ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά σήμερα το 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων – Όλο το πρόγραμμα

Το 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα διεξαχθεί φέτος 16 με 27 Οκτωβρίου κι έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με προβολές, εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, αφιερώματα και ένα πλούσιο κατάλογο ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα.

Προβολές, εκθέσεις, αφιερώματα, εργαστήρια και πολλές εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, η «αυλαία» του οποίου ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου. Το Φεστιβάλ επεκτείνεται φέτος ακόμα περισσότερο σε όλη την πόλη, με δράσεις του να φιλοξενούνται σε διαφορετικές γωνιές των Χανίων.

«Τα Χανιά μπορούν να είναι, και εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, ένα σημείο συνάντησης του κινηματογράφου για τους επαγγελματίες του χώρου – τα Χανιά, η Κρήτη γενικότερα προσφέρεται για νέες δημιουργίες και νέες παραγωγές και ένα φεστιβάλ μπορεί να συμβάλει σε αυτό σε βαθμό που του αναλογεί, σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου, την περιφέρεια, τον δήμο, τους κινηματογραφικούς φορείς στο νησί. Και επίσης, ένα φεστιβάλ είναι γιορτή, οπότε αποτελεί πολύ σημαντικό σημείο για εμάς, η γιορτή αυτή να αφήνει το θετικό αποτύπωμα, ώστε φεύγοντας κάποιος από εδώ να έχει μια πολύ δυνατή εμπειρία κινηματογραφική, φεστιβαλική», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 16 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει την προβολή περισσότερων από 300 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Θα φιλοξενείται όπως κάθε χρόνο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ενώ φέτος προβολές και παράλληλες δράσεις θα παρουσιαστούν, επίσης, στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, έναν από τους πρώτους χώρους στην πόλη που χρησιμοποιήθηκαν από κινηματογραφικές λέσχες στο παρελθόν, και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι). Μέρος του προγράμματος θα είναι διαθέσιμο τις ημέρες του Φεστιβάλ στο κοινό όλης της Ελλάδας και μέσα από την ιστοσελίδα www.chaniafilmfestival.com

Στην πρεμιέρα του Φεστιβάλ στις 16 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Οι πειρατές της Γραμβούσας» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Μπαμπαδήμα. Θα προηγηθεί, σε πρώτη προβολή, το τρέιλερ της νέας ταινίας «Σμιλεμένες ψυχές» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη και παραγωγή της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, καθώς και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού που τη συνοδεύει, σε μουσική και ερμηνεία του Γιάννη Χαρούλη και στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους.

Τιμώμενα πρόσωπα της φετινής διοργάνωσης αποτελούν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Κριστόφ Ντέακ, ο διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης, και ο συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γιώργο Αρβανίτη θα διοργανωθεί η έκθεση «Γυναίκες» με 30 γυναικεία πορτρέτα μέσα από τον φακό του. Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα γίνει η τελετή απονομής του αναμνηστικού του Φεστιβάλ στον σπουδαίο κινηματογραφιστή μετά την ειδική προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση». Μία ημέρα μετά θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελισάβετ Χρονοπούλου «Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως».

Τιμώμενο πρόσωπο του Φεστιβάλ θα είναι και ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει δύο masterclasses για τη Μουσική στον Κινηματογράφο, ένα για μαθητές και ένα για ενήλικο κοινό. Το Φεστιβάλ θα απονείμει αναμνηστικό στον συνθέτη για την κινηματογραφική δουλειά του σε εκδήλωση, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, μετά την ειδική προβολή της ταινίας «Το δέντρο που πληγώναμε».

Επίσης, το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα υποδεχθεί τον βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους σκηνοθέτη, Κριστόφ Ντέακ, ο οποίος θα συμμετάσχει σε δύο ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις. Η βραβευμένη ταινία του «Sing» θα προβληθεί κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, οπότε και θα γίνει η απονομή του αναμνηστικού στον σκηνοθέτη.

Καλεσμένοι της διοργάνωσης θα είναι, επίσης, ο Τσέχος σκηνοθέτης, Πετρ Βάτσλαβ, ο οποίος υπογράφει την ταινία «Il Boemo», πρόταση της Τσεχίας για τα Όσκαρ στην προηγούμενη διοργάνωση, ο Γερμανός σκηνοθέτης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Γουίνφριντ Βίλχελμ Όλσνερ, ο οποίος θα συμμετάσχει με την ταινία του «Max and the Senior Squad» σε πρώτη προβολή στη χώρα μας, ο Σουηδός δημιουργός ντοκιμαντέρ, Μάγκνους Γκέρτεν με το δημιούργημά του «Νέλι και Ναντίν», που παρακολουθεί την απρόβλεπτη ιστορία του έρωτα δύο γυναικών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και η Ιορδανή Ραντ Μπεϊρούτι με το «Να τους πείτε για εμάς», που μιλάει για την πολυπλοκότητα του πολιτισμού, μέσα από τη ματιά μιας ομάδας έφηβων κοριτσιών, Αράβων, Κούρδων και Ρομά.

Αφιερώματα και συζητήσεις

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη» με τη συμμετοχή του καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλη Καραμανωλάκη, του τραγουδοποιού και ερμηνευτή, Κώστα Θωμαΐδη, της στιχουργού, Λίνας Νικολακοπούλου και του σκηνοθέτη, Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό σχολιασμό πάνω στο πολιτικό τραγούδι από τον Κώστα Θωμαΐδη.

Αφιέρωμα στη θρυλική σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», που δημιούργησαν οι σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος, θα παρουσιαστεί στις 24 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή ανθρώπων που έζησαν την εκπομπή: του συγγραφέα, Γιάννη Κιουρτσάκη, του σκηνοθέτη, Απόστολου Καρακάση, του σκηνοθέτη, Γιώργου Σκεύα, του σκηνοθέτη, Κώστα Μαχαίρα, και της στιχουργού, Λίνας Νικολακοπούλου και υπό τον συντονισμό του σκηνοθέτη και προέδρου της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Άγγελου Κοβότσου.

