Πλέον οι ελλείψεις εξαπλώνονται ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο neakriti.gr εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου για το μέλλον!
“Μπουρλότο” στην ελληνική παραγωγική διαδικασία απειλεί να βάλει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε διάφορους κλάδους ελληνικών μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, που λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας, όπως αναφέρουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.
Δεν είναι, δηλαδή, μόνο στον πρωτογενή τομέα, την υγεία και τον τουρισμό κρίσιμη η κατάσταση με την έλλειψη εργαζομένων.
Πλέον οι ελλείψεις εξαπλώνονται ευρύτερα στην ελληνική οικονομία, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο neakriti.gr εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών και των εργαζομένων, κρούοντας τον “κώδωνα” του κινδύνου για το μέλλον!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια περίπου το 60% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν και να προσλάβουν προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, καθώς, όπως επισημαίνουν, η αγορά εργασίας δεν είναι στη χώρα μας συνδεδεμένη με την εκπαίδευση.
Μάλιστα, περίπου το 40% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ζητούν εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους, όταν στην Ε.Ε. το ποσοστό είναι στο 30%.
Η μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τις βιομηχανικές και μεταποιητικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως να καταγράφουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Το πρόβλημα αφορά κυρίως προσωπικό σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως υπάλληλοι εργαστηρίου, ηλεκτρολόγοι, τεχνολόγοι και μηχανικοί.
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων αντιπροσωπεύουν σοβαρό πρόβλημα για τις μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., καθώς αναγνωρίζονται ως τέτοιες από το 53% των πολύ μικρών εταιρειών, το 65% των μικρών εταιρειών και το 68% των μεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, το 77% των μικρών και πολύ μικρών εταιρειών δηλώνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει προσωπικό με τις κατάλληλες δεξιότητες, όμως και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Εξάλλου, το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ), το 90,7% των συμμετεχόντων σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναζήτησε ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα το 49,2% ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, το 42,4% μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου.
«Στην Κρήτη η κατάσταση είναι δραματική»
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Κρήτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας του κλάδου Μπάμπης Λεκάκης, τονίζοντας στο neakriti.gr τα εξής: «Τα προηγούμενα χρόνια, η πλειοψηφία των νέων μας επέλεξαν να σπουδάσουν και όχι να ασχοληθούν με τα τεχνικά επαγγέλματα. Έχουμε πλειονότητα από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι βέβαια δεν παραμένουν στη χώρα, αλλά φεύγουν στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν δουλειά και δεν είχαν σαν πρώτη τους επιλογή τα τεχνικά επαγγέλματα.
Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, από την πλευρά και της σχολικής εκπαίδευσης δε δίνονται τέτοιες κατευθύνσεις, προωθώντας τα παιδιά σε τεχνικά επαγγέλματα. Και χρόνο με τον χρόνο οι σχολές που λειτουργούν πάνω στα τεχνικά επαγγέλματα φθίνουν και αρκετές από αυτές κινδυνεύουν και να κλείσουν, μη έχοντας προσέλευση νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα αυτά, όπως είναι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων, ξυλουργοί, αλουμινάδες κ.ά. Και δυστυχώς και στην Κρήτη τέτοιοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν και είναι περιζήτητοι».
«Δε βρίσκουμε εργαζόμενους»
Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης μάς λέει: «Παράγουμε πολλούς επιστήμονες και δεν έχουμε εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό. Εργατοτεχνίτες, μάστοροι κ.λπ. δε βγαίνουν από σχολεία. Και, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν ελλείψεις και υπάρχει και μία λανθασμένη διαστρωμάτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Καταλήγοντας, ο Μανόλης Αλιφιεράκης υποστηρίζει πως το πρόβλημα αυτό “τροφοδοτείται” από πολλούς παράγοντες. «Εμπλέκονται ζητήματα που άπτονται του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και στην Κρήτη. Έχουν φύγει και πάρα πολλοί αλλοδαποί που εργάζονταν στο νησί μας, για να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές σε άλλες χώρες, και υπάρχει και η λανθασμένη αντίληψη στις οικογένειες, ότι “σιγά να μην αφήσω το παιδί μου να ασχοληθεί με τεχνικά επαγγέλματα”».
Όπου φύγει-φύγει από την Ελλάδα
«Η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς, όσο δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.
«Όσο δεν αυξάνονται οι μισθοί, τόσο θα εγκαταλείπουν τη χώρα οι εργάτες σε αυτά τα επαγγέλματα, για να βρίσκουν καλύτερη δουλειά σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δε βρίσκονται εργατικά χέρια. Δεν μπορεί σήμερα, με τέτοια ακρίβεια και τέτοιο πληθωρισμό, ο μισθός να είναι στα επίπεδα του 2000. Και ειδικότερα τώρα που βλέπουμε ανάπτυξη και περνάνε δισεκατομμύρια μπροστά από τα μάτια μας, δε γίνεται οι εργαζόμενοι να είναι των 780 και των 800 ευρώ και να περιμένουν οι εργοδότες να βρουν φτηνά εργατικά χέρια και εξειδικευμένα».
Φωτογραφία: Anıl Karakaya / pexels.com
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.