δημοσίου, η Επιτροπή μου είχε απαντήσει ότι «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει τη συμμόρφωση του εθνικού δικαίου με το Ελληνικό Σύνταγμα». Η απάντηση αυτή ασφαλώς δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υποχρέωση να μεριμνά και να σέβεται τη συνταγματική τάξη των κρατών μελών και τις διεθνείς υποχρεώσεις τους (ΕΣΔΑ).
Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η Επιτροπή είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ.
Άλλωστε στο Προοίμιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τονίζεται ότι η Ένωση σέβεται την οργάνωση της δημόσιας εξουσίας των κρατών μελών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Με δεδομένο ότι μετά τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου θα υπάρξουν προσφυγές σε δικαστήρια οι οποίες αναμένεται να δικαιωθούν, Ερωτάται η Επιτροπή:
Τι σκέπτεται να πράξει σχετικά με τις δύο αυτές ρυθμίσεις, οι οποίες συνδιαμορφώθηκαν με την Τρόικα και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές; Γνωρίζει αν η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να τις αποσύρει; Θα δεχτεί η Επιτροπή την αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων;»
Της Βάννας Σφακιανάκη Ως κεραυνός εν αιθρία και σαν να είναι κάτι τόσο φυσιολογικό και…
Σε μια επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, αστυνομικοί του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων συνέλαβαν σήμερα έναν…
Σε ένα σημαντικό πλήγμα για την εγκληματικότητα στην περιοχή, η Αστυνομία Ηρακλείου εξάρθρωσε μια σπείρα…
Η Ένωση Συνδέσμων Κληρικών Εκκλησίας Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ηθική στήριξη…
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
This website uses cookies.