Με θέμα «Κύπρος. 50 χρόνια μετά», το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διοργανώνει μια έκθεση με φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Κύπρο, καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου της Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλουμπή «Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας» με τη συμμετοχή του πρωταγωνιστή του βιβλίου, Δημήτρη Τουμαζή, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ καλύπτουν τα εργαστήρια και masterclasses με θέματα σχετικά με τον κινηματογράφο, την εκπαίδευση, το animation και τα δικαιώματα. Συγκεκριμένα, θα διοργανωθούν 24 εργαστήρια και masterclasses δωρεάν, από επιμορφωτές του Φεστιβάλ, καθώς και από συνεργάτες από πανεπιστήμια, φορείς και εκπαιδευτικές ομάδες. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί δωρεάν προβολές και εργαστήρια για σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Έχοντας κλείσει 12 χρόνια ως φεστιβάλ και 23 χρόνια διοργάνωσης εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αυτό που μας νοιάζει είναι αυτό που έχουμε να είναι στέρεο και να μπορέσουμε να πατήσουμε, με τη λογική που υπάρχει σε εμάς των δράσεων και της παρουσίας όλο το χρόνο, στα επόμενα βήματα, που είναι η συγκρότηση του κομματιού του περιεχομένου και του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ από την επόμενη κιόλας συνάντησή μας και η ενδυνάμωση αυτού του μεγάλου τμήματος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος που δημιουργεί μεγάλη ευθύνη, γιατί καλλιεργεί νέους ανθρώπους στον χώρο της οπτικοακουστικής κοινότητας», επισημαίνει ο κ. Φραντζεσκάκης.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ υπογραμμίζει, εξάλλου, τη σημασία της «συνάντησης των τελευταίων χρόνων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με τους συνεργαζόμενους φορείς, με πέντε πανεπιστήμια της χώρας, με τα οποία υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας, και με άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού».

Τα βραβεία

Στη δωδέκατη διοργάνωσή του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα απονείμει βραβεία κοινού στις κατηγορίες Animation, Διεθνής Παραγωγή Μυθοπλασία Μικρού Μήκους, Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, Ελληνική Μυθοπλασία Μικρού Μήκους και Ελληνική Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, θα απονεμηθούν τα ειδικά βραβεία: Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» 2024 από τον ΕΚΚΟΜΕΔ, Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Βραβείο «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης», από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης, Βραβείο #ThisisEU (Ευρωπαϊκές Αξίες), από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Βραβείο animation από την κοινή δράση ANIMASIROS-CHANIAFILMFESTIVAL, Βραβείο «Δικαίωμα στη ζωή», Βραβείο για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Βραβείο για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεσαίου Μήκους, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και Βραβείο για την Καλύτερη Ελληνική Ταινία Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Αναμνηστικά διπλώματα θα απονεμηθούν στα σχολεία που ολοκλήρωσαν ταινίες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, αλλά και στα σχολεία από όλη την Ελλάδα που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό «Ιστορίες για ν’ ακουστούν».

Σημειώνεται ότι το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υποστηρίζεται, επίσης, από τη Βουλή των Ελλήνων, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Αποτελεί συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των δήμων Χανίων και Πλατανιά και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Έχει, επίσης, την υποστήριξη του δήμου Γαύδου.

Βραβεία CFF12

Στην 12η διοργάνωσή του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα απονείμει:

Βραβεία Κοινού στις Κατηγορίες:
Animation
Διεθνής Παραγωγή Μυθοπλασία Μικρού Μήκους
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
Ελληνική Μυθοπλασία Μικρού Μήκους
Ελληνική Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους

Επίσης, θα απονεμηθούν και τα Ειδικά Βραβεία:

Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» 2024, από τον ΕΚΚΟΜΕΔ
Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης», απότον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη
Βραβείο «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης», από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης
Βραβείο #ThisisEU (Ευρωπαϊκές Αξίες), από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Βραβείο animation από την κοινή δράση ANIMASIROS-CHANIAFILMFESTIVAL
Βραβείο «Δικαίωμα στη ζωή»
Βραβείο για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους,από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Βραβείο για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού και Μεσαίου Μήκους, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας
Βραβείο για την Καλύτερη Ελληνική Ταινία Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Αναμνηστικά διπλώματα θα απονεμηθούν στα σχολεία που ολοκλήρωσαν ταινίες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τόσο από τον ΕΚΚΟΜΕΔ, όσο και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Τέλος, αναμνηστικά διπλώματα δίνονται και στα σχολεία – απ΄ολη την Ελλάδα – που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ Ν΄ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ.

Όλοι οι συμμετέχοντες στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων,
θα ζήσουν μοναδικές στιγμές σε ένα δεκαήμερο γεμάτο εμπειρίες.

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σε Θεματικές Εικόνες

Οι αφίσες

Την γραφιστική αφίσα του CFF12 υπογράφει ο Γιάννης Κουρούδης, του δημιουργικού γραφείου Κ2.Η απλότητα και η αμεσότητα χαρακτηρίζουν την μορφή που δημιουργήθηκε, αποτυπώνοντας ταυτοτικά στοιχεία του Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, από τη 10η διοργάνωσή του, έχει υιοθετήσει τον καλλιτεχνικό διάλογο με Χανιώτες Δημιουργούς. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε διοργάνωση, απευθύνουμε πρόσκληση σε έναν Εικαστικό να μας τιμήσει με τη δημιουργία ενός εικαστικού έργου – αφίσας. Η Αντωνία Παπατζανάκη καταθέτει δύο δημιουργίες της, στη 12η διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Το τρέιλερ

Mε αναφορές στην πόλη των Χανίων- αποτυπώνει το πλούσιο πρόγραμμα του CFF12. Τη δημιουργία του υπογράφει ο πολυβραβευμένος Χανιώτης σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης και η δημιουργική ομάδα της IndigoView.

Πρεμιέρα

Οι Πειρατές της Γραμβούσας /Pirates of Gramvousa, Σκηνοθεσία: Δήμητρα Μπαμπαδήμα,

78’ / COSMOTE

Σε πρώτη προβολή στην Κρήτη, η πρεμιέρα του Φεστιβάλ έχει χανιώτικο άρωμα.
Γραμβούσα. Ένα οχυρό κατακτητών, ένα κρησφύγετο πειρατών ή ένα σημείο φόρτισης για τους αγωνιστές της ελευθερίας; Ένα μικρό νησί, που φημίζεται για τη στρατηγική, αλλά και εξαιρετικά δύσκολη, φυσική του θέση. Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος μάς παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι ανακάλυψης, γεμάτο μυστικά, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Θα προηγηθεί, σε πρώτη προβολή, το trailer της νέας ταινίας ΣΜΙΛΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ και το video clip του τραγουδιού που τη συνοδεύει (μουσική και ερμηνεία: Γιάννης Χαρούλης, στίχοι: Δημήτρης Παπαχαραλάμπους). Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης – Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών των ταινιών.

Τιμώμενα Πρόσωπα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Ο διεθνούς φήμης Διευθυντής Φωτογραφίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ αποτελεί έναν από τους επίσημους προσκεκλημένους του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει φέτος στις εκθέσεις του, τις «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», 30 γυναικεία πορτρέτα μέσα από τον φακό του Αρβανίτη. Την Παρασκευή 18.10.2024, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή απονομής του αναμνηστικού του Φεστιβάλ στον σπουδαίο Κινηματογραφιστή, μετά την ειδική προβολή της ταινίας, Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση.
Επίσης, το Σάββατο 19.10.2024, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου, Γιώργος Αρβανίτης: Μια ζωή στο φως, στο οποίο «η Ελισάβετ Χρονοπούλου συνομιλεί με τον Κινηματογραφιστή Γιώργο Αρβανίτη, που της αφηγείται μια ζωή σαν ταινία, τη δική του ζωή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ο σπουδαίος Έλληνας Συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, θα πραγματοποιήσει δύο Masterclasses για τη Μουσική στον Κινηματογράφο, ένα για μαθητές και ένα για ενήλικο κοινό. Το Φεστιβάλ θα απονείμει αναμνηστικό στο Συνθέτη, για τη Κινηματογραφική του δουλειά, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20.10.2024, μετά την ειδική προβολή της ταινίας, Το Δέντρο που Πληγώναμε.

