Με πληρότητες 7% – 10% για μήνα Ιούλιο, τα ξενοδοχεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, τονίζουν με αγωνία οι ξενοδόχοι στο ethnos.gr. «Για να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, εξαρτάται κατά 80% από τις πληρότητες του, και κατά 20% για την τόνωση της οικονομίας – εθνικής και τοπικής-, φιλοπατρία κτλ.» λέει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης.
Μετά το άνοιγμα των δυο μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, στις 15/6, έρχεται και η σειρά των περιφερειακών αεροδρομίων την 1η Ιουλίου.
Ο τουριστικός κόσμος της Κρήτης έχει ενημερωθεί ότι την 1η Ιουλίου θα προσγειωθούν, μονάχα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» 60 αεροπλάνα, προερχόμενα από Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Τσεχία κτλ.
«Είναι 60 slots (σ.σ. χρονοθυρίδες), τα οποία όμως δεν είναι επιβεβαιωμένα, πόσα τελικά θα έρθουν, με πόσους επιβάτες» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Το τελευταίο τριήμερο στο νησί υπήρξαν πολλές ακυρώσεις, ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, και προτιμάει τη λύση του voucher για το 2021, όπως ενημερώνει πηγές του κλάδου
Οι μεγάλοι tour operators, όπως η TUI, αλλά και γαλλικοί, ζητούν χαμηλότερες τιμές από τους ξενοδόχους, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 20% – 40%, δίχως ωστόσο να τους εξασφαλίσουν συγκεκριμένο αριθμό πελατών. «Μας ρωτάνε εάν θα λειτουργήσουμε, τους ρωτάμε για τον αριθμό τουριστών που θα μας φέρουν, και δεν γνωρίζουν να μας δώσουν σαφή απάντηση» αναφέρουν στο ethnos.gr.
Να πούμε ότι γαλλικός tour operator, κατά 90% και άνω, πήρε αρνητική απάντηση από τους πελάτες του, που είχαν κρατήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ζητώντας voucher για το 2021.
Επιπρόσθετα, σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, σε ποσοστό 40% απάντησαν ότι φέτος δεν θα κάνουν διακοπές και 41% ότι θα μείνει εντός της χώρας. Επιπλέον, οι πτήσεις από Σκανδιναβία θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου. Να σημειωθεί ότι η TUI στο νησί της Κρήτης διαχειρίζεται 20 ξενοδοχεία ενώ συνεργάζεται με τουλάχιστον 500.
Χαμένη χρονιά
Ζοφερή η εικόνα και στην Κέρκυρα, εκεί όπου το 40% της τουριστικής αγοράς απορροφάει η Μεγάλη Βρετανία, η οποία πέρυσι κατέγραψε 500.000 αφίξεις Βρετανών τουριστών.
«Ο Ιούλιος κινείται με πληρότητες 10%-20%, κάτι όμως που αλλάζει καθημερινά» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης, τονίζοντας ότι «όλα είναι στον αέρα, όλα θα είναι της τελευταίας στιγμής» βλέποντας την χρονιά χαμένη τουριστικά.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν, πολλά από τα οποία δουλεύουν αποκλειστικά με τη βρετανική αγορά. Άλλες αγορές με τις οποίες δουλεύει το νησί είναι η Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ρωσία.
Σαφής εικόνα όμως δεν υπάρχει και για το πόσα αεροπλάνα θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο «Ι. Καποδίστριας», την πρώτη ημέρα ανοίγματος των περιφερειακών αεροδρομίων (1 Ιουλίου), και βεβαίως ο τουριστικός κόσμος του νησιού, δεν γνωρίζει ούτε πόσοι τουρίστες θα έρθουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσγειωθούν πτήσεις προερχόμενες από Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο.
«Είμαστε μπερδεμένοι όλοι, και εμείς και οι tour operators» αναφέρει στο ethnos.gr ο τουριστικός πράκτορας και ξενοδόχος του νησιού Δημήτρης Διαβάτης. Οι κρατήσεις είναι πλασματικές, διότι υπήρχαν από τους προηγούμενους μήνες, αλλά ουδείς γνωρίζει για το πώς θα εξελιχθούν, και εφόσον δεν θα υπάρχουν πληρότητες, ελάχιστοι ξενοδόχοι θα τολμήσουν για φέτος να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.
