Παρά την αδυναμία της τοπικής αγοράς της Κρήτης να παρακολουθεί τα επίπεδα τιμών που σημειώνονται τελευταία στην Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Πελοπόννησο, τις εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου σε τοπικό επίπεδο που έχει δημιουργήσει ανησυχία στους φορείς των παραγωγών, φαίνεται ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για ξεμπλοκάρισμα των τιμών στους παραγωγούς της Κρήτης από συμφωνίες με ιταλικές εταιρείες.
Η τιμή αυτή θεωρείται ενθαρρυντική για τους ελαιοπαραγωγούς σε σύγκριση με την περυσινές καθηλωμένες τιμές και δίνει νότα αισιοδοξίας στους απογοητευμένους ελαιοπαραγωγούς.
Αγοραπωλησίες ποιοτικών ελαιολάδων και σε αξιόλογες ποσότητες γίνονται μεταξύ συγκεκριμένων ελαιοπαραγωγών και διαφόρων τοπικών ιδιωτικών τυποποιητικών επιχειρήσεων σε τιμές μέχρι και 2,5 ευρώ για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Η παραγωγή ελαιολάδου στο Καβούσι, που έχει μια πρωιμότητα στη συγκομιδή σε σχέση με άλλες περιοχές της Κρήτης, φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά.
Η οξύτητα, στο 95% της ποσότητας που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί είναι στο 0,3 βαθμοί. Η απόδοση του καρπού σε λάδι κυμαίνεται γύρω στο 5 προς 1 αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειάδα των παραγωγών προτιμά να συλλέξει ενωρίς τον ελαιόκαρπο, χωρίς να έχει επιτευχθεί το μέγιστο της ελαίωσης (λάδωμα) του καρπού, φοβούμενοι απώλεια από ανέμους και χαλαζόπτωση.
Ξεμπλοκάρονται σιγά-σιγά οι τιμές στην Κρήτη
Οι τιμές ελαιολάδου στην Κρήτη φαίνονται να ξεμπλοκάρονται σιγά-σιγά γεγονός που δίδει κάποια αισιοδοξία. Μικρή αλλά θετική φαίνεται να είναι η εξέλιξη τιμών σύμφωνα με νεότερα στοιχεία (18 Δεκεμβρίου) που έχει δώσει ο ΣΕΔΗΚ στο παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0.3 βαθμών σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Στην Κρήτη οι τιμές κυμαίνονται από 2,05 έως 2,30 ευρώ/Κ.
Στην Πελοπόννησο οι τιμές φαίνεται να είναι σταθερές, με τιμές από 2,00 έως 2,50 ευρώ/Κ. Στην Ισπανία οι τιμές κυμαίνονται από 2,34 έως 2,85 ευρώ/Κ στο έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,43 ευρώ/Κ για το παρθένο και στα 2,21 ευρώ/Κ για το λαμπάντε. Στην Ιταλία, την περίοδο από 3 Δεκεμβρίου έως 9 Δεκεμβρίου, η τιμή κυμαινόταν στα 2,68 ευρώ/Κ για το έχτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,07 ευρώ/Κ για το παρθένο και 1,82 ευρώ/Κ για το λαμπάντε.
Οπωσδήποτε, το φαινόμενο επιδέχεται πολλές ερμηνείες που βέβαια δεν είναι εύκολο να τεκμηριωθούν. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται συνέχεια είναι ότι η συγκέντρωση της προσφοράς και η πώληση με διαγωνισμούς (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία στην Πελοπόννησο) καθώς και μια μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς θα ωφελήσει όλους.
Μια αυξημένη τιμολόγηση του προϊόντος θα είναι προς το συμφέρον και των παραγωγών και των μεσαζόντων και των αγοραστών, αλλά και του τόπου γενικότερα. Σε αυτό βέβαια απαιτείται και η συνδρομή της Πολιτείας, οι πρώτοι όμως που πρέπει να ενδιαφερθούν είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
flashnews.gr
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.