Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε η υποβολή των μηχανογραφικών: «Παγίδες» και «έξυπνες» επιλογές

Μέσω  της διαδικασίας της προσομοίωσης, δεκάδες υποψήφιοι στα Χανιά, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων ενώ παράλληλα έλαβαν κάποιες «έξυπνες» κατευθυντήριες γραμμές, σε ειδική εκδήλωση χθες το απόγευμα στο ΕΒΕΧ.

«Τα παιδιά, αυτές τις μέρες καλούνται να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους, δηλαδή ουσιαστικά να αποφασίσουν για το μέλλον τους, για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Εκεί διακυβεύονται όνειρα, κόποι και έξοδα πολλών χρόνων, γι’ αυτό και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και μετά από σωστή ενημέρωση», επεσήμανε ο κ. Γιώργος Καμπουράκης, πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης που διοργάνωσε την χθεσινή εκδήλωση: «Γι’ αυτό, καλέσαμε έναν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα, ώστε να ενημερώσει τα παιδιά για τις σχολές, τις αλλαγές που έχουν γίνει αλλά για κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζουν»

Χαμηλόβαθμα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες»

«Ανάμεσα στα 466 τμήματα του μηχανογραφικού δελτίου, μπορεί να διακρίνει κανείς τις ‘παγίδες’ αλλά και τις ‘έξυπνες επιλογές’, τόνισε από την πλευρά του, πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Αποστόλης Κουτρουμπέλης, υπεύθυνος προγραμμάτων συμβουλευτικής  και επαγγελματικού προσανατολισμού και διευθυντής του εκπαιδευτικού κόμβου edu4u.

Όπως διαπίστωσε, «κάποια χαμηλόβαθμα τμήματα ανοίγουν περισσότερες πόρτες στην αγορά εργασίας σε σχέση με κάποια πιο υψηλόβαθμα»:  «για παράδειγμα, σήμερα ξέρουμε ότι οι απόφοιτοι του τμήματος εργοθεραπείας έχουν άμεση αποκατάσταση και πρώτο μισθό μεγαλύτερο από αυτόν του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά.

«Επίσης κάποιος αξιοποιώντας το σύστημα των μετεγγραφών, μπορεί να περάσει κοινωνιολόγος και  τελικά να γίνει φιλόλογος ή κάποιος  που δεν έχει πάρει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, να βρει σχολές στο πρώτο, το δεύτερο ή το τέταρτο πεδίο που του εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του οικονομολόγου», προσέθεσε.

«Κοντά στο νου κι η γνώση»

Εκτός όμως από τις προοπτικές αποκατάστασης, είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να επιλέξει σχολή που να ταιριάζει στις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητές του, όπως επισημάνθηκε.

«Όλες οι έρευνες, συμφωνούν σε ένα πράγμα: μπορεί να στοχεύσουμε σε έναν τομέα με προοπτικές που εφόσον όμως δεν συνάδει με τις ικανότητες και τις δεξιότητές μας, να βρεθούμε να είμαστε ουραγοί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και από την άλλη, έχουμε δει μέσα σε τομείς κορεσμένους, ταλέντα κι ανθρώπους οι οποίοι είναι top leader του χώρου να μπορούν να ανοίγουν κλειστές πόρτες» εξήγησε ο κ. Κουτρουμπέλης. «Γι’ αυτό, βλέπουμε ποιοι είμαστε τι μας αρέσει να κάνουμε και σε ποιον τομέα είμαστε ευτυχισμένοι και χαρούμενοι…. Όμως κοντά στο νου κι η γνώση, να γεμίσουμε και το στομάχι μας!»

Λάθος μηχανογραφικά λόγω κρίσης!

Ο κ. Κουτρούμπελης, παρατήρησε ότι τα τελευταία τρία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «βλέπουμε πολλά λανθασμένα μηχανογραφικά, με την λογική να δηλώσω τα πάντα κοντά στο σπίτι μου κι ας είναι ανομοιογενή κι ας μην είναι αυτά τα οποία εγώ θέλω κι επιθυμώ». Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει και ότι πλέον με το νέο σύστημα των μετεγγραφών, θα είναι πολύ πιθανόν, οι μετεγγραφές από άλλες πόλεις προς Κρήτη να είναι ελεύθερες  λόγω του ότι τα τμήματα της Κρήτης, δεν έχουν πρόβλημα με την υπερσυγκέντρωση φοιτητών -αντίθετα έχουν διαρροές- γι’ αυτό είναι και πιο δεκτικά στις μετεγγραφές.

Τα μηχανογραφικά

Η υποβολή των μηχανογραφικών  γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr με το password και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων,  έως και τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, επιλέγοντας «ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ».

zarpa.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φρίκη στη Μαγιόρκα: 49χρονος κρατούσε 12χρονη ως σκλάβα του σεξ επί πέντε χρόνια

Ένα απίστευτο περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη Μαγιόρκα, καθώς συνελήφθη ένας άνδρας που κρατούσε…

12 hours ago

KKE: Tο Γερμανικό κράτους αντί να εξετάσει τις καταγγελίες για ναζιστικές επιγραφές απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους

Με την ολοκλήρωση των φετινών εορτασμών για την Μάχη της Κρήτης, καταγγέλθηκε από την εφημερίδα…

12 hours ago

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο παγκοσμίως

Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε κατά μέσο όρο 26 επιπλέον ημέρες με ακραία ζέστη σε όλο τον κόσμο στη διάρκεια…

12 hours ago

Όταν η Γερμανία απαγορεύει σε δημοσιογράφο Χανιώτικου μέσου την πρόσβαση στο νεκροταφείο στο Μάλεμε Χανίων

Πριν λίγες ημέρες άλλο ένα περιστατικό στον τόπο μας ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι στη…

13 hours ago

Αν ένας τραγουδιστής δώσει δωρεάν συναυλία θα γεμίσει την Πλατεία Αγοράς, όχι όμως κάποιος πολιτικός

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν όμως οι πολίτες απέχουν. Δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα κόμματα,…

14 hours ago

Μεσανατολικό: Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, τη στιγμή που το Ισραήλ…

15 hours ago

This website uses cookies.