Ξεπέρασαν τους 30 οι φάκελοι που εστάλησαν από την Ινδία στη χώρα μας και περιείχαν ύποπτη σκόνη και έχουν εντοπιστεί κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρας και οι οποίοι έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές, μετά τον ερεθισμό που προκάλεσε ο ένας από αυτούς σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Πρόκειται για 30 φακέλους που έχουν καταγραφεί επίσημα από την αστυνομία και έναν ακόμα που δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ότι παρέλαβε πριν τα Χριστούγεννα, αλλά τον πέταξε γιατί δεν θεώρησε ότι ήταν κάτι σημαντικό και δεν βρέθηκε.
Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όσοι φάκελοι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχουν καμία σκόνη όπως ειπώθηκε αρχικά, αλλά είναι εμποτισμένοι με την ίδια ουσία που βρέθηκε και στον φάκελο της Μυτιλήνης, δηλαδή μια βιομηχανική ουσία για κόλλες και μελάνια εκτυπώσεως, που δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.
Επίσης όλοι οι φάκελοι περιέχουν φυλλάδια με αναφορές υπέρ του Ισλάμ, γραμμένες στα αραβικά.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας, η αποστολή των φακέλων δεν φαίνεται ότι αποσκοπούσε στο να προκαλέσει κακό σε ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς το γεγονός με ελαφρότητα, γι’ αυτό όλος ο μηχανισμός είναι σε επιφυλακή.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με τις άλλες αρχές ασφαλείας, αναζητά στοιχεία για τον αποστολέα ή τους αποστολείς των φακέλων, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αρχίσει να στέλνονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αφού κάποιοι βρέθηκαν πριν από τις γιορτές, αλλά συνεχίζουν να φτάνουν καινούργιοι.
Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, έφτασαν τρεις φάκελοι. Ο ένας στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, τον οποίο ο πρύτανης πέταξε όπως και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής, αλλά κράτησε τα γραμματόσημα, έναν που παρελήφθη πριν από μία εβδομάδα και έναν ακόμα που έφτασε την Πέμπτη.
Στα μέσα Δεκεμβρίου έφτασε και ο φάκελος που εντοπίστηκε χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετά την ενημέρωση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από την αστυνομία.
Τρεις φάκελοι έχουν φτάσει επίσης στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, (ο ένας εστάλη σε καθηγητή και δεν έχει γραμματόσημα ούτε τόπο αποστολής, αλλά κρίθηκε ύποπτος και παρελήφθη μαζί με τους άλλους), ενώ δύο είχαν προορισμό το Mediterranean College στον ‘Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη βρέθηκαν συνολικά 14 φάκελοι, μαζί με αυτόν της Μυτιλήνης) και άλλοι 16 εντοπίστηκαν την Παρασκευή.
Ο ένας από τους φακέλους, υπενθυμίζεται ότι εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ της Κέρκυρας, πριν φτάσει στο πανεπιστήμιο, ένας δεσμεύτηκε στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ ένας ακόμα φάκελος εστάλη στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), στη Μόρια Λέσβου.
Όλοι οι φάκελοι είναι πανομοιότυποι, έχουν άγνωστο αποστολέα και φαίνεται ότι έχουν σταλεί από την Ινδία, εκτός από αυτόν στη Μόρια, που φέρει ως τόπο αποστολής το Ομάν και έναν από τους τρεις στην Πάτρα, που είναι από την Ντόχα του Κατάρ.
Εκτός από τους προαναφερόμενους φακέλους, οι υπόλοιποι έχουν εντοπιστεί, ή ενημερώθηκαν οι αρχές ότι παρελήφθησαν από πανεπιστημιακά, ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα:
Την Πέμπτη: Σε Χανιά, Βόλο, Αργοστόλι, ‘Αρτα, ΑΣΠΕΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) στο Ηράκλειο Αττικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.
Την Παρασκευή: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Καλαμάτα, Λαμία, Ιωάννινα, Ρέθυμνο, Κόρινθο (Τμήμα Πολιτικών Επιστημών), Ναύπλιο (Καλών Τεχνών), Σχολή ΑΚΤΟ Αθήνας, και IFT College στην Καλλιθέα.
Όλοι οι φάκελοι μεταφέρονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και δουλεύει επί 24ωρου βάσεως και το Σαββατοκύριακο, ενώ από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), της ΕΛ.ΑΣ, έχει δοθεί εντολή στις περιφερειακές υπηρεσίες, όσοι φάκελοι εντοπίζονται από δω και στο εξής να φυλάσσονται στα τοπικά χημεία, μέχρι να παραληφθούν από τα ειδικά κλιμάκια για την Αθήνα.
Μέχρι το πρωί αναμένεται ότι θα φτάσουν από την ηπειρωτική Ελλάδα όλοι οι φάκελοι στην Αθήνα με αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, ενώ από τα νησιά θα μεταφερθούν το Σάββατο.
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.