Λίγο ο καλός καιρός, λίγο οι καλές ειδήσεις σε σχέση με τη διάδοση του ιού στην Ελλάδα, λίγο η παρατεταμένη καραντίνα, αρκετοί Χανιώτες ξεθάρεψαν σήμερα και βγήκαν στους δρόμους της πόλης.
Με ποικίλες αφορμές, από το να κάνουν τα ψώνια τους, ως το να πληρώσουν λογαριασμούς ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους, αρκετοί Χανιώτες κυκλοφόρησαν στους δρόμους της πόλης, πολλοί τηρώντας τα μέτρα προστασίας, φορώντας μάσκες και γάντια και προσπαθώντας να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους, όπου υπήρχαν ουρές, αλλά και άλλοι… πολύ πιο χαλαροί, κάθονταν στα παγκάκια ο ένας δίπλα στον άλλο και μιλούσαν.
Αρκετοί πήγαν και στις παραλίες, όχι στις γνωστές και στις πολυσύχναστες αλλά σε μικρότερες, απομονωμένες, κάνοντας βόλτα με τα ποδήλατά τους ή …βγάζοντας βόλτα τον σκύλο τους.
Σίγουρα, τώρα που μπαίνει η άνοιξη ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, όμως ο κίνδυνος δεν έχει μειωθεί. Καλό θα είναι λοιπόν, όποτε βγαίνουμε όλοι μας να τηρούμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να μη χαλαρώνουμε.
Δείτε φωτογραφίες:
Κρίσιμος ο Απρίλιος
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο κρίσιμος μήνας καθώς σε αυτό το διάστημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το πόσο γρήγορα η χώρα μας θα αρχίσει να βγαίνει σταδιακά από αυτή την πρωτοφανή κρίση.
Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως τις επόμενες 20 ημέρες δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.
“Αν τηρήσουμε τα μέτρα όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο” είχε δηλώσει προ ολίγων ηρεμών ο Στέλιος Πέτσας.
Κανένα περιθώριο εφησυχασμού
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με νέα μελέτη συνεργατών του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ο ρυθμός μετάδοσης του Covid-19 είναι 5,8 όταν στην γρίπη είναι 1,6.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι από ένα άτομο που έχει γρίπη και με ρυθμό μετάδοσης 1,6 μετά από 10 γύρους μετάδοσης του ιού έχουν μολυνθεί 56 άτομα.
Από ένα άτομο όμως που έχει Covid-19 και λαμβάνοντας ως μεταδοτικότητα το 2 (μεταξύ 2 και 2,4 θεωρούνταν ο ρυθμός μετάδοσης μέχρι πρόσφατα), μετά από 10 γύρους μετάδοσης του ιού έχουν μολυνθεί 2047 άτομα.
Τώρα, εφόσον η μελέτη ισχύει, αν ο ρυθμός μετάδοσης είναι 5,8 μετά από 10 γύρους μετάδοσης του ιού έχουν μολυνθεί 43.080.420 άτομα!
Ακόμα, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού και ανοσίας αγέλης θα πρέπει να περιλάβει το τεράτώδες 82% του πληθυσμού.
Για σύγκριση, με συντελεστή R0 στο 2,2 το κατώφλι κατεβαίνει στο 55%.