KRISTOF DEAK
Tο 12o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υποδέχεται τον βραβευμένο με Oscar Σκηνοθέτη Kristóf Deák, (Sing / Τραγούδα!, Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 2017). O Kristof Deák θα συμμετάσχει με την ταινία του σε δύο ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις από την ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, για την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων. Η ταινία του θα προβληθεί στο πλαίσιο της Τελετής Λήξης της διοργάνωσης, το Σάββατο 26.10.2024, οπότε και θα γίνει η απονομή του αναμνηστικού του Φεστιβάλ στον Σκηνοθέτη.

Ειδικοί Καλεσμένοι

Ο Τσέχος Σκηνοθέτης,Petr Václav, υπογράφει την ταινία “ΙlBoemo” (2022, 140′, Τσεχία), η οποία αποτέλεσε την πρόταση της Τσεχίας για τα Όσκαρ στην προηγούμενη διοργάνωση. Η ταινία θα προβληθεί σε ειδική προβολή – σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας – την Κυριακή 20.10.2024.
Ο Γερμανός Σκηνοθέτης και Συγγραφέας παιδικών βιβλίων,Winfried Wilhelm Oelsner, θα συμμετάσχει στο CFF12 με την ταινία του Max and the Senior Squad, σε πρώτη προβολή στη χώρα μας. Μια ταινία ωδή στην συνάντηση των γενεών.
Για δεύτερη φορά, μετά από χρόνια, το CFFυποδέχεται τον Σουηδό Δημιουργό Ντοκιμαντέρ Magnus Gertten και το συγκλονιστικό ποιητικό δημιούργημά του,Nelly & Nadine / Νέλι και Ναντίν. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την απρόβλεπτη ιστορία του έρωτα δύο γυναικών, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ράβενσμπρικ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Από την νέα γενιά δημιουργών, η Ιορδανή Rand Beiruty, με το Tell them about us / Να τους πείτε για εμάς έρχεται να μας μιλήσει για την πολυπλοκότητα του Πολιτισμού, μέσα από τη ματιά μιας ομάδας έφηβων κοριτσιών, Αράβων, Κούρδων και Ρομά.

ΤΑΙΝΙΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ !

Το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων περιέχει περισσότερες από 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίες, animation που καθηλώνουν, περιμένουν για μια ακόμη χρονιά τους φίλους του Κινηματογράφου στις αίθουσες.

Δείτε όλες τις ταινίες του προγράμματος στην σελίδα:
https://chaniafilmfestival.com/movie-calendar-cff12/

Ενδεικτικά σημειώνουμε…

Ταινίες μυθοπλασίας & Ντοκιμαντέρ που καθηλώνουν…

«Tack», Σκηνοθεσία Vania Turner
«Κατ’ εικόνα του ανθρώπου», Σκηνοθεσία Νικόλ Αλεξανδροπούλου
«ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ – Η Ιστορία Μιας Επανάστασης», Σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκης
«Λευκά Όρη», Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Παπαθανασίου
«Πανελλήνιον», Σκηνοθεσία Σπύρος Μαντζαβίνος & Κώστας Ανταραχάς
«Μια μεγάλη οικογένεια», Σκηνοθεσία Βασίλης Λουλές
«City-Sinfonietta, conversations with Dziga Vertov», Σκηνοθεσία Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
«Η Κλαίρη τι κάνει», Σκηνοθεσία Χρύσσα Τζελεπή
«Λώξη», Σκηνοθεσία Δημήτρης Ζάχος & Θανάσης Καφετζής
«Αζήτητοι», Σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου
«Ο κόκκινος Δάσκαλος», Σκηνοθεσία Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
«Σμύρνη…Το Παρίσι του Λεβάντε» , Σκηνοθεσία Στέφανος Χατζησάββας
«Ο Φύλακας της Αλυκής», Σκηνοθεσία Γιώργος Αγγελούδης
«Λατρεία – Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου)», Σκην.: Μελέτης Μοίρας, 104’
«Πρωτόγαλα», Σκηνοθεσία Παναγιώτης Παπαφράγκος

Από τη Διεθνή Σκηνή, Ντοκιμαντέρ και Μυθοπλασίες…
«Nelly & Nadine», Σκηνοθεσία Magnus Gertten
«The killing of a journalist», Σκηνοθεσία Matt Sarnecki
«Tell them about us», Σκηνοθεσία Rand Beiruty
«il boemo», Σκηνοθεσία Petr Václav
«Max and the senior squrd», Σκηνοθεσία Winfried Wilhelm Oelsner
«ΟΥΑ», Σκηνοθεσία Sevinç Baloğlu
«This bond i and Bondi», Σκηνοθεσία Carolyn Saul
«Rage», Σκηνοθεσία Andrés Felipe Ángel
«Water Droplet», Σκηνοθεσία Marco Vallino, Ines Teixeira Alves
«Ketchup To Your Mustard», Σκηνοθεσία Iphigeneia Theodoridis
«Mother», Σκηνοθεσία Mariia Felenko
«The Voice Of Dogs», Σκηνοθεσία Mohammad Reza Nazi

Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας & ντοκιμαντέρ όπως …
«Enduro», Σκηνοθεσία Δήμος Γκανάς
«Θερμοκήπιο», Σκηνοθεσία Γιώργος Γεωργακόπουλος
«Κλημεντίνη», Σκηνοθεσία Γιώργος Σταγάκης
«Λύκοι παρακαλώ μην κλαίτε», Σκηνοθεσία Ίρα Ντίκα
«11.20», Σκηνοθεσία Δημήτρης Νάκος
«Long Live Lateness», Σκηνοθεσία Αφροδίτη Κατερινοπούλου
«Χιονόμπαλες», Σκηνοθεσία Γρηγόρης Βαρδαρινός
«Δηκεοσίνι», Σκηνοθεσία Χριστίνα Χαρχαρίδη
«Τα περιστέρια αρρωσταίνουν, όταν η πόλη φλέγεται», Σκηνοθεσία Σταύρος Μαρκουλάκης
«Abel», Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Καρταμαγκιόλης
«Θυμωμένο Ψάρι», Σκηνοθεσία Κώστας Χαλιάσας
«My mother is a saint», Σκηνοθεσία Σύλλας Τζουμέρκας
«Διάλεξε χέρι», Σκηνοθεσία Σταυρος Κωστόπουλος
«Μάης ο σκληρότερος μήνας», Σκηνοθεσία Ελένη- Γεωργιάνα Λούκου
«Μαινάδες», Σκηνοθεσία Ελένη Παπαστεργίου
«TAXI», Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Animation
To Animation έχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα και του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με ταινίες όπως:

