Επανέρχεται στις δικαστικές αίθουσες η υπόθεση των 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος τους Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς για τις 10 Φεβρουαρίου έχει οριστεί η εξ αναβολής δίκη τους για τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν στην Πρυτανεία του Ιδρύματος, πριν από έξι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2011.
Οι φοιτητές τότε είχαν αντιδράσει στην απόφαση των καθηγητών τους να μην ορίσουν ενδιάμεση εξεταστική, όπως είχε γίνει σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και πανελλαδικά, μετά το κύμα πανεπιστημιακών καταλήψεων σε όλη τη χώρα ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου. Ειδικά στο Φυσικό του Ηρακλείου η στάση των καθηγητών υπήρξε τιμωρητική για τους φοιτητές με αποτέλεσμα να χάσουν το εξάμηνο.
Ως αντίδραση οι φοιτητές πραγματοποίησαν κινητοποίηση έξω από την αίθουσα της Συνέλευσης των καθηγητών του Φυσικού Τμήματος, μένοντας επί ώρες εκεί και απαιτώντας να δοθεί η εξεταστική κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Σήμερα, οι 12 από αυτούς οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια με τις κατηγορίες της «παράνομης κατακράτησης» και «απόπειρας παράνομης βίας» μετά από δίωξη που άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας βασισμένος σε απανωτές αναφορές που δέχτηκε από τους ίδιους τους καθηγητές τους.
Παρεμβάσεις υπέρ των φοιτητών
Στο πλευρό των 12 φοιτητών έχουν ταχθεί με δημόσια ανακοίνωσή τους 62 καθηγητές, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου αναφέροντας μεταξύ άλλων πως: «Η υπόθεση των 12 δεν είναι μια απλά “ποινική” υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές αλλά η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες». Μάλιστα στο συγκεκριμένο κείμενο οι υπογράφοντες καθηγητές ρίχνουν το βάρος της ευθύνης για όσα έγιναν στις 10 Οκτωβρίου στους συναδέλφους τους του Φυσικού Τμήματος λέγοντας πως εκείνοι ήταν που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης για αναπλήρωση των χαμένων από τις φοιτητικές καταλήψεις ημερών της εξεταστικής.
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε με δημόσια δήλωσή της και η πρώην αντιπρύτανης και υποψήφια πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελένη Παπαδάκη αναφέροντας: «Ας το πούμε απλά και απέριττα. Διαφωνούμε με την ποινική δίωξη των φοιτητών του Φυσικού και ζητάμε την αθώωσή τους. Εμείς, οι καθηγητές τους».
Στο πλευρό των φοιτητών είχε ταχθεί και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου με δήλωσή της, τον περασμένο Μάρτιο (σ.σ. πριν από το δικαστήριο που αναβλήθηκε), στην οποία ανέφερε ότι «οι καταλήψεις δεν μπορούν να αποτελούν πειθαρχικό αδίκημα και εν τέλει ποινικό αδίκημα».
Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζουν πως είναι η πρώτη φορά που οδηγούνται σε δίκη φοιτητές μετά τη δικτατορία, ενώ ψηφίσματα στήριξης των φοιτητών έχουν εκδώσει τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ιεράπετρας, οι τέσσερις ΕΛΜΕ του νησιού, οι Σύλλογοι Δασκάλων Ηρακλείου και Χανίων, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, αρκετοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνολικά 23 Φοιτητικοί Σύλλογοι από αντίστοιχες σχολές του Ιδρύματος. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα νομαρχιακά όργανα Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΟΕ και το ΣΕΚ.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.