Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ξενάγηση: “Ανιχνεύοντας την ιστορία της γεύσης στο Ρέθυμνο”

Η ξενάγηση αναφέρεται σε βασικά σημεία της ιστορίας της γεύσης στο Ρέθυμνο, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στα τέλη του 20ου αιώνα.

Με πηγές συμβόλαια των περιόδων των επτά αιώνων της ξενικής κατοχής, ποιητικά και πεζά κείμενα, εκθέματα μουσείων, ιστορικά κτήρια και την υπάρχουσα βιβλιογραφία, θα επιχειρηθεί ένας πρώτος εντοπισμός των χώρων πώλησης των πρώτων υλών, παρασκευής των φαγητών και των ποτών και κατανάλωσής των μέσα στον χώρο.

Θα πραγματοποιηθούν 25 περίπου στάσεις ξενάγησης μέσα στην Παλιά Πόλη, κατά μήκος των τριών βασικών αγορών της αλλά και εκτός αυτών. Θα υπάρξουν επίσης αναλυτικότερες επιτόπου ξεναγήσεις από τους σημερινούς ιδιοκτήτες ιστορικών χώρων παρασκευής τροφής και σχετικά γευστικά κεράσματα.

Η ξενάγηση θα ολοκληρωθεί με προβολή διάρκειας μιας ώρας στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Θα προβληθούν φωτογραφίες από χώρους παραγωγής πρώτων υλών, από χώρους εστίασης παρελθουσών εποχών αλλά και άλλες εικόνες από χώρους που δεν υπάρχουν σήμερα.

Θα γίνει επίσης από το πρόεδρο του Συλλόγου, Θωμά Κρεβετζάκη και τον Γιάννη Παπιομύτογλου μια πρώτη παρουσίαση από το υπό έκδοση μνημειώδες βιβλίο του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης «Το Ρέθυμνο μέσα από τη διαφήμιση 1870-1940» και θα προβληθούν σχετικές διαφημίσεις ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων και άλλων καταστημάτων της εποχής .

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μπουφέ από το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής

Ημερομηνία πραγματοποίησης: Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Έναρξη: Ώρα 19.00, με αφετηρία το σιντριβάνι του Δημοτικού Κήπου Διάρκεια περιπάτου: 2.30 ώρες

Διάρκεια και τόπος προβολής: Μία ώρα, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης

Εμψυχωτής: Στρατιδάκης Χάρης, Σχολικός Σύμβουλος -Συγγραφέας

* Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο υπάρχει προαιρετική συμμετοχή 5 ευρώ για την στήριξη του Μουσείου

Η συμμετοχή στην ξενάγηση θα είναι εφικτή μόνο μετά από έγκαιρη δήλωση στο τηλέφωνο 2831055031 ή συμπληρώνοντας την φόρμα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Η Κολομβία της Ευρώπης»: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα καρτέλ και το πώς λειτουργούν

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…

23 mins ago

Με αφορμή το ρεκόρ νεκρών από τροχαία στα Χανιά, οι ιστορικές καταβολές της έκφρασης “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”

Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…

3 hours ago

Επίθεση Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση: Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…

4 hours ago

Τάιλερ ΜακΜπέθ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»

Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…

4 hours ago

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…

4 hours ago

“Το Αυγό”: Μεγάλη έρευνα του Bloomberg για την παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ειδική αναφορά στο σκάνδαλο στα Χανιά | Βίντεο

Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…

4 hours ago

This website uses cookies.