Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινούν οι εργασίες ανακατασκευής της ράμπας ανέλκυσης σκαφών στο λιμ. Φραγκοκάστελλου – Στο τελικό στάδιο οι εργασίες στη Χ. Σφακίων

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων οι εργασίες ανακατασκευής της υφιστάμενης ράμπας ανέλκυσης σκαφών στο λιμενίσκο Φραγκοκάστελλου, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου 2015. Η σύμβαση του έργου έχει υπογραφεί μεταξύ Λιμενικού Ταμείου και αναδόχου από τα τέλη Ιουλίου 2015, αλλά λόγω της εν εξελίξει τουριστικής περιόδου η έναρξη των εργασιών μετατέθηκε για τον Νοέμβριο, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και όχληση στις παρακείμενες επιχειρήσεις και τους επισκέπτες της περιοχής.

Προκειμένου λοιπόν, να εξυπηρετούνται τόσο τα μικρά ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη που προσδένουν εκεί, όσο και τα σκάφη αναψυχής (κυρίως φουσκωτά) από πληθώρα επισκεπτών τους θερινούς μήνες, είναι επιτακτική η ανάγκη ανακατασκευής της ράμπας, δεδομένου ότι η πρόχειρη έως σήμερα υπάρχουσα υποδομή με μηδενική σχεδόν κλίση και ελάχιστο βάθος νερού στο άκρο αυτής, καθιστά σχεδόν αδύνατη την ανέλκυση και καθέλκυση ακόμα και των μικρότερων σκαφών.

Η ανακατασκευή περιλαμβάνει τοποθέτηση προκατασκευασμένων ειδικών τεχνητών ογκολίθων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως καλούπι για την διαμόρφωση της επιθυμητής κλίσης (12-15%) και λειτουργικού βάθους (-0,80 μ.) στο μέτωπο του υπάρχοντος κρηπιδώματος. Στόχος είναι με τη δημιουργία της απαιτούμενης κλίσης και του ελάχιστου απαιτούμενου λειτουργικού βάθους, να μπορούν να εξυπηρετούνται τόσο τα σκάφη αναψυχής όσο και τα μικρά αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούν το λιμενίσκο. Στη συνέχεια θα γίνει καθαίρεση της υφιστάμενης φθαρμένης έξαλης επίστρωσης από σκυρόδεμα και εκ νέου σκυροδέτηση, ώστε το κατάστρωμα της ράμπας να διαμορφωθεί στην τελική του κλίση και επιφάνεια.

«Ανακατασκευή ράμπας εξυπηρέτησης των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στη Χ. Σφακίων» προϋπολογισμού 90.000,00 € με Φ.Π.Α. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2013 του Υ.Ν.Α.

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής από το Λ.Τ.Ν.Χ. της ράμπας εξυπηρέτησης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στη Χ. Σφακίων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015.

Η ράμπα πρόσδεσης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της Χ. Σφακίων βρίσκεται εκτός του Λιμενίσκου της Μ. Λιμνώνας και χρησιμοποιείται από τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία που συνδέουν ακτοπλοϊκά το Λουτρό, την Γαύδο και την Αγ. Ρουμέλη με την Χ. Σφακίων. Είχε κατασκευαστεί το 1989 και τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργηθεί σημαντικές φθορές στα οδοστρώματα και την ανωδομή της ράμπας και υποσκαφές στο ύφαλο τμήμα της. Η καλή κατάσταση της ράμπας είναι απαραίτητη επειδή χρησιμοποιείται ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που υπάρχει αυξημένη κίνηση, αλλά και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όταν τα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία δεν μπορούν να προσδέσουν στον Λιμένα της Μαύρης Λιμνιώνας.

Για την ανακατασκευή της ράμπας μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί εργασίες αποκατάστασης των υποσκαφών στο ύφαλο τμήμα της ράμπας με ύφαλο έγχυτο σκυρόδεμα, ενίσχυσης των πρανών εκατέρωθεν της ράμπας με φυσικούς ογκολίθους και διαπλάτυνση της ράμπας κατά 5μ. περίπου. Έχει γίνει επίσης καθαίρεση των οδοστρωμάτων και των ανωδομών σε όλο το μήκος της ράμπας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκ νέου κατασκευή της ανωδομής με οπλισμένο έγχυτο σκυρόδεμα.

Η ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και στη βελτίωση της εύρυθμης λειτουργίας των λιμένων και της εξυπηρέτησης των επισκεπτών της περιοχής.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χανίων ζητούν άμεση στελέχωση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής

Την ανάγκη άμεσης στελέχωσης της παιδοχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος…

35 mins ago

Συστάθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Συστάθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζόμενων Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, μετά τις εκλογές…

38 mins ago

Ελεύθερνα: Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη βασιλομήτωρ της Ισπανίας, και την Παλόμα Πικάσο, τα γενέθλια του Μουσείου

Εξέχουσες προσωπικότητες, όπως η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία…

38 mins ago

Χασισοφυτεία Κουρνά: Με τέτοιους «παπάδες», θα έκαναν …αρχιερατικό συλλείτουργο

Πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ εκτιμούν τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου ότι θα ήταν το προσδοκώμενο…

41 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτοδιαχείριση ή συνεταιρισμός» – Οι προτάσεις Κασσελάκη για το μέλλον της Αυγής

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης…

3 hours ago

Εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ Χανίων: Το νερό και οι υποδομές του ανήκουν σε όλους μας

Το Σωματείο Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Νομού Χανίων εκφράζει για ακόμη μια φορά την έντονη αντίθεσή…

3 hours ago

This website uses cookies.