Να σημειώσουμε ότι η δυναμικότητα φιλοξενίας στην Κέρκυρα είναι 90.000 κλίνες (45.000 ξενοδοχειακές κλίνες και 45.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Όλα ρευστά
«Είναι όλα πολύ ρευστά, είναι όλα τυχαία» τονίζει στο ethnos.gr η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες σχετικά με τη λειτουργία ή μη των ξενοδοχείων στο νησί.
Μέχρι στιγμής στο κυκλαδίτικο νησί έχει ανοίξει περί το 20% των ξενοδοχείων, αρχές Ιουλίου το ποσοστό θα ανέβει στο 70% ενώ στα μέσα Ιουλίου «θα λειτουργεί το 80%, ωστόσο, καθημερινά οι επιχειρηματίες αλλάζουν γνώμη» ενημερώνει το ethnos.gr η κα. Αμπατζή.
Παράγοντες όπως η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, τα κρούσματα, τα ξενοδοχεία καραντίνας καθώς και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη είναι ανασταλτικοί για τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.
Επιπρόσθετα, οι όποιες κρατήσεις, είναι στον ‘αέρα’, «εξαιτίας των πολύ ελαστικών ακυρωτικών πολιτικών, γεγονός που δεν βοηθάει στην ρευστότητα» αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου.
Ικανοποίηση με πληρότητες 30%
Με Βαλκάνιους αλλά και Τσέχους, Αυστριακούς, Γερμανούς, Πολωνούς δουλεύουν κυρίως οι επιχειρηματίες του τουρισμού στη Θάσο, και όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Πάρις Παρασχούδης «έαν κλείσουμε τη σεζόν με 30%, θα είμαστε ευχαριστημένοι».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν κρατήσεις στα συστήματα των ξενοδοχείων, ωστόσο, «χωρίς προκαταβολές, καμία κράτηση δεν είναι επιβεβαιωμένη 100%» εξηγεί.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία στο νησί θα ανοίξουν φέτος (σ.σ. στο σύνολο των 200 μονάδων, το 90% θα είναι σε λειτουργία), περιμένοντας τουρίστες από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και έπειτα. Από τα Βαλκάνια, οι κρατήσεις στο νησί, μέχρι στιγμής, είναι σε καλά επίπεδα.
Λίγες οι προσδοκίες για φέτος
Προβληματισμένος ο τουριστικός επιχειρηματικός κόσμος και στην Πιερία, με το μεγαλύτερο ποσοστό διακίνησης τουριστών να προέρχεται από οδικό τουρισμό.
«Οι όποιες ελπίδες μας καλλιεργήθηκαν έντονα για τον οδικό τουρισμό, αλλά και για τον εσωτερικό» αναφέρει στο ethnos.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά θέτοντας στο τραπέζι την άμεση αποκατάσταση των συνοριακών σταθμών της Ελλάδας προς τις βαλκανικές αγορές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε κινούμενη άμμος» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Ξυπτερά ενώ σ’ ότι αφορά κρατήσεις για φέτος, «έως τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, είμαστε στο 15%, από τις 15 Ιουλίου και μετά στο 25%», όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν στο 75%- 80%.
Αναμονή και στασιμότητα
Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες της Πάργας στην Ήπειρο, βρίσκονται σε στάση αναμονής και περιμένουν την έναρξη των τσάρτερ από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο στο Άκτιο, πτήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιουλίου και έπειτα.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τις πτήσεις από το εξωτερικό, αν θα πραγματοποιηθούν κανονικά» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάργας Ευθύμιος Παππάς προσθέτοντας ότι οι πτήσεις θα ξεκινήσουν από 15 Ιουλίου, αρχής γενομένης από την Ολλανδία, τη Δανία, τη Γερμανία, Γαλλία ενώ οι πρώτες πτήσεις από Νορβηγία και Σουηδία θα ξεκινήσουν από 25 Αυγούστου. Ωστόσο, όλα είναι ρευστά, όπως εξηγεί, και τα παραπάνω δεδομένα, ενδεχομένως να αλλάξουν.
