Απελευθερώνονται από αύριο όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρατείνει τη σχετική αναστολή, η οποία είχε αποφασισθεί στις 21 Ιουλίου 2015, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας ξεκαθαρίζει πως η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει να προστατεύεται και τονίζει πως αναζητείται οριστική λύση στο ζήτημα.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπ’ αριθμ. 49214/21-7-2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καταβολής δικαστικών παραβόλων, εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών από μετατροπή ποινών». Η εν λόγω απόφαση είχε παραταθεί ήδη τρεις φορές, την πρώτη μέχρι τις 31 Αυγούστου, τη δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και στη συνέχεια έως τις 31 Οκτωβρίου 2015. Προέβλεπε δε ότι αναστέλλεται από τις 21 Ιουλίου η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.
Έτσι, από αύριο θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις, αν και όπως διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας αυτό δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, καθώς θα εξακολουθήσει να ισχύσει το άτυπο μορατόριουμ για την προστασία της.
Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές σε τράπεζες, σήμερα βάσει του νόμου η προστασία από τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχεται μόνο μέσω του νόμου 3869/2010, του γνωστού ως νόμου Κατσέλη.
Η οριζόντια προστασία για τους ενήμερους δανειολήπτες, χωρίς δικαστική ρύθμιση χρεών με βάση εισοδηματικά κριτήρια και αξία ακίνητης περιουσίας, γνωστή ως ρύθμιση Χατζηδάκη, ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Παράταση στην εν λόγω ρύθμιση δεν δόθηκε ποτέ με νομοθετική διάταξη. Ωστόσο, ατύπως αυτή εξακολούθησε να ισχύει, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουλίου 2015 η Ελληνική Ενωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4224/2013)».
«Όπως δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πριν από την απόφασή αυτή (σ.σ. την ΚΥΑ) έτσι δεν θα γίνονται και από Δευτέρα», τονίζει από την πλευρά του κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μιας και η όλη διαδικασία απαιτεί 40 ημέρες μέχρι η υπόθεση να φτάσει ενώπιον του δικαστηρίου, πρακτικά δεν μπορεί να γίνει κανένας πλειστηριασμός πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Εως τότε», διαβεβαιώνουν, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα».
Στη ζώνη «κινδύνου», μετά τη μη ανανέωση της ΚΥΑ, μπαίνουν και περίπου 100.000 ασφαλισμένοι με οφειλές στα Ταμεία, οι οποίοι είτε δεν έχουν μπει σε ρύθμιση είτε έχουν μπει και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους, καθώς από τον Δεκέμβριο αρχίζει η διαδικασία για τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και πάνω. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρέη που έχουν μεταφερθεί ήδη στο ΚΕΑΟ αντιστοιχούν σε 275.000 οφειλέτες και είναι ύψους 12,9 δισ. ευρώ.
Από αυτούς, αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 ευρώ χρωστούν περίπου οι 100.000 και είναι αυτοί που μπαίνουν πρώτοι στο «στόχαστρο».
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.