Ο Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters, τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει προετοιμασμένη να βοηθήσει την Ελλάδα ωστόσο η ίδια πρέπει να βοηθήσει τον εαυτό της.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιέννη παρουσία του Αυστριακού ομολόγου του, τόνισε πως η Ελλάδα «σίγουρα δεν είναι μία απελπιστική περίπτωση» και σχολίασε πως είχε καλύτερες επιδόσεις στο τέλος του προηγούμενου έτους από αυτό που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης,
«Παρά τον σκεπτικισμό, η ανάπτυξη της Ελλάδας έως το τέλος του περασμένου έτους ήταν καλύτερη απ’ ότι είχε καθοριστεί από το πρόγραμμα» είπε.
Στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνησή της δεν τον βοηθάει.
Αυστριακός υπ. Οικ.: «Ένα grexident θα ήταν το χειρότερο από ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε»
Όπως μεταδίδει, εξάλλου, η αυστριακή δημόσια τηλεόραση (ORF), O υπουργός οικονομικών Β. Σόιμπλε θεωρεί ότι το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας μπορεί να ξεπεραστεί. Κάθε μέλος της ευρωζώνης μπορεί να καταφέρει να ισοσκελίσει έξοδα και έσοδα, είπε σε ομιλία του στο ανάκτορο Χόφμπουργκ της Βιέννης. Και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πρέπει εντούτοις να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, «η Ελλάδα έζησε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της». Ο Σόιμπλε μίλησε για το θέμα «από κρίση σε κρίση-Δημοσιονομική πολιτική για μια νέα εμπιστοσύνη στην Ευρώπη» μετά από πρόσκληση του συντηρητικού αυστριακού υπουργού οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ.
Ο ίδιος ο Σέλιγκ επισήμανε τον κίνδυνο ενος «Grexident». «Αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν το χειρότερο από ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε”. Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. “Και μεις το θέλουμε”. Εν τούτοις, “δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αν θα συμβεί ένα ατύχημα”. Γίνεται προσπάθεια σε κάθε συμφωνία για κάθε λεπτομέρεια στο κείμενο και την άλλη μέρα όλα είναι διαφορετικά εξ αιτίας της Αθήνας. Χρειαζόμαστε επιτέλους συγκεκριμένους αριθμούς, ουδείς διαθέτει στοιχεία για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα πρέπει να επανέλθει ο διάλογος σε επίπεδο θεσμών και να γίνει ταμείο, “τότε θα είναι δυνατές οι αποφάσεις”.
Ο Σέλιγνκ εξέφρασε την προσωπική άποψη, ότι ναι μεν έχει την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση αποτελείται από υψηλού επιπέδου συναδέλφους, η οποία όμως έχει έλλειμμα εμπειρίας, «αυτή είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμός ατυχήματος, το οποίο προσπαθούμε να εμποδίσουμε». Οι συνέπειες ενός τέτοιου Grexident είναι δύσκολο να υπολογισθούν.