«The Mushroom Man», Σκηνοθεσία Πέτρος Νεαμονιτάκης
«Anemakis the little fish», Σκηνοθεσία Γεωργία Θεοφάνους και Βιβή Μαρκάτος
«Kafka’s Collection of Porn», Σκηνοθεσία Αριστοτέλης Μαραγκός
«Open Wings», Σκηνοθεσία Ταξιάρχης Δεληγιάννης & Βασίλης Τσιουβάρας
«The Journey», Σκηνοθεσία Nahid Elhami Rad
«IS, or: A beautiful, tiny, reddish hair, as thin as fiber», Σκηνοθεσία Κώστας Μπακούρης
«No Halloween this year_The Horror Is Real», Σκηνοθεσία Λάμπρος Παπαθανασίου
«Goodbye, people», Σκηνοθεσία Anna Klimanova
«The Last Line», Σκηνοθεσία Io Andrikopoulou
«Dawn», Σκηνοθεσία Valasia Dodulu
«Cocoon», Σκηνοθεσία Yiwei Chen

Podcast
Οκτώ podcast περιμένουν στο Podcast room του CFF12
Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου, του Χάρη Παγονίδη
Ήχοι κι Ψίθυροι, Ανθρώπινες Ρίζες, της Κωνσταντίνας Σταυροπούλου
Πάρκο Εργατιάς: Ένας Σύνδεσμος από το Παρελθόν, της Έλλης Ξυπολιτάκη
Την Ξέρουμε την Ιστορία, του Μανώλη Μακριδάκη
Το Ιερό στην πόλη, του Γιάννη Καισαρίδη
Second Chance, των Κωνσταντίνου Βρεττού & Αντώνη Παπαβομβολάκη
Δεξαμενή Δακρύων ή υδρόβιος, της Ελένης Πάσσα
Ποιος χρειάζεται τους κριτικούς κινηματογράφου σήμερα, του Νικολάου Αλέτρα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Ενότητα του CFF12, με ταινίες για παιδιά και νέους.

Ένα αυτοτελές πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων αποτελούν οι ταινίες οι οποίες θα προβληθούν στην online αίθουσα προβολής μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

Δείτε όλες τις ταινίες του προγράμματος στην σελίδα:
https://chaniafilmfestival.com/movie-calendar-cff12/

ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχει γίνει θεσμός του CFF, τον οποίο υπηρετούμε με συνέπεια, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο κι ένα παράθυρο δημιουργικής συνεργασίας με τη Λέσχη Μεταμεσονύχτιων Προβολών, Midnight Express.
Το φετινό μας ραντεβού, το Σάββατο19 Οκτωβρίου 2024, στις 23:59 με την κλασική Christine του John Carpenter.
Προλογίζει ο Άκης Καπράνος, Διευθυντής του Midnigh tExpress, Κριτικός Κινηματογράφου

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, Σκηνοθεσία Ντίνος Κατσουρίδης
Το Δέντρο που Πληγώναμε, Σκηνοθεσία Δήμος Αβδελιώδης
Ο Δάσκαλος που Υποσχέθηκε τη Θάλασσα, Σκηνοθεσία Πατρίσια Φόντ
Sing / Τραγούδα!, Σκηνοθεσία Kristóf Deák

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ COSMOTE TV

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, συνεχίζοντας τη δημιουργική συνεργασία με την CosmoteTV, παρουσιάζει σε ειδικές προβολές τις παραγωγές και συμπαραγωγές της.
Μπίμσα, Σκηνοθεσία Τάσος Γεωργίου
Underwonder: Σπήλαιο ελεφάντων, Σκηνοθεσία Κώστα Καρύδα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει στην υπογραφή Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με 5 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Στο πλαίσιο αυτό, εργαστήρια και masterclasses θα υλοποιηθούν, την πρώτη εβδομάδα, από Ομάδα Ακαδημαϊκών και Σπουδαστών του Εργαστηρίου Διαδραστικών Τεχνών inArts, Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα του Φεστιβάλ, εργαστήρια και masterclasses –ειδικά σχεδιασμένα για τοCFF12 – θα υλοποιηθούν, με βάση τα ερευνητικά πεδία, από Ομάδα Ακαδημαϊκών και Σπουδαστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τέλος, ένα στoχευμένο masterclass θα υλοποιηθεί για τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής από τον Στέλιο Πολυχρονάκη, Σκηνογράφο, Σκηνοθέτη και Εκπαιδευτικό, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Δημιουργική παρέμβαση θα υπάρξει και από το Τμήμα Κινηματογράφου του ΕΚΠΑ, καθώς και από Σπουδαστές και Πανεπιστημιακούς του ΕΑΠ.

PODCAST ROOM

Σας περιμένουμε να ακούσουμε podcast στο ειδικά διαμορφωμένο PodCast Room του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Εντάσσουμε το podcast στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης με 9 δημιουργικές προτάσεις.

ΣΥΖΗΤΑΜΕ

Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη
50 χρόνια μετράνε από τη Μεταπολίτευση κι εμείς επιχειρούμε να συζητήσουμε το θέμα: «Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη», την Τετάρτη 23.10.2024, ώρα 20.00.

Στο τραπέζι της συζήτησης:
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Κώστας Θωμαΐδης, Τραγουδοποιός
Λίνα Νικολακοπούλου, Στιχουργός
Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Σκηνοθέτης

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα Μουσικό Σχολιασμό πάνω στο Πολιτικό Τραγούδι. Ερμηνεία: Κώστας Θωμαΐδης. Στο πιάνο ο Δημήτρης Ντρουμπογιάννης.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, 40 χρόνια Παρακαταθήκης

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της Ιστορικής Μνήμης και την αξία της παρακαταθήκης του λόγου και του έργου των ανθρώπων του Πολιτισμού, της Δημιουργίας. Σ’ αυτή την κατηγορία σίγουρα ανήκουν οι Σκηνοθέτες Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος οι οποίοι δημιούργησαν τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
Την Πέμπτη 24.10.2024, ώρα 19:00, μια παρέα, που έζησε την εκπομπή, θυμάται και συζητά με θέμα : ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ,40 χρόνια Παρακαταθήκης,
Συζητούν οι:
Γιάννης Κιουρτσάκης, Συγγραφέας
Απόστολος Καρακάσης, Σκηνοθέτης
Γιώργος Σκεύας,Σκηνοθέτης
Κώστας Μαχαίρας,Σκηνοθέτης
Λίνα Νικολακοπούλου, Στιχουργός
Συντονίζει ο Άγγελος Κοβότσος, Σκηνοθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία CFF και ΕΕΝ

 

ΚΥΠΡΟΣ. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

50 χρόνια μετά και με τις πληγές να παραμένουν ανοιχτές, το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ με 3 δράσεις. Μια έκθεση, μία παρουσίαση βιβλίου και ένα podcast.