Όσο για την ελληνική αγορά, «έχουμε πολλά τηλεφωνήματα, για πληροφορίες από τους Έλληνες για τον Αύγουστο» ενημερώνει το ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων Πάργας.
Τα ξενοδοχεία δεν είναι, ούτε και θα γίνουν νοσοκομεία
Σ’ ότι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων των τουριστικών καταλυμάτων, η ΠΟΞ έστειλε επιστολή στον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη, θέτοντας μια σειρά ζητημάτων, όπως:
- Συνεργασία με ιατρό «Δεχόμαστε συνεχώς οχλήσεις από μέλη μας πως είτε δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο ιατρό ή η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μεγάλο κόστος. Τα μέλη μας έχουν ως αντικείμενο δραστηριότητας να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες διαμονής, εστίασης κλπ. Είναι άλλο ζήτημα, λόγω κορονοϊού, να τηρούν τα μέλη μας κάποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, και άλλο να τους επιβάλλουμε βάρη που δεν τους αναλογούν»
- Συνεδριακές εκδηλώσεις «Πρέπει να διευκρινιστεί ρητά πως επιτρέπεται κανονικά η πραγματοποίηση συνεδριακών εκδηλώσεων εντός αιθουσών ξενοδοχείων. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να επιτρέπεται η πραγματοποίηση γάμων και λοιπών εκδηλώσεων, να λειτουργούν τα κέντρα διασκέδασης και να μην ορίζεται ρητά πως επιτρέπονται οι συνεδριακές εκδηλώσεις που λόγω αντικειμένου, μορφής και πελατών είναι σαφώς πιο ‘ελεγχόμενες’»
- Λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών «Δεν έχει καμία λογική η απαγόρευση της λειτουργίας των εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών των ξενοδοχείων, όταν οι αντίστοιχες εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές άλλων επιχειρήσεων μπορούν να λειτουργούν κανονικά, όταν οι επιχειρήσεις ιαματικών λουτρών ξεκινούν και αυτές τη λειτουργία τους».
«Τα ξενοδοχεία δεν είναι, ούτε και θα γίνουν νοσοκομεία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η αιχμηρή επιστολή που απέστειλε η ΠΟΞ προς τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό Τουρισμού Μάνο Κόνσολα.
Παροχή έκπτωσης στους Σέρβους
Την παροχή έκπτωσης επιπλέον ποσοστού 10% επί της χαμηλότερης δυνατής τιμής αποφάσισε να συστήσει σ’ όλα τα καταλύματα μέλη της η Ενωση Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης, στους πελάτες τους με Σερβικό διαβατήριο.
Συγκεκριμένα, η έκπτωση ισχύει έως και την 31η Ιουλίου 2020, υπό την μοναδική προϋπόθεση η κράτηση να έχει πραγματοποιηθεί απευθείας με το κατάλυμα. Να σημειωθεί ότι το 2019 καταγράφηκαν 50.573 διανυκτερεύσεις Σέρβων τουριστών στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.
Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, αυτή τη στιγμή λειτουργούν τα μισά. «Από τα 86 λειτουργούν τα 43, και αυτά με ελάχιστες κρατήσεις» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΕΞΘ Ανδρέας Μανδρίνος, προσθέτοντας ότι για το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, όσα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης τόλμησαν να ανοίξουν, σημείωσαν 12% της πληρότητας της πόλης.
Μίσθωση καταλυμάτων από το υπουργείο Τουρισμού
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Τουρισμού έκανε σχετική ανάρτηση για πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαδίκτυο (Διαύγεια : ΑΔΑ 6ΚΔΚ465ΧΘΟ-ΖΔΕ), για κύρια ή βοηθητικά τουριστικά καταλύματα για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού Covid-19, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, που πρόκειται να μισθώσει.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης, και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
Η προθεσμία υποβολής αίτησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού είναι μέχρι αύριο 18 Ιουνίου.