Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και την ΕΚΤ:
«Έχετε ελέγξει τα δάνεια που έχουν δώσει – και συνεχίζουν να δίνουν – οι ελληνικές, συστημικές και μη-συστημικές, τράπεζες σε κόμματα και πολιτικούς;»
Τη στιγμή που η λαϊκή κατοικία, στο όνομα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (κόκκινα δάνεια) και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, οι ελληνικές τράπεζες – συστημικές και μη – μοιράζουν δεξιά και ‘αριστερά’ δάνεια σε χρεοκοπημένα κόμματα και πολιτικούς. Αυτό θέτει σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, προς τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), που ελέγχει τις συστημικές τράπεζες, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που ελέγχει την Τράπεζα της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, αφού σημειώνει ότι ένας από τους ισχυρότερους διαύλους διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι η ευκολία με την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δανειοδοτεί πολιτικά κόμματα εξουσίας και πολιτικούς, υπενθυμίζει τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, το 2016, σύμφωνα με τα οποία «το πολιτικό σύστημα έχει λάβει 285 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από τα οποία μόνο τα 15,8 εκατ. εξυπηρετούνται».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ τονίζει ότι, «ο ελληνικός λαός, στο όνομα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει πληρώσει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ζει υπό το βάρος της υπερχρέωσης και του φόβου του πλειστηριασμού της κατοικίας του» και ρωτάει, τόσο τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, που εποπτεύει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης και επομένως και την Τράπεζα της Ελλάδας και τον Γιάννη Στουρνάρα, όσο και τον Πρόεδρο του SSM, Αντρέα Ενρία, που εποπτεύει τις συστημικές τράπεζες, τα εξής:
«Έχουν ελεγχθεί από τον SSM τα δάνεια που δόθηκαν από τις συστημικές τράπεζες προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα;»
«Έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχοι έλεγχοι από το Ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδας, για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις μη-συστημικές τράπεζες;»
«Ποιο είναι το κανονιστικό πλαίσιο που οφείλουν να ακολουθούν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τον δανεισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων;»
Ακολουθεί η ερώτηση του Νίκου Χουντή προς την ΕΚΤ και τον SSM:
Ένας από τους ισχυρότερους διαύλους διαπλοκής οικονομικού και πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, είναι η ευκολία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δανειοδοτούν, τόσο πολιτικά κόμματα εξουσίας, όσο και πολιτικούς.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής, το 2016, το πολιτικό σύστημα έχει λάβει 285 εκατ. ευρώ σε δάνεια, από τα οποία μόνο τα 15.8 εκατ. εξυπηρετούνται.
Πρόσφατα, μάλιστα, δημιουργήθηκε πολιτικός σάλος με τις αποκαλύψεις ότι ενεργός υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης έλαβε δάνειο 100.000 ευρώ από την μη-συστημική και εποπτευόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδας, Τράπεζα Αττικής, για προεκλογικούς σκοπούς.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο ελληνικός λαός, στο όνομα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει πληρώσει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ζει υπό το βάρος της υπερχρέωσης και του φόβου του πλειστηριασμού της κατοικίας του.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Πρόεδρος του SSM:
Έχουν ελεγχθεί από τον SSM τα δάνεια που δόθηκαν από τις συστημικές τράπεζες προς το ελληνικό πολιτικό σύστημα;
Έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχοι έλεγχοι από το Ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση την Τράπεζα της Ελλάδας, για τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις μη-συστημικές τράπεζες;
Ποιοι είναι το κανονιστικό πλαίσιο που οφείλουν να ακολουθούν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη, όσον αφορά τον δανεισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων;
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
This website uses cookies.