Κύπρος, 50 Χρόνια Μετά- Φωτογραφίες Μνήμης

Φωτογραφίες – Ντοκουμέντα από τις πρώτες μέρες της εισβολής αποτυπώνουν την αγωνία και τον πόνο των καθημερινών ανθρώπων ανάγλυφα. Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η σιωπή μιας αιχμαλωσίας. Παρουσίαση Βιβλίου
Η Δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Χριστακάκη συνομιλεί με τη συγγραφέα Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη και τον πρωταγωνιστή του βιβλίου της, Δημήτρη Τουμαζή, αιχμάλωτο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην Αμάσεια της Τουρκίας. Κυριακή 20.10.2024, 11.00 π.μ.
Podcast:Με τις πληγές της εισβολής…![1974-2024]
Δημιουργός – Σενάριο: Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Ηχοληψία-Μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 25’
Είχαν μια ήρεμη καθημερινότητα, η οποία πριν πενήντα χρόνια άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Από τότε, ζουν με τις εικόνες του παρελθόντος να κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους. Από τότε ζουν… με τις πληγές ανοιχτές..! Πτυχές από αυτές τις πληγές μοιραζόμαστε με τους πρωταγωνιστές μας…

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
16.10.2024-27.10.2024,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

Έξι εκθέσεις συγκροτούν την «εκθεσιακή» πρόταση του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

OPERA POSTERS_Έκθεση Αφίσας
Μοναδικές εικόνες από παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής με την υπογραφή των Γιάννη και Μενέλαου Κουρούδη

Γυναίκες. Μια χειροποίητη έκθεση με 30 γυναικεία πορτρέτα του Γιώργου Αρβανίτη, από ταινίες που φέρουν την φωτογραφική του αποτύπωση

Κύπρος, 50 Χρόνια Μετά_ Φωτογραφίες Μνήμης
Φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από την πρώτη περίοδο της εισβολής

Σενάριο, οθόνες, λογότυπο και αφίσες ενός casual game για
Smartphone. Σπουδαστές του ΕΑΠ σχεδίασαν ειδικά για το CFF

Φωτογραφικά Παιγνίδια_ Πρόγραμμα «Φτιάξε μια Φωτο-Ιστορία!»του CFF. Οκτώ ενότητες. Οκτώ φωτογραφικές προσεγγίσεις μέσα από το ετήσιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Χάρτινες Συναντήσεις_ Έκθεση Κινηματογραφικής Αφίσας δωρεάς Κώστα Ευγενικού.

 

ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οπτικοακουστικές Δημιουργίες / gaming project με animation_ΠΑΔΑ
Αφιέρωμα στην Προϊστορία και την Ιστορία του Κινηματογράφου στα Χανιά
Έκθεση για τον Μίκη Θεοδωράκη σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Μίκη Θεοδωράκη

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
Συνεργάτες και επισκέπτες του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων επισκέπτονται σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και αναπτύσσουν δράσεις με την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Συζητήσεις, παρουσιάσεις, κινηματογραφικές λέσχες, οπτικοακουστικες δράσεις, μουσική κ.α. αποτελούν το αντικείμενο της δράσης.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ
Ο διακεκριμένος γραφίστας Γιάννης Κουρούδης μας ξεναγεί στην Έκθεση Αφίσας OPERAPOSTERS που φιλοξενεί το 12οCFF.Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, ώρα 13:00, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, πιστεύοντας σταθερά στις συνεργασίες και στις συνέργειες, φιλοξενεί στο πρόγραμμα των τελευταίων χρόνων του, τρεις κινηματογραφικές ενότητες από άλλα Φεστιβάλ και Οργανισμούς:
Animasyros
Μια διαγωνιζόμενη ενότητα 7 animation, επιλογή της Ομάδας Προγράμματος του animasyros

Cineteca di Bologna
5 βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Festival degli esordi 2023

Food Film Menu
Το Food Film Menu τουIGCAT (InternationalInstituteofGastronomy, Culture, ArtsandTourism) εντάσσεται σταθερά στο πρόγραμμα του CFF με μια ενότητα ταινιών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

“Νιώθω καλά!” Τέχνες και Πολιτισμός για υγεία και ευζωία
Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνεργασία με επιστήμονες ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και πολιτιστικούς διαχειριστές, σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις που υποστηρίζουν την πολιτιστική συνταγογράφηση, για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευημερίας των ατόμων, παρέχοντας μια ολιστική προσέγγιση, που συνδυάζει την ιατρική και την πολιτιστική φροντίδα.

Το πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης “Νιώθω καλά!” – Τέχνες και Πολιτισμός για υγεία και ευζωία, στοχεύει στην ενίσχυση της ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας, υποστηρίζει την καλλιέργεια ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και προωθεί την αυτοέκφραση και τη διαγενεακή επικοινωνία, μέσω της συμμετοχής των μελών της Κοινότητας σε δράσεις αξιοποίησης των Τεχνών, με έμφαση στον Κινηματογράφο -θέαση, προσέγγιση και δημιουργία ταινιών – και το δημιουργικό διάλογό του με άλλες μορφές τεχνών.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ CFF12

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ,40 χρόνια Παρακαταθήκης
Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη
Γυναίκες. Εικόνες του Γιώργου Αρβανίτη
Κύπρος. 50 Χρόνια μετά!
Χάρτινες Συναντήσεις. Οι αφίσες!

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ειδική προβολή Ταινίας
Κινηματογραφικό Εργαστήρι
Επίσκεψη σε χώρους φροντίδας

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΙΩΣ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, για μια ακόμη χρονιά, συνεργάζεται με το Δίκτυο Συνεργατικών Σχολείων Χανίων µε την Παιδαγωγική Φρενέ και την Ομάδα Σκασιαρχείο για ένα διαφορετικό σχολείο!

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Ειδικό καθημερινό πρωινό Πρόγραμμα Προβολών και εργαστηρίων

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ MASTER CLASSES ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
24 πρωτότυπες και ιδιαίτερης ποιότητας προτάσεις από το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τους συνεργάτες του.

Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν την Γιορτή του Κινηματογράφου στην Κρήτη,
την εμπειρία που προσφέρει το 12οΦεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων /
Chania Film Festival.
Σας περιμένουμε!!

