Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Ξαναγράφεται η νεότερη Κρητική Ιστορία;

Την Κυριακή 24-11-2013 η “Κυρ. Ελευθεροτυπία” προσέφερε στους αναγνώστες της το βιβλίο του συνταξιούχου λυκειάρχη εξ Ηρακλείου Μανώλη Γ. Παπαμαστοράκη με τον εντυπωσιακό και πομπώδη τίτλο “¨”Γεώργιος Παπαμαστοράκης ο πρωθυπουργός και αρχιτέκτονας της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.”
Δεν είμαι ιστορικός αλλά στα βιβλία που έχω διαβάσει δεν αναφέρεται το όνομα του Γ. Παπαμαστοράκη βουλευτή Λασηθίου και προφανώς δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως ο Κούνδουρος, ο Βενιζέλος, και ο Μιχελιδάκης στο Κρητικό ζήτημα εκείνης της εποχής.
Εξελέγη βουλευτής Λασηθίου το 1907 με το “εθνικό κόμμα του Αντωνίου Μιχελιδάκη και ανέλαβε την προεδρία της κυβερνήσεως της Κρητικής Πολιτείας για ένα περίπου χρόνο. Παραιτήθκε η κυβέρνηση του το 1908 όταν οι Κρήτες κήρυξαν την ένωση τους με την μητέρα Ελλάδα η οποία και τυπικά έγινε την 1 -12-1913.
Γράφω αυτές τις γραμμές χωρίς να θέλω να υποτιμήσω ή να μειώσω την προσφορά του ανδρός αλλά είναι αλλοίωση της ιστορίας όταν κυκλοφορούν βιβλία από απογόνους με τέτοιους πομπώδεις τίτλους. kαι μάλιστα υιοθετούνται και πλασάρονται από υποτίθεται {πρώην} σοβαρές εφημερίδες όπως η “Ελευθεροτυπία.” Έτσι θα μάθουν οι νέοι Κρητική ιστορία;
Γράφει η “βικηπαίδεια”
“Τον Σεπτέμβριο του 1908 ο αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας ανακοίνωσε
την προσάρτηση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ο ηγεμόνας της Βουλγαρίας
την ανεξαρτησία της. Οι Κρητικοί δεν έχασαν την ευκαιρία. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1908 ξέσπασε επανάσταση στο νησί. Χιλιάδες πολίτες των Χανίων και των γύρω περιοχών την ημέρα αυτή συγκρότησαν συλλαλητήριο, στο οποίο ο Βενιζέλος κήρυξε την οριστική ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα. Έχοντας συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, ο Ζαΐμης αναχώρησε για την Αθήνα πριν από το συλλαλητήριο. Συγκλήθηκε η συνέλευση και κήρυξε την ανεξαρτησία της Κρήτης, η σημαία της κρητικής πολιτείας υποστάλληκε για να δώσει την θέση της στην ελληνική, οι δημόσιοι υπάλληλοι ορκίσθηκαν πίστη στον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, ενώ διορίστηκε πενταμελής εκτελεστική επιτροπή με την εντολή να κυβερνήσει το νησί εν ονόματι του βασιλιά των Ελλήνων και σύμφωνα με τους νόμους του ελληνικού κράτους. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Μιχελιδάκης με τον Βενιζέλο υπουργό Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Τον Απρίλιο του 1910 συγκλήθηκε νέα συνέλευση, της οποίας ο Βενιζέλος εκλέχθηκε πρόεδρος ενώ κατόπιν έγινε πρωθυπουργός. Όλα τα ξένα στρατεύματα έφυγαν από την Κρήτη και η εξουσία περιήλθε εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση Βενιζέλου.”

Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"google ad"

manousos

Recent Posts

Σάκης Καράγιωργας: Ο θρυλικός πανεπιστημιακός που επί χούντας έβαζε βόμβες – Η συγκλονιστική απολογία του στο στρατοδικείο

Κάθε φορά που πλησιάζει η επέτειος της μεγαλειώδους λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εμφανίζονται οι γνωστοί –…

3 hours ago

«Αργυρώ Πολυχρονάκη-Κοκοβλή: Ζωή σαν μυθιστόρημα» – Τη Δευτέρα η η διαδικτυακή συνάντηση στη μνήμη της

Στο πλαίσιο του κύκλου Διαδικτυακές Συναντήσεις που διοργανώνει ο Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη…

3 hours ago

Κινέζοι αεροναυπηγοί επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τι είδους συνεργασία προωθείται

Eπίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Nanjing University of Aeronautics and Astronautics (NUAA) πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημίου Κρήτης,…

3 hours ago

Κολυδάς κατά μετεωρολόγων: «Aντί να ζητήσουν συγγνώμη, λαβώνουν την επιστήμη»

Σε ανάρτηση προέβη ο Θοδωρής Κολυδάς, μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με αφορμή…

3 hours ago

Πολάκης σε Κασσελάκη: «Θα σε μάθω να σέβεσαι» – Φάμελλος: Χυδαία ρητορική, οι μάσκες έπεσαν

«ΣΤΕΦΑΝΕ ΣΚΕΤΕ, αν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με αναδείξουν Πρόεδρό τους,…

3 hours ago

“Οι αγώνες του τότε παραμένουν αδικαίωτοι”: Μαζική η κινητοποίηση για την 51η επέτειο του Πολυτεχνείου στα Χανιά

Σε κλίμα συγκίνησης, εκατοντάδες πολίτες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της…

3 hours ago

This website uses cookies.