Μια νέα διαδικαδία, που παγώνει τους προγραμματισμένους ψεκασμούς, ξεκινά για το πρόβλημα της ξήρανσης των κέδρων στη Χρυσή από το Δασαρχείο Λασιθίου.
Οι ψεκασμοί είχαν προγραμματιστεί να γίνουν μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, όμως νέα δεδομένα προέκυψαν μετά από επίσκεψη ειδικού ερευνητή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος βρέθηκε στη Χρυσή το περασμένο 20ήμερο μετά από πρόσκληση του Δασαρχείου για να δώσει τη δική του άποψη για το θέμα.
Όπως λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών κ. Συλιγάρδος, ο ερευνητής κ. Τσόπελας, φάνηκε πολύ προβληματισμένος από την έκταση και το είδος του προβλήματος το οποία παρά την εμπειρία του (του χρόνου συνταξιοδοτείται) ανέφερε πως δεν έχει ξαναδεί αλλού. Αυτό που τον προβλημάτισε ιδιαίτερα είναι πως η ξήρανση δεν αφορά μόνο τους κέδρους αλλά και την υπόλοιπη βλάστηση κάτι που χρήζει μεγαλύτερης διερεύνησης και ενδέχεται το πρόβλημα να προκαλείται και από αλλαγή του κλίματος.
Το πρόβλημα της φυτόφθωρας το οποίο είχε εμφανιστεί ως η αιτία της ξήρανσης από προηγούμενες έρευνες και αναλύσεις του Δασαρχείου με εργαστήριο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν φάνηκε ως αρκετή εξήγηση στον εμπειρογνώμονα του Υπουργείου, ο οποίος θέλησε να μάθει ποιο είδος φυτοφθώρας είναι αυτό που προκαλέι την ξήρανση.
Ο ίδιος, μετά από την αυτοψία και μελέτη όλων των προηγούμεων στοιχείων και αναλύσεων που έχει το Δασαρχείο, να μην προχωρήσει κανένας ψεκασμός, αφού ενδέχεται το πρόβλημα να χειροτερέψει σε περίπτωση λάθους και εκεί μπορεί να υπάρξουν και νομικές συνέπειες για τους αρμόδιους. Ο κ. Τσόπελας ανέφερε πως θα επικοινωνούσε με το ερευνητή κ. Κατή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για περισσότερες διευκρινίσεις και στη συνέχεια θα επικοινωνούσε ξανά με το Δασαρχείο για να δώσει σε πρώτη φάση προφορικές οδηγίες και στη συνέχεια γραπτές, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμα
Ο κ. Συλιγάρδος ανέφερε πως με αυτά τα δεδομένα ψεκασμοί δεν θα γίνουν μέχρι να υπάρξουν νεότερα στοιχεία παρότι το πρόβλημα και ο χρόνος πιέζει. Η μελέτη πάντως του Δασαρχείου για τους ψεκασμούς, δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία ζήτησε πλήθος άλλων μελετών.
Σε επικοινωνία του Ράδιο Λασίθι με τον κ. Κατή από το Αριστοτέλειο μας ανέφερε πως ο ίδιος έχει λάβει μόνο ένα δείγμα από τη Χρυσή και βάση αυτού δεν θα ήταν σωστό να προχωρήσει κανένας ψεκασμός. Το θέμα όπως είπε θα το χειριστεί μαζί με τον κ. Τσόπελα είναι όμως ανάγκη να έχουν περισσότερα δείγματα ώστε να προσδιορίσουν με ακρίβεια το τι προκαλεί το πρόβλημα.
Ο κ. Συλιγάρδος πάντως τόνισε πως από πλευράς Δασαρχείου έχουν σταλέι πλήθος δειγμάτων για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις, όμως τα δείγματα αυτά περνάνε πρώτα από εργαστήριο στην Αθήνα και στη συνέχεια φτάνουν στον κ. Κατή. Αν ο ίδιος έχει λάβει μόνο ένα από αυτά θα πρέπει να ερευνηθεί για το αν υπάρχει σωστή επικοινωνία μεταξύ των αρμοδίων.
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.