Το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας – Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και του Πνευματικού Κέντρου Χανίων. Έχουν την υποστήριξη του Δήμου Γαύδου.
Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης,

Πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
19:30-20:00
Προσέλευση
20:00-21:00
Τελετή Έναρξης
21:00
Προβολή της ταινίας
Οι Πειρατές της Γραμβούσας / Pirates of Gramvousa, σκην.: Δήμητρα Μπαμπαδήμα, 78’ (Q&A) / COSMOTE
Θα προηγηθεί σε πρώτη προβολή το trailer της νέας ταινίας ΣΜΙΛΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ και το video clip του τραγουδιού που τη συνοδεύει
(ερμηνεία Γιάννης Χαρούλης) 6min, Σκηνοθεσία: Σταύρος Ψυλλάκης,
Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
20:30-22:00
Rage / Οργή, σκην.: Andrés Felipe Ángel, 19’
Τα μονοπάτια της ζωής / Hiking paths of life, σκην.: Παναγιώτα Βλέτσα, Κωσταντίνος Χασάνης, 47’

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου

ΑΙΘΟΥΣΑ A΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00 – 20:00
Ο ήλιος ενέχυρο / Pledging the sun, σκην.: Χρύσανθος Μαργώνης, 17’(Q&A)
Η Κλαίρη, τι κάνει; / How’s Claire?, σκην.: Χρύσα Τζελέπη, 77’(Q&A)
20:00 – 22:00
Long live lateness / Ζήτω η καθυστέρηση, σκην.: Αφροδίτη Κατερινοπούλου, 8’(Q&A)
Tack / Τακ, σκην.: Vania Turner, 96’
22:00 – 24:00
Mother / Μητέρα, σκην.: Mariia Felenko, 8’(Q&A)
Enduro / Εντούρο, σκην.: Δήμος Γκάνας, 27’(Q&A)
ΑΚΟΕ-ΑΜΦΙ: Η ιστορία μιας επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…) / AKOE-AMFI: The story of a revolution (*Just to sleep on their chest…), σκην.: Ιωσήφ Βαρδάκης, 71’(Q&A)

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
20:30-22:30
Memories of Occupation and dialogue for the future / Μνήμες Κατοχής και διάλογος για το μέλλον, σκην.: Δημήτρης Αργυρίου, 76’(Q&A)
This bond i and Bondi, σκην.: Carolyn Saul, 11’(Q&A)
Μνήμης λίθοι – Δοϊράνη / Stones of memory – Doirani, σκην.: Δημήτρης Ζησόπουλος, 19’(Q&A)

ΚΑΜ
20:00-22:00
Aldo Rossi at Maxxi. The architect and the city, σκην.: Andrea Rovetta, 32’(Q&A)
People of Sfakia / Οι άνθρωποι από τα Σφακιά, σκην.: Andrea Rovetta, 32’(Q&A)

 

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

ΑΙΘΟΥΣΑ A΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00 – 20:00
The drone, σκην.: Νίκος Σταμπουλόπουλος, 22’(Q&A)
Abundance, σκην.: Dora Jung, 62’(Q&A)
20:00 – 22:00
Το CFF τιμά τον Διευθυντή Φωτογραφίας ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ. Προβολή της ταινίας ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑΝΑΣΗ, 85΄ σκην. Ντίνος Κατσουρίδης. Ανοιχτή συζήτηση με τον ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

22:00 – 24:00
Ruins within ruins, σκην.: Λευτέρης Παρασύρης, 9’
Setback, σκην.: Ρούσσα Μαρκάκη, 17’(Q&A)
In the image of human / Κατ’ εικόνα του ανθρώπου, σκην.: Νικόλ Αλεξανδροπούλου, 64’(Q&A)

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
20:30 – 22:30
Ό,τι κατάλαβες / Got it?, σκην.: Νικόλας Αντύπας, 3’
Περι τέχνης / About art, σκην.: Χαρίκλεια Βαλεντίνα Κιαγιά, 14’(Q&A)
Ονειρευτήκαμε σε μέρη που δεν υπάρχουν πια, σκην.: Γιώργος Ευθυμίου, 6’
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων συναντιέται με το Food-FilmMenu του IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts, and Tourism)

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ
20:00 – 22:00
Λήθαργος, σκην.: Βέλκο, 14’
Λατρεία – Οι καλτ ελληνικές ταινίες (μου), σκην.: Μελέτης Μοίρας, 104’

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
18:00-20:00
Γράμματα / Letters, σκην.: Αναστάσης Δαλλής, 26’ (Q&A)
Στη Βηθλεέμ απέναντι, σκην.: Καλλιρρόη Κωστίκογλου, 20’ (Q&A)
Σταυρούλα / Stavroula, σκην.: Ήρα Ντίκα, 29’ (Q&A)
Το κάτω σπίτι / The other house, σκην.: Ματίνα Λάγγη, 15’
20:00-22:00
Η μητέρα μου είναι αγία, σκην.: Σύλλας Τζουμέρκας, 8’
Λώξη / Loxy, σκην.: Θανάσης Καφετζής, Δημήτρης Ζάχος, 87’ (Q&A)
22:00-24:00
ZOMBIE ΧΩΡΙΟΑΠΟΚΑΛΥΨ, σκην.: Δημήτρης Ραλλιάς, 3’ (Q&A)
Ο άνθρωπος μανιτάρι, σκην. Πέτρος Νιαμονιτάκης, 4’ (Q&A)
Βαγγέλης / Vaggelis, σκην.: Κωνσταντίνος Διαμαντής, 11’ (Q&A)
Titi – In cyclone’s wake, σκην. Νατάσσα Μπλάτσιου, 28’ (Q&A)
Πρωτόγαλα / First milk, σκην.: Παναγιώτης Παπαφράγκος, 46’ (Q&A)

23:59 – …
ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΧΤΙΑ
Christine / Κριστίν, σκην.: John Carpenter, 110’

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
20:30-22:30
(Σ)το σπίτι της γιαγιάς μου, σκην.: Ιωάννα Αναστασία Φακίνου, 6’ (Q&A)
Χατ Τρικ: Βρώμικο, σκίνχεντ, ροκ εν’ ρολ, σκην.: Αγγελική Καλαντζή, Βάλια Χατζηχριστοδούλου, 13’ (Q&A)
Κακά παιδιά με ονόματα Αγίων, σκην.: Βίκυ Αναστασιάδου, 13’
Cactus in need / Κάκτος σε ανάγκη, σκην.: Γιώργος Δελλής, 9’
Γέννημα θρέμμα Δενδροπόταμος, σκην.: Τάσος Σταμνάς, 19’
Entropy / Εντροπία, σκην.: Bamdad Aghajani, Arian Navabi, 14’ (Q&A)
Germ / Μικρόβιο, σκην.: Lilyana Alexandrova, 11’ (Q&A)
On the last day of Navarathri, σκην.: Aarya Kalyansunder, 6’ (Q&A)
Ανεμάκης το ψαράκι, σκην.: Γεωργία Θεοφάνους, Βιβή Μαρκάτου, 5’ (Q&A)
Nothing really happened, σκην.: Dana Arshagti, 16’
Συγκρουόμενα / Bumper cars, σκηνοθέσια: Έφη Αναγνωστίδου, 10’

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ
20:00-22:00
Κεβεζού / Kevezu, σκην.: Κατερίνα Μαρκουλάκη, 33’ (Q&A)
Σμύρνη… το Παρίσι του Λεβάντε, σκην.: Στέφανος Χατζησάββας, 77’ (Q&A)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
11:00-14:00
Έλα να μου πεις καληνύχτα / Give me a kiss goodnight, 7’
ΠΡΟΒΟΛΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ 2024. Οι ταινίες που δημιουργήσαμε με την εκπ/κή κοινότητα των Χανίων την σχολική χρονιά 2023-2024
Παιδιά χτες, παππούδες σήμερα, σκην.: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη,Κώστας Κοσμαδάκης, 28’
Water droplet / Σταγόνα νερού, σκην.: Marco Vallino, Ines TeixeiraAlves, 10’
Πλατέδες / Platedes, σκην.: Ταξιάρχης Γιοβάνι, 9’
17:30-19:00
Max and the Senior Squad, 90’ (Q&A)

19:00-21:00
Το CFF τιμά τον συνθέτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ για την δουλειά του στον κινηματογράφο. Προβολή της ταινίας ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ, 75’ σκην.: Δήμος Αβδελιώδης.
Ανοιχτή συζήτηση με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

21:00-23:30
Il Boemo / Ο Βοημός, σκην.: Petr Václav, 140’ (Q&A). Συνεργασία με Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
17:30-18:30
Thief / Κλέφτης, σκην.: Yu Xiao Hu, 9’
Ο φύλακας της αλυκής, σκην.: Γιώργος Αγγελούδης, 50’
18:30-20:30
Κατάδυση στην ιστορία του Αιγαίου, σκην.: Στέλιος Αποστολόπουλος, 12’ (Q&A)
Islam in Greek / To Ισλάμ στα Ελληνικά, σκην.: Moystafa Yehia, 15’ (Q&A)
Hats off / Σου βγάζω το καπέλο, σκην.: Angelo D’Agostino, 77’ (Q&A)
20:30-22:30
Thank you, Hungary! / Ευχαριστούμε Ουγγαρία, σκην.: Βίκτωρ Πατσιώρας, 110’ (Q&A)

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ
20:00-22:00
De jure et de facto – Η γενιά του ’60, σκην.: Αλίκη Ιωάννα Παπαπέτρου, 17’
Sweet dreams / Όνειρα γλυκά, σκην.: Ena Sendijarević, 98’

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00-20:00
Πες μου το Μυστικό, σκην.: Μαρία Πεντάρη, Ελπινίκη Βουτσά Ρεντζεποπούλου, 94΄ (Q&A)
20:00-22:00
Θέλησις/ Thelisis, σκην.: Πέτρος Σοφικίτης, 35΄(Q&A)
Δηκεοσίνι / Jasteece, σκην.: Χριστίνα Χαρχαρίδη, 13’(Q&A)
Salty Amazons, σκην.: Ανδρέας Λαμπρόπουλος, Κώστας Σκύφτας, 32’ (Q&A)
Ρεβεγιόν / Réveillon, σκην.: Αλέξανδρος Βοζινίδη, 14’
22:00-24:00
Πράγματα ανήκουστα / Things unheard of, σκην.: Ramazan Kılıç, 15’
Nelly & Nadine / Νέλι και Ναντίν, σκην.: Magnus Gertten, 94’(Q&A)

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
18.30-20.30
5 ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με την Cineteca di Bolonga
Quello che è mio / Ότι μου ανήκει, σκην.: Gianni Cesaraccio, 19’
La punizione del prete / Η τιμωρία του ιερέα, σκην.: Francesco Tomba, Chiara Tesser, 18’
Spiaggia libera / Ελεύθερη παραλία, σκην.: Ludovica Zedda, 16’
Incappucciati foschi / Έρημο μονοπάτι, σκην.: Nicola Camoglio, 14’
Ti aspetto qui / Περιμένω εδώ, σκην.: Gabriele Brundu, 13’

20:30-22:30
Flood / Kατακλυσμός, σκην.: MartRaukas, 4’(Q&A)
Μία μεγάλη οικογένεια / A big family, σκην.: Βασίλης Λουλές, 69’(Q&A)

ΤΡΙΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 
ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00-20:00
Κέτσαπ στη μουστάρδα σου / Ketchup to your mustard, σκην.: Ιφιγένεια Θεοδωρίδου, 17’
Κάππα / Kappa, σκην.: Δαμιανός Χρυσοχοΐδης, 15’ (Q&A)
Κλημεντίνη / Clementine, σκην.: Γιώργος Σταγάκης, 13’ (Q&A)
Μαινάδες / Mainades, σκην.: Ελένη Παπαστεργίου, 15’ (Q&A)
Οι δύο / The two, σκην.: Ευάγγελος Βλαχάκης, 5’(Q&A)
Λύκοι παρακαλώ μην κλαίτε, σκην.: Ήρα Ντίκα, 14’ (Q&A)
Prima. Elisa Carrillo Cabrera / Πρίμα. Ελίσα Καρίλιο Καμπρέρα, σκην.: Veronika Pokoptceva, 12’(Q&A)
20:00-22:00
Οι δεσμώτες / The captives II, σκην.: Μιχάλης Καλαμπόκης, 8’
Tell them about us / Να τους πείτε για εμάς, σκην.: Rand Beiruty,92’(Q&A)
22:00-24:00
ΙΝΤΕ8Λ, σκην.: Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Γιάννης Χλεμπάκος, 8’(Q&A)
Νησιά στην άκρη – Γυαλί / Islands on the edge – Yali, σκην.: Γιώργος Σαβόγλου, Διονυσία Κοπανά, 25’ (Q&A)
Sinfonietta-πόλης, συνομιλία με τον Dziga Vertov, σκην.: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, 80’(Q&A)

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
18:30-20:30
Τhis is a strategy game, σκην.: Omer Capoglu, 30’(Q&A)
Confession / Εξομολόγηση, σκην.: Anna Varaksina, 30’(Q&A)
Αβάντι μαέστρο / Avanti maestro, σκην.: Δημήτρης Τράγγαλος, 68’(Q&A)
20:30-22:30
Μια ιστορία από την κατοχή, σκην.:Μιχάλης Διονύσης Γιαννακάκης, 7’ (Q&A)
Ο κόκκινος δάσκαλος / The red teacher, σκην.: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, 100’(Q&A

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00 – 20:00
Λευκά Όρη / White Mountains, σκην.: Αλέξανδρος Παπαθανασίου, 86’ (Q&A)
20:00-22:00
Συζήτηση: Τι άφησε η Μεταπολίτευση στην Τέχνη (Q&A)
22:00 – 24:00
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρω ση, σκην.: Ίων Ευθυμίου, 21’ (Q&A)
The actors, σκην.: Θοδωρής Βουρνάς, 25’
Τα περιστέρια αρρωσταίνουν, όταν η πόλη φλέγεται, σκην.: Σταύρος Μαρκουλάκης, 21’
Terra nova / Νέα γη, σκην.: Γεώργιος Αγγελόπουλος, Νικόλας Γεώργιος Ρουμελιώτης, 16’
Το ωραιότερο βίντεο που είδατε ποτέ – The rental around the corner, σκην.: Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, 9’
Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα / Kafka’s collection of porn, σκην.: Αριστοτέλης Μαραγκός, 6’
Τhe journey / Το ταξίδι, σκην.: Nahid Elhami Rad, 3’
Δευτερόλεπτο έντεκα / Eleventh second, σκην.: Κώστας Σπανουδάκης, 20’

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
18:30-20:30
The voice of dogs, σκην.: Mohammad Reza Nazi, 15’
Μπροστά στον καθρέφτη / In front of the mirror, σκην.: Μενέλαος Κυρλίδης, 29’
Ταξί / Taxi, σκην.: Κωνσταντίνος Νικηφόρου, 15’
Wings, σκην.: Φοίβος Ήμελλος, 18’ (Q&A)
Mothers of daughters, σκην.: Elke Margarete Lehrenkrauss, Γιούλα Μπούνταλη, 18’
20:30-22:30
Oya, σκην.: Sevinç Baloğlu, 76’ (Q&A)
Μαϊμούδες κρυμμένες στο αμπάρι, σκην.: Γεωργία Πετραλή, Ιωάννα Που πάκη, 9’ (Q&A)
Jazzlibrary.gr – from Syros to the web, σκην.: Κυριάκος Αγγελάκος, 70’

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
09:00 – 13:00
Προβολές για Σχολεία

18:00-20:00
Ο τελάλης / The town crier, σκην.: Βαγγέλης Πυρπύλης, 21’(Q&A)
Χωρίς σινεμά / Without cinema, σκην.: Nίκος Θεοδοσίου, 28’
Μέχρι να με δεις / Until you see me, σκην.: Ελεάννα Σαντοριναίου, 15’
Διονύσης Σιμόπουλος, ο άνθρω πος που μας ταξίδεψε στο σύμπαν, σκην.: Νίκος Μεγγρέλης, 24’(Q&A)
20:00-22:00
IS, ή: Μια όμορφη, κοκκινωπή τριχούλα, λεπτή σαν μια ίνα, σκην.: Κώστας Μπακούρης, 5’ (Q&A)
Λευκά Χριστούγεννα 1948 / White Christmas 1948, σκην.: Αντώνης Βαλληνδράς, 16’
Αζήτητοι / Unclaimed, σκην.: Μαριάννα Οικονόμου, 75’(Q&A)
22:00-24:00
Abel / Άβελ, σκην.: Κωνσταντίνος Καραμαγκιώλης, 16’(Q&A)
Θυμωμένο ψάρι / Angry fish, σκην.: Κώστας Χαλιάσας, 15’ (Q&A)
The killing of a journalist / Ο θάνα τος ενός δημοσιογράφου, σκην.: Matt Sarnecki, 100’

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
19:00 – 21: 00
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 40 χρόνια παρακατα θήκης. Εκδήλωση – Συζήτηση
21:00 – Προβολή 2 επεισοδίων από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
09:00 – 11:00
Προβολές για Σχολεία

18:00-20:00
ANIMATION
Διάλεξε χέρι / Pick a hand, σκην.: Σταύρος Κωστόπουλος, 15’
Τέλη Αυγούστου / End of August, σκην.: Αντζελίκα Κατσά, 17’
Piano / Πιάνο, σκην.: Marjan Keshani, Shahab Shamsi, 7’ (Q&A)
Ανοιχτά φτερά / Open wings, σκην.: Ταξιάρχης Δεληγιάννης, Βασίλης Τσιουβάρας, 8’ (Q&A)
Αυγή / Dawn, σκην.: Βαλασία Ντόντουλου, 7’
Goodbye, people / Αντίο, κόσμε, σκην.: Anna Klimanova, 4’
Happy birthday / Χρόνια πολλά,σκην.: Νάγια Φιλάου, 7’
No Halloween this year-The Horror IsReal, σκην.: Λάμπρος Παπαθανασίου, 3’
Η τελευταία γραμμή / The last line, σκην.: Ιώ Ανδρικοπούλου, 4’
Cocoon / Κουκούλι, σκην.: Yiwei Chen, 4’
Dezkak, σκην.: Azad Maroufi, 10’
The running man, σκην.: Νikolay Nachev, 4’

20:00-22:00
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
Αχέρoντας, σκην.: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου, 18’ (Q&A)
Θερμοκήπιο, σκην.: Γιώργος Γεωργακόπουλος, 18’ (Q&A)
11:20 π.μ., σκην.: Δημήτρης Νάκος,13’ (Q&A)
Ο Μάης ο σκληρότερος μήνας, σκην.: Ελένη Γεωργιάννα Λούκου, 13’ (Q&A)
Χιονόμπαλες, σκην.: Γρηγόρης Βαρδαρινός, 16’ (Q&A)

22.00-24.00
Πανελλήνιον, σκην.: Σπύρος Μαντζαβίνος, Κώστας Αντάραχας, 81’ (Q&A)

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄
20:00
Μετάλλων τόποι: Σταυροδρόμια πολιτισμού στnν ανατολική Μεσόγειο, σκην.: Ιωάννης Σκοπετέας, 55’
Ακολουθεί masterclass του σκηνοθέτη με θέμα: Αρχαιολογική Ντοκιμαντέρ και Αφήγηση

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄
12:00-14:00
«Ιστορίες για ν’ ακουστούν!»
Προβολή των διακριθέντων έργων του διαγωνισμού
16:00-18:00
El maestro que prometió el mar, σκην.: Patricia Font, 105’
18:30
Διαγωνιστική Ενότητα animation. Σε συνεργασία με το AnimaSyros
20:00
Τελετή Λήξης
Προβολή της Μικρού Μήκους Ταινίας
Sing / Τραγούδα!, 25΄
Μουσικό Σχόλιο από την Εφηβική Χορωδία του Δήμου Χανίων
Πιάνο-Πλήκτρα Αφροδίτη Μητσοτάκη
Πιάνο-Διεύθυνση Νίκος Περάκης
Απονομές Βραβείων
Πάρτυ στην Πλατεία

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι Ταλιμπάν εμποδίζουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν «να βλέπουν τον κόσμο»

Μέσα σε ένα μήνα, όταν ανέλαβαν την εξουσία ξανά, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια να…

15 hours ago

Αδιανόητη γκάφα (;) από την ΕΡΤ: Έβγαλε το σφυροδρέπανο από το λογότυπο του ΚΚΕ και έβαλε τον πυρσό της ΝΔ

Γκάφα “μεγατόνων” από την ΕΡΤ με “αποδέκτη” το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, στο…

15 hours ago

Αγιασμός των Υδάτων από τον Ο.Α.Κ. στις Εγκαταστάσεις Νερού της Κρήτης – Το Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2024, ημέρα της εορτής…

15 hours ago

Αγιασμός των Υδάτων στην Κεντρική Δεξαμενή Χανίων

Η καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 11:00…

15 hours ago

Με σημαντική εξέλιξη ολοκλήρωσε το 2024 το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Με μία θετική εξέλιξη έκλεισε το 2024 για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), καθώς σε…

19 hours ago

Αυστηροί τροχονομικοί έλεγχοι στην Κρήτη κατά την εορταστική περίοδο: 4.218 παραβάσεις σε 14.298 ελέγχους

Εντατικοί τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, με…

19 hours ago

This website